Share

Cel mai mare cimitir din municipiul Iași a fost înscris recent pe lista Monumentelor Istorice Naționale. Cimitirul Eternitatea, loc în care se odihnesc multe personalități ieșene, primește în sfârșit recunoașterea pe care o merită.

Monumentul Istoric a fost pus pe lista națională prin ordinul 3071 al Ministrului Culturii din data de 30 iulie.

Datorită acestui pas, intervențiile ce se vor realiza în cadrul cimitirului pentru restaurarea punctelor de interes se vor desfășura conform legii 422 ce prevede protejarea monumentelor istorice. Astfel, orice lucrare de restaurare va respecta standarde și proceduri bine definite de specialiști în domeniu.

Contactat de reporterii Ziarului ”Bună Dimineața IașiLiviu Brătescu, secretar de stat în Ministerul Culturii și istoric ieșean a declarat:

”Cred că atunci când vorbim de ansamblul cimitirului Eternitatea ar trebui să începem cu evocarea personalității căreia îi datorăm existența cimitirului Eternitatea și când spun asta mă gândesc la omul politic Scarlat Pastia care a fost reprezentant al Partidului Național Liberal și care a fost primar al orașului Iași. În anul de grație 1876 își dona o suprafață importantă de pământ municipalității cu scopul clar definit de la început și anume acela de a se ridica un cimitir.

Dincolo de amintirea acestei personalități trebuie să spunem tuturor faptul că vorbim de un număr remarcabil de personalități care au fost înhumate de-a lungul timpului în cadrul Cimitirului Eternitatea. Este un adevărat loc al memoriei colective pentru noi ieșenii prin acest ordin al Ministrului Culturii din 30 iulie 2020, mai precis ordinul cu numărul 3071. Practic, ansamblul Cimitirului Eternitatea prin înscrierea pe lista Monumentelor Istorice capătă o recunoaștere la nivel național.

Ca urmare a acestei înscrieri pe lista monumentelor se realizează o protecție importantă a acestora, în sensul că intervențiile care vor fi realizate de acum vor trebui să respecte legea 422 de protejare a monumentelor istorice. Intervențiile vor trebui să fie realizate conform unor standarde și proceduri bine definite.”

Turismul ieșean va prospera

Datorită acestei decizii, specialiștii consideră că turismul va deveni mai activ în zona ieșeană, monumentul istoric național reprezentând un nou punct de interes pentru vizitatori.

”Credem că există și o a 3-a semnificație a acestei recunoașteri și anume vom putea vorbi din acest moment de un adevărat reper turistic și sunt convins că numărul de turiști care vor trece pragul Cimitirului Eternitatea va fi unul mai mare din acest moment datorită acestei recunoașteri la nivel național” a mai declarat Liviu Brătescu, secretar de stat în Ministerul Culturii și istoric ieșean.


Share
Citeste si   Mihai CHIRICA își dă arama pe FAȚĂ, uitând că nu mai este la PSD: începe să-și critice OMOLOGUL liberal de la CLUJ și vrea ”Cerbul de Aur” la IAȘI

LĂSAȚI UN MESAJ