Share

Președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc a fost ținta unei tentative de asasinat

 

Singura confirmare a informației vine din partea autorităților ucrainiene.

17 persoane au fost reținute, fiind suspectate de tentativa de omor împotriva controversatului politician și om de afaceri de la Chișinău. Membrii grupării criminale au ajuns pe mâna poliției în urma unei operațiuni comune, desfășurate la Kiev și Chișinău. Partidul Democrat din Moldova a condamnat cu fermitate ”acest act criminal”.

La moment se presupune că asasinatul ar fi fost comandat de doi cetățeni ai R.Moldova

În prezent, o persoană s-ar afla în Rusia și este ”o presupusă autoritate a lumii criminale în ambele țări”, susțin oamenii legii. ”Omorul lui Plahotniuc urma să aibă loc până astăzi, 10 aprilie. Ținta suspecților urma să fie clădirea Global Business Center unde își are oficiul Vlad Plahotniuc, dar și automobilul său. Anume în aceste direcții urmau să fie lansate împușcături sau grenade”, informează rfi.ro.

Citeste si   Constanţa: Zeci de concurenţi din cinci ţări, la un festival online al tinerilor pianişti

Poliția a făcut publice mai multe imagini video în care apar câțiva bărbați care discută,  ziua în amiaza mare, planul de atac asupra Global Business Center și asasinarea lui Vlad Plahotniuc. Cei trei bărbați par să schițeze planul chiar pe nisip, ghidați de o fotografie.

După săvârșirea crimei, suspecții urmau să plece din R.Moldova

Procurorii moldoveni susțin că dintre cei care au pus la cale asasinarea fostului prim-vicepreședinte al Parlamentului, opt cetățeni au fost reținuți la Chișinău, alți nouă în Ucraina. ”Printre aceștia sunt executori ai asasinatului, intermediari și persoane de legătură și cei care au contribuit într-o anumită măsură la acțiuni”.

Citeste si   Constanţa: Zeci de concurenţi din cinci ţări, la un festival online al tinerilor pianişti

Potrivit procurorului șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Vitalie Busuioc,”inculpații urmau să fie răsplătiți pentru omor cu 200 mii de dolari, 100 de mii fiind deja achitate în avans. În urma perchezițiilor au fost depistate patru aruncătoare de grenade, două pistoale, muniții pentru pistoale, stații de radio, obiecte de camuflaj, telefoane mobile, calculatoare, acte și sume de bani. Acțiuni de urmările penală au loc și în prezent, motiv pentru care nu pot fi oferite detalii pentru a nu prejudicia ancheta”.

Aproape toți suspecții au antecedente penale pentru crime excepțional de grave, printre care și omor. Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă până la 20 de ani de închisoare.

Partidul Democrat condamnă cu fermitate ”acest act criminal”

Partidul Democrat din Moldova anunță, printr-un comunicat de presă că a luat act de informațiile prezentate de instituțiile de drept din Republica Moldova și Ucraina privind tentative de asasinat a liderului formațiunii, Vlad Plahotniuc. Democrații condamnă cu fermitate acest ”act criminal” și speră că instituțiile de drept își vor face și în continuare ”datoria cu profesionalism”, astfel încât să fie găsiți inclusiv cei care au comandat asasinatul.

Citeste si   Constanţa: Zeci de concurenţi din cinci ţări, la un festival online al tinerilor pianişti

”La această etapă, ne vom abține de la a comenta speculațiile în privința scopului celor care au pus la cale acest atentat. Urmărim însă cu multă atenție comunicările oficiale ale autorităților din cele doua țări și evoluția investigației în acest caz”, se mai arată în comunicatul de presă al Partidului Democrat.


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ