Share

Un împrumut uriaș a fost aprobat în scopul realizării a trei investiții

Este vorba despre 21 de milioane de euro pentru reabilitarea termică a 14 unități școlare, refacerea cinematografului Dacia și modernizarea depoului din Dacia. Discuțiile s-au aprins din cauză că lista de investiții a fost stabilită fără cosultarea Primăriei cu consilieri locali sau cu cetățenii Iașului.

Vocea care a răbufnit cel mai puternic a fost cea a lui Răzvan Timofciuc, consilier local al Municipiului Iași din partea PNL.

”Astăzi, în ședința de CL, am solicitat amânarea proiectului prin care Primăria se împrumută de la BERD de 21 milioane euro pentru realizarea a trei investiții: reabilitarea termică a 14 unităţi şcolare, refacerea cinematografului Dacia şi modernizarea depoului Dacia.

Am solicitat acest lucru din mai multe motive: dublarea datoriei publice a orașului cu 6 luni înainte de alegeri este un demers care poate fi interpretat ca fiind electoralist. Viitorul primar și deliberativ ar avea legitimitate mai mare pentru a contracta un astfel de credit. Prioritățile de investiții din acest credit să trebuiau să fi fost determinate în urma unei consultări cu noi, consilierii locali și cu ieșenii.

Toate aceste proiecte pot fi realizate cu fonduri europene NERAMBURSABILE!”,  a declarat Răzvan TIMOFCIUC.

Acesta a adus în discuție proiectele similare din alte orașe ale țării pentru care s-au accesat fonduri nerambursabile printre care depouri modernizate la Cluj și Craiova sau cinematografele reabilitate tot din fonduri europene la Oradea și Slatina.

Citeste si   7.753 cazuri noi de PERSOANE infectate cu SARS-CoV-2 pe teritoriul ROMÂNIEI

„Nu e normal să băgăm mâna în buzunarele iesenilor pentru proiecte pentru care UE ne oferă bani nerambursabili! Trebuie să ne împrumutăm bani doar pentru acele proiecte care nu pot fi realizate cu fonduri europene!

Propunerea concretă pe care am exprimat-o astăzi în CL a fost de a lăsa pe lista de obiective de investiții doar reabilitarea termică a școlilor, iar alte două obiective de investiții să fie determinate în urma consultării populației și să fie din categoria celor pentru care NU se pot obține fonduri europene”,  a mai declarat vizibil contrariat, Răzvan Timofciuc.

Citeste si   CHECK-IN. Decembrie gri în sectorul 2 din Capitală

Fondurile europene nerambursabile sunt disponibile tocmai pentru astfel de chestiuni

Nu este normal ca ieșenii să plătească pentru divertisment sau pentru alte chestiuni care au o soluție mult mai benefică tuturor.

Există concret cazuri de fonduri nerambursabile utilizate în alte orașe tocmai pe aceste tipuri de proiecte imobiliare. O astfel de decizie pusă în cârca cetățenilor trebuie consultată fără discuții cu cei care vor și plăti.

Desigur, dacă s-ar fi consultat populația Municipiului Iași poate acest împrumut nu ar fi fost aprobat.

Citeste si   Cine este, cu adevărat, Dan Barna? Fața nevăzută a liderului USR - VIDEO

Primarul Mihai CHIRICA a anunțat în plen inclusiv accesarea unor noi credite pentru alte investiții ale municipalității.

În ședința Consiliului Local (CL) au fost aprobate trei proiecte imobiliare ale celor trei consilieri locali (Gabriel Surdu – PSD, Florin Boca – PSD și Violeta Găburici – PMP)

În contradictoriu a acțiunilor trecute, Eduard BOZ, liderul grupului liberarilor a anunțat înainte de votul pentru proiectul firmei lui Gabriel Surdu, că, începând de astăzi (30.04.-n.r.), vor vota pentru investițiile imobiliare.

Până acum aceștia au refuzat să aprobe proiecte imobiliare în ultimii ani până la actualizarea Planului Urbanistic General.

A avut loc un schimb de replici între Eduard BOZ și viceprimarul Radu Botez atunci când cel dintâi a adus în discuție faptul că a fost tot timpul alături de investitori.

Viceprimarul a comentat: ”Îi felicit pentru revelația avută în ceea ce privește investitorii”.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ