Share

Vodevilul „Cerere în căsătorie” de A.P. Cehov poate fi considerat un studiu despre căsătorie în ideea de pact, de alianță liber consimțită între bărbat și femeie, mai mult decât o uniune, nu în sens spiritual, ci mai degrabă pragmatic, material

„Până la semnătură și „da”, mai întâi este cerere și ofertă. Ivan Vasilievici Lomov, se hotărăște să-i ceară mâna fiicei lui Stepan Stepanovici Ciubukov, Natalia Stepanova, aducând în discuție bineînțeles, „zestrea”, Poiana boilor, ce duce la o serie de conflicte și tensiuni, bazate pe un joc de putere și de dominare.

Versiunea scenică transformă tragismul situației, tratat într-o formă comică dezvăluind un mariaj politic, păstrând laitmotivul – “zestrea”, un pământ, care deși este trecut prin focuri de pronume posesive, nu aparține niciunui personaj și cu toate astea provoacă câștiguri sau pierderi, căsătorie sau divorț, pace sau război. Războiul și tensiunile se încheie prin alianță, prin pact, prin verbul consimțit.

Care este de fapt miza acestei căsătorii și ce avantaje are fiecare parte, care dintre copoi e mai bun, Otkatai sau Ugadai (care de această dată sunt chiar două personaje, două alter ego-uri, ce comunică cu stăpânii prin muzică și prin dans) sunt doar câteva din întrebările ce construiesc un spectacol dinamic, complet, unde râsul, acordeonul și vioara păstrează bucuria și plăcerea vieții.”, a declarat regizorul, Radu GHILAŞ.

Citeste si   Incidența COVID-19 a ajuns la 5,41 la MIA de locuitori în municipiul IAȘI

Spectacolul va avea loc duminică 22 martie 2020, ora 19.00, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului Național din Iași.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ