Share

De regulă, la mijlocul lunii septembrie în Iași era agitație mare. Mii de studenți veneau în căutarea celei mai bune chirii. Cei care nu prindeau cameră la cămin sau pur și simplu își doreau condiții mai bune pe parcursul anului universitar apelau la o locuință în chirie.

De regulă, garsonierele se închiriau cu prețuri de la 150 – la 170 de euro în cartierele mai îndepărtate de centru, apartamentele cu două camere, 250 de euro, iar cele cu trei camere, puțin peste 300 de euro.

Odată cursurile suspendate în luna martie, studenții au plecat acasă și foarte puțini s-au mai întors în Iași la începerea noului an universitar

Cu toate acestea, cei care au ales să revină au fost întâmpinați cu o surpriză din partea proprietarilor. Cum facultățile au diminuat semnificativ numărul locurilor disponibile la căminele universitare, cea mai mare parte a studenților a fost nevoită să-și caute o chirie. Anul acesta, piața imobiliară a suferit transformări semnificative din cauza pandemiei de coronavirus, fapt ce a ridicat în mod evident prețul chiriilor.

”Sunt studentă în anul III, deci de câțiva ani locuiesc aici, iar eu, provenind din Botoșani mereu trebuie  ­să-mi găsesc un loc unde să stau. De când cu pandemia trebuie să recunoaștem că s-a scumpit totul.

Părinții nu mai au același salariu, unii au rămas fără loc de muncă și ne este tot mai greu. Simt asta pe pielea mea, când văd  că nu mă mai descurc cu banii, iar cheltuielile cresc. Trebuie să recunosc că în anii trecuți dădeam cu 100- 200 de lei mai puțin decât acum” , a declarat Diana, chiriaș în Iași.

Prețuri au crescut destul de mult, ajungându-se  astfel ca o garsonieră să fie 200 de euro, apartamentele de două camere 300 de euro, iar cele de trei camere costă acum 400 de euro.

”În fiecare an am stat în chirie, însă anul ăsta e diferit. Virusul a umflat prețurile pur și simplu și am ajuns să dau 100 de euro pentru o cameră într-un apartament, față de anii trecuți când chiria nu depășea 350 lei.

Pentru un student, 100 de euro e foarte mult având în vedere și cheltuielile care apar. Cu toate acestea, nu iau în calcul varianta de a locui la cămin, mai ales pe timpul pandemiei, nu m-aș simți în siguranță”, a declarant Ana, studentă la una dintre universitățile ieșene.

Chiriile depind de zona unde se află și de utilități oferite

Cele mai scumpe apartamente se găsesc în centru și în apropierea universităților.  O astfel de chirie ajunge și la 600 de euro pentru un apartament cu două camere, iar proprietarul ne garantează că locuința este curată, complet utilată și aproape de stația mijloacelor de transport în comun.  Cu toate acestea, și cele mai scumpe apartamente au o șansă de a fi închiriate datorită studenților străini ce vin la Iași.

Citeste si   Se vor ÎNFIINȚA alte 8 fluxuri de VACCINARE împotriva COVID -19 în județul IAȘI

Un alt impediment întâmpinat de tinerii aflați în căutarea unei locuințe provizorii a fost abundență chiriilor care erau date la agenți imobiliari.

”Am avut un apartament cu 2 camere, la 300 de euro dat timp de o lună la un agent imobiliar. Din păcate nu am găsit un proprietar, iar la scurt timp după ce l-am scos de la agenție a fost închiriat. Am observat că studenții caută să ia locuințele direct de la proprietar pentru a scăpa de o plată în plus ce revine agentului imobiliar”, a declarant Andreea, proprietara unui apartament în Tătărași.

La Iași învață 45.000 de studenți, tineri vin în capitala Moldovei din dorința de a studia și de a și găsi ulterior un loc de muncă. Dar toate acestea nu se pot realiza fără o locuință,  iar chiriile tot mai scumpe pun pe gânduri studenții care nu știu daca își vor putea finaliza studiile în aceste condiții.

Citeste si   Claudiu Năsui, la Realitatea PLUS: „Este foarte importantă reducerea impozitării muncii mai ales pentru cele mai mici salarii”

Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ