Administraţia de la Beijing a transmis Statelor Unite că nu se teme de un război comercial, evitând să confirme o întrevedere a preşedintelui Xi Jinping cu omologul său american, Donald Trump

Donald Trump a semnalat marţi că este dispus să introducă noi tarife vamale pentru a forţa China să negocieze un acord comercial convenabil cu Statele Unite, relatează blacknews.ro.

Tarifele vamale sunt un instrument minunat de negociere”, a transmis Donald Trump prin Twitter. Liderul de la Casa Albă și-a exprimat disponibilitatea de a se întâlni cu Xi Jinping la sfârşitul lunii iunie, în oraşul japonez Osaka, unde se va desfăşura summitul G20.

Însă Administraţia de la Beijing nu a confirmat că este programată o întrevedere cu Donald Trump la summitul G20.

Geng Shuang, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a declarat că o eventuală întâlnire va fi anunţată atunci când aceasta va fi stabilită

China nu vrea un război comercial, dar nu ne temem de unul. Dacă Statele Unite vor doar escaladarea tensiunilor comerciale, în mod absolut noi vom răspunde şi vom lupta până la final”, a atras atenţia oficialul chinez.

Cotidianul „The New York Times“ scrie că abordarea dură a Administraţiei Donald Trump în conflictul cu Beijingul riscă să accelereze dezvoltarea a două lumi diferite în domeniul tehnologiei informaţionale, izolând şi mai mult circa 20% din utilizatorii de Internet.

China a pierdut aproape două decenii pentru a construi un zid digital între ea şi restul lumii, o barieră unilaterală menită să ţină departe companii precum Facebook şi Google, permiţându-le însă rivalilor chinezi să meargă în străinătate şi să se extindă în lume. Acum, preşedintele Donald Trump izolează acest zid de pe partea cealaltă”, notează editorialistul Li Yuan într-un articol publicat în cotidianul The New York Times sub titlul “În contextul în care Huawei pierde Google, războiul tehnologic SUA-China primeşte propria Cortină
de Fier.

Abordarea dură a Casei Albe ameninţă să accelereze dezvoltarea a două lumi tehnologice, izolând şi mai mult o cincime din utilizatorii de Internet”

În cazul în care China şi Statele Unite au lansat un Război Rece tehnologic, atunci ordonanţa contra Huawei poate fi percepută cel mai bine ca fiind începutul unei Cortine de Fier digitale. În această perspectivă potenţială asupra viitorului tehnologic, China va continua să ţină la distanţă cea mai mare parte a lumii.

Conform acestei ipoteze, în schimb, Statele Unite şi multe alte ţări vor bloca, la rândul lor, tehnologia chineză. Înăsprirea poziţiei americane închide multe dintre modalităţile folosite de SUA şi China pentru schimburi de idei şi pentru colaborarea în afaceri în pofida strictului regim chinez de cenzură. Închiderea acestor uşi ar putea avea efecte profunde nu doar asupra afacerilor din domeniul tehnologic, ci şi asupra modului în care lumea va utiliza şi va înţelege dispozitivele şi serviciile viitorului”, subliniază editorialistul NYT.

LĂSAȚI UN MESAJ