Share

Elementul principal pe baza căruia salariul minim pe economie este calculat în România este coșul minim de consum pentru un trai decent. În fiecare an specialiștii realizează o listă a cheltuielilor minime, iar în acest an au fost adăugate niște elemente noi.

Cheltuielile legate de fondul clasei, manuale, serbări și contribuția la paza școlii au fost adăugate pe listă

Având în vedere faptul că în Constituție este specificat faptul că învățământul din România este gratuit, adăugarea pe listă a cheltuielilor menționate mai sus este irelevantă. Încălcarea legii ar trebui sancționată de statul român, dar autoritățile preferă să închidă ochii.

Citeste si   Au fost emise ORDINELE de constatare a ÎNDEPLINIRII condițiilor LEGALE de constituire a CJ Iași și CL Iași

Mai mult decât atât, prin adăugarea acestor practici pe listă ele continuă să fie încurajate de autorități.

Normalizarea acestor cheltuieli de către autorități reprezintă un pas în spate în drumul spre realizarea unui învățământ de calitate

 „Întreaga activitate a Consiliului Județean al Elevilor Iași de până acum s-a concentrat pe construirea unui sistem de educație care să ofere servicii reale elevilor, care să aibă anumite standarde și în care să nu se simtă lipsuri. Din păcate, trecerea anumitor costuri pe seama părinților determină ca elevii să nu mai fie beneficiarii primari ai educației și contribuția din buzunarele acestora să adâncească problemele deja existente.

Le spunem elevilor că Legea fundamentală a statului, Constituția României, le oferă dreptul la educație gratuită, ca mai apoi să li se ceară bani și să învețe că legea nu este respectată în ceea ce numim stat de drept”, declară președintele Consiliului Județean al Elevilor Iași, Alina SAVA.

De asemenea, problemele sociale sunt agravate din cauza acestei decizii luată de autorități. Discriminarea elevilor ce nu au o situație financiară bună fiind încurajată de organele de conducere.

Părinții noștri plătesc taxe și impozite, iar asta ar trebui să asigure tot ceea ce are nevoie un copil, ca cetățean și elev al României. Într-un stat în care abandonul școlar este atât de ridicat și mulți copii fac parte din grupuri vulnerabile ar trebui să se depună toate eforturile posibile pentru ca școala să fie un mediu fără lipsuri, incluziv și prietenos cu fiecare copil în parte. Educația ar trebui să rămână gratuită (nu doar în aparență) și statul să fie responsabil în deciziile pe care le ia”, încheie președintele Consiliului Județean al Elevilor Iași, Alina SAVA.


Share

LĂSAȚI UN MESAJ