Share

1. Cumpara cu bani cash, nu cu cardul

Ia-ti bani cash cu tine, nu te duce cu cardul la cumparaturi. Exista multe studii care confirma ca cei care platesc cu cardul au un grad mai mare de “nepasare” la valoarea cumparaturilor. Fa-ti o lista cu ceea ce ai de cumparat si abate-te cat mai putin de la acea lista.

2. Nu te duce la cumparaturi intr-un moment prost

Nu te duce sa iti umpli frigiderul pentru saptamana urmatoare atunci cand iti este foame. O sa “arunci” mult mai multi bani decat atunci cand mergi la hypermarket la o ora-doua dupa ce ai mancat. De asemenea, daca esti trist sau in depresie, stai acasa. Cand esti deprimat esti tentat sa cheltui mai mult, sperand ca o sa-ti revii. Asta e mai degraba un mit.

3. Nu cumpara inutil. Chiar ai nevoie azi de acel produs?

Daca ai nevoie de o camasa si ti-ai propus sa-ti cumperi una,  apoi camasa ia-ti, nu te lasa ademenit de alte capcane, gen bluzite sau pantaloni care ti se pare ca iti fac cu ochiul.  Mai ales daca ai plecat de acasa doar cu banii cash pentru camasa. O sa te trezesti acasa cu o pereche de pantaloni de care nu aveai neaparata nevoie, in schimb tot fara camasa. Ceea ce vreau sa iti spun e sa cumperi mai degraba ceea ce ai nevoie si iti place, nu doar ceea ce iti place. Gandeste-te inainte de a cumpara un produs: am nevoie de el azi? S-ar putea sa ai o revelatie si sa iti dai seama ca nu ai nevoie chiar acum de acel lucru. Fa testul celor 24 de ore. Nu cumpara pe loc si revino a doua zi. Inca il mai vrei la fel de intens? Poate ca….

Citeste si   Expert în sănătate: "Măsuri restrictive de mobilitate chiar de mâine. Asta e recomandarea mea"

4. Gandeste-te cate ore de munca face nota ta de plata

Gandeste-te la cat timp trebuie sa muncesti pentru ceea ce tocmai ai cumparat. Daca salariul tau este de 2.000 de lei net, asta inseamna (presupunand ca lucrezi 160 de ore pe luna) ca tu castigi 12,5 lei/ora. Intreaba-te daca merita sa muncesti de pilda 8 ore ca sa iesi o ora intr-un bar?

5. Evita mersul la cumparaturi alaturi de cei carora putin le pasa de cat cheltuie

Cumparaturile facute alaturi de cineva care are obiceiuri proaste in privinta cheltuielilor (in sensul ca nu le pasa cati bani lasa prin magazine) te vor influenta.  Daca respectiva persoana isi va cumpara un ruj sau o bratara, vei fi tentat sa iti cumperi si tu una. Asa ca poate ar fi bine sa-ti faci singur cumparaturile. In fond, tu stii cel mai bine de ce anume ai nevoie.

Citeste si   Nicușor Dan vorbește despre criza cauzată de coronavirus în București - "Nu există personal specializat. Nu se impune carantinarea"


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ