Cinci din zece copii au experimentat o situație de tip cyberbullying în mediul online

Cinci din zece copii au experimentat o situație de tip cyberbullying în mediul online, un fenomen tot mai frecvent, cu repercusiuni complexe asupra tuturor actorilor implicați: victimă, agresor și martor, potrivit unui studiu efectuat în unitățile de învățământ de către Organizația Salvați Copiii.

54% dintre copii au fost victime ale unor comportamente de tip cyberbullying în mediul online, procentul fiind semnificativ mai ridicat în rândul fetelor și elevilor de liceu. 69% dintre aceștia au primit mesaje jignitoare sau supărătoare, iar 30% au fost excluși dintr-un grup sau dintr-o activitate pe Internet.

De asemenea, 25% dintre copii au fost hărțuiți de persoane străine pe Internet. Copiii victime ale hărțuirii raportează stări mai accentuate de discomfort emoțional. Aceștia sunt mai îngrijorați, mai puțin optimiști cu privire la viitor și mai nemulțumiți de relația cu familia și prietenii. Mai mult decât atât, aceștia consideră într-o măsură semnificativ mai redusă că activitățile de zi cu zi au sens.

Spre deosebire de situațiile clasice de bullying, în care comportamentul se oprește la un moment dat, iar situația umilitoare sau agresivă se încheie, hărțuirea online are un caracter prevalent și permanent.

Hărţuirea online se realizează prin:

  • Videoclipuri, comentarii, mesaje;

  • Dezvăluirea informațiilor personale ale altcuiva;

  • Filmarea rău intenționată a unei persoane fără consimțământul său;

  • Postarea conținuturilor pe Internet, cu intenția de a umili pe cineva;

  • Instigarea la hărțuire a altor utilizatori.

De ce unele persoane sunt hărţuite?

Acest comportament nu presupune existența unui conflict bazat pe o problema reală. Unele persoane aleg să îi hărţuiască pe alţii şi să îi pună într-o lumină proastă din dorința de a-și câștiga puterea și autoritatea.

Cine sunt cei care hărţuiesc?

Cel care îi hărţuieşte şi îi intimidează pe ceilalți nu poate fi numită o persoană puternică și încrezătoare. Mai degrabă invers.

Cei care sunt agresivi, în acest mod se simt superiori doar dacă îi lezează pe ceilalți, crezând că, astfel devin mai populari și mai puternici. Deseori, ei înșiși sunt victimele agresiunii sau preiau acest comportament de la persoane din anturajul lor.

Observă semnele

Dacă observi semnele, vei putea să ajuți pe cineva care a ajuns să fie hărțuit.

Semnele pot fi:

  • de comportament (pofta de mâncare scăzută, insomnie, momente de tristețe, depresie, anxietate, teama de a frecventa școala).

Odată ce ai observat aceste semne, primul lucru ce trebuie întreprins este să discuți despre asta cu prietenii, profesorii sau părinții. Agresorul trebuie oprit!!!

LĂSAȚI UN MESAJ