Share

În urma atacurilor virulente ale ieșenilor de pe rețelele de socializare în legătură cu creșterea de până la 150% a tarifelor la parcările din zona centrală, Primăria Iași vine cu explicații (im)pertinente pentru ai liniști pe ieșeni

  • În Municipiul Iași a crescut semnificativ numărul de autovehicule înmatriculate și al celor care tranzitează orașul

”Inițiatorii proiectului de HCL, anume reprezentanții Serviciului Administrare Parcări din cadrul Direcției de Exploatare a Patrimoniului, argumentează că în Municipiul Iași a crescut semnificativ numărul de autovehicule înmatriculate și al celor care tranzitează orașul. Acest lucru impune măsuri suplimentare de fluidizare a traficului, în special în zona centrală, astfel încât posesorii de autovehicule să se limiteze la staționări mai scurte, permițând în acest fel și creșterea fluxului de autovehicule care staționează în parcările publice cu plată. În plus, atât unii consilieri locali, cât și reprezentanți ai societății civile au susținut că majorarea tarifelor și abonamentelor de parcare poate încuraja utilizarea mijloacelor de transport în comun, contribuind astfel la reducerea poluării”, se arată în comunicatul primăriei.

  • Alinierea la trendul general al marilor orașe din România de majorare a tarifelor practicate în parcările publice cu plată în zonele centrale
Citeste si   La alte TREI școli din județul IAȘI se suspendă CURSURILE organizate în modalitatea „față în față”

Deși Iașul nu se poate compara nici cu Clujul și nici cu Oradea la dezvoltarea infrastructurii rutiere și cu atât mai puțin la numărul de parcări subterane sau supraterane, iată că Primarul Iașului dorește să ne aliniem macar la tarifele practicate de aceștia.

București (conform HCL nr. 517 / 17.09.2019): tariful orar este de 10 lei în zona zero, 5 lei în zona I și 2,5 lei în zona II; abonamentul lunar este de 1.050 de lei în zona zero, 525 de lei în zona I și 210 lei în zona II (pentru persoane fizice), respectiv de 1.400 de lei în zona zero, 700 de lei în zona I și 280 de lei în zona II (pentru persoane juridice);
ClujNapoca (conform HCL nr. 986 / 19.12.2019): tariful orar este 7 lei, iar abonamentul lunar (pentru zona II) de 100 lei pe lună (pentru persoane fizice), respectiv 140 de lei (pentru persoane juridice);
Oradea (conform HCL 915 / 28.11.2019): tariful orar este de 3 lei, iar abonamentul de 100 de lei.
Astfel, noile tarife propuse pentru Municipiul Iași se vor menține la un nivel mediu.

Citeste si   Acuzații GRAVE ale Primarului CHIRICA. Cine sunt PERSONAJELE vizate?

Potrivit proiectului de HCL, de la 1 februarie 2020 parcarea ocazională a unui autoturism în parcările publice cu plată va fi taxată cu 5 lei pe oră, iar a unui microbuz cu 10 lei pe oră

De asemenea, parcarea autobuzelor şi autocarelor se va putea face plătind 15 lei pe oră, iar a camioanelor 20 lei pe oră.

În urma consultărilor publice cu cetățenii Municipiului Iași va fi introdus și un tarif pentru parcarea ocazională a autoturismelor în parcările publice cu plată longitudinale de pe arterele de circulație în cuantum de 2 lei pe oră.

Abonamentul pentru parcarea autoturismelor în parcările longitudinale pe arterele de circulaţie, pentru persoanele fizice, va fi de 100 lei pe lună, iar cel pentru parcarea autoturismelor în parcările publice cu plată va avea valoarea de 140 de lei pe lună.

Citeste si   MISIUNI și SANCȚIUNI de ordine PUBLICĂ în județul IAȘI

Tariful lunar de pornire la licitaţiile pentru parcarea autoturismelor în parcările de reşedinţă pentru persoanele fizice sau juridice cu sediul la adresă va rămâne de 31 de lei. Veteranii şi văduvele de război, foştii deţinuţi politici, persoanele cu gradul I de invaliditate şi persoanele încadrate în grad de handicap vor beneficia de gratuitatea folosirii parcărilor cu plată sau de reşedinţă.

Folosirea unui teren pentru parcări acoperite şi garaje cu o suprafaţă de 18 metri pătrați va fi taxată cu 100 de lei pe lună, depăşirea acestei suprafeţe atrăgând costuri suplimentare de 1 leu pe metru pătrat pe lună.

Parcarea ocazională a unui camion în parcările publice va costa 20 lei pe oră, abonamentul lunar pentru acest tip de autovehicul va fi de 700 de lei pe lună, abonamentul lunar pentru parcarea unui microbuz va fi de 300 de lei, în timp ce abonamentul lunar pentru parcarea autobuzelor şi autocarelor în parcările publice cu plată va avea valoarea de 500 lei.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ