Share

În cursul zilei de miercuri, 10 mai, echipele municipalității ieșene, însoțite de reprezentanții unui Birou de Executori Judecătorești, au evacuat o familie de chiriași, formată din șase persoane, din spațiul de locuit administrat de Direcția de Administrare a Patrimoniului Public și Privat (DAPPP) aflat în std. Albă nr. 4.

În prealabil, printr-o sentință civilă din iunie 2013 exprimată într-un dosar deschis în 2012 se dispusese rezilierea contractului de închiriere și evacuarea pârâţilor B. A., A. C. N. și A. V. C. din spaţiul de locuit menționat şi recuperarea debitului acumulat pentru neplata chiriei.

B. A. este bunica paternă a celor patru copii ai soţilor A. A. și A. I. și a obţinut tutela celor patru nepoţi după ce soția, A. A., a săvârşit infracţiunea de omor calificat asupra soţului, A. I., în noiembrie 1997. După ce A. A. a fost condamnată la 20 de ani de închisoare, în 2003 beneficiul contractului de închiriere pentru locuinţă a fost preluat de bunică, B. A., şi cei patru nepoţi.

În martie 2016, reprezentanții DAPPP și ai Biroului de Executori Judecătorești s-au prezentat la imobil pentru punerea în aplicare a sentinţei civile din iunie 2013, prin care se dispusese rezilierea contractului și evacuarea chiriașilor.

Evacuarea a fost amânată atunci cu două săptămâni, locatarii angajându-se că vor relua plata chiriei și stingerea debitelor.

În ciuda acestui fapt, între martie 2013 și martie 2016, familia nu a plătit chiria datorată. Fiind somată din nou, aceasta s-a angajat, printr-o adresă din martie 2016, că va face plăţi periodice pentru a stinge debitul acumulat. Din aprilie până în prezent au achitat 3.400 lei, suma rămasă de achitat la sfârșitul lunii februarie a acestui an fiind de 14.046 lei, din care 8.566 lei debit şi 5.480 lei penalităţi. Ultima plată la chirie, în sumă de 100 lei, a fost înregistrată în octombrie 2016.

Trebuie precizat că imobilul situat în Iaşi str. Albă nr. 4 figurează pe lista imobilelor situate în zona A cu risc seismic, fiind în pericol de autodemolare.

În plus, în ciuda numeroaselor somații și notificări trimise de DAPPP, chiriașii nu au respectat prevederile contractuale privind întreținerea locuințelor, contribuind la degradarea accentuată a imobilului.

De menționat că, lipit de imobilul respectiv, există un alt corp de clădire locuit de chiriași ai DAPPP. Ca și persoanele evacuate miercuri, 10 mai, aceștia din urmă sunt vizați de o sentință definitivă de reziliere a contractului și evacuare, ca urmare a neplatei chiriei și nerespectării condițiilor contractuale. Această sentință va fi pusă în aplicare, împreună cu un Birou de Executori Judecătorești, în perioada imediat următoare.

Primarul Mihai Chirica a solicitat DAPPP verificarea existenței și legalității tuturor actelor de închiriere ale persoanelor domiciliate în toate imobilele cu destinație de locuințe sociale administrate de această direcție, precum și verificarea condițiilor de siguranță și de igienă ale acestora. Edilul a dispus luarea de măsuri ferme în situațiile în care prevederile legale și contractuale, precum și cele de siguranță nu sunt respectate.


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ