Share

Parcursul politic al Maiei Sandu este unul spectaculios și demonstrează determinare și multă perseverență și asta deoarece politicianului nu i-a fost deloc ușor să ajungă unde se află astăzi. 

Maia Sandu este președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Republica Moldova, funcție pe care o deține din anul 2016. Ea a deținut functia de ministru al Educatiei în perioada 2012-2015, în guvernele Filat II și Leanca. În 2016 a obținut locul al doilea la alegerile prezidențiale și a devenit, astfel, unul dintre liderii principali ai opoziției, scrie Ziare.com.

În iulie 2015, a fost propusă pentru funcția de prim-ministru d, e către Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), însă nu a fost acceptată de toți membrii alianței de guvernare. Câteva luni mai târziu, respectiv în decembrie, a decis să-și lanseze propria platformă care urma să devină ulterior partid, intitulată „În /pas/ cu Maia Sandu”.

Citeste si   Alegeri parlamentare 2020. Câte milioane de români au drept de vot

Pe 1 februarie 2016, Maia Sandu a declarat că „Dacă ar avea loc un referendum pentru unire (unirea cu România – n.r.), personal aș vota «Da».

La 31 august 2016, Maia Sandu a fost desemnată oficial candidat la funcția de președinte a Republicii Moldova de către Consiliul Politic Național, de asemenea, în aceeași zi a fost constituit grupul de inițiativă de colectare a semnăturilor, ce număra 99 de persoane, fiind condus de către Igor Grosu, iar pe data de 2 septembrie Comisia Electorală Centrală a (CEC) înregistrat grupul de inițiativă.

Citeste si   Klaus Iohannis, vizită importantă - proiect pentru dezvoltarea României

În perioada 1989-1994, Maia Sandu a făcut studii de licența la Facultatea de Management a Academiei de Studii Economice a Moldovei. În 1998 a obținut titlul de master în relații internaționale, după ce timp de trei ani a făcut studii la Academia de Administrare Publica de pe lângă Președintele Republicii Moldova. Sandu a obținut al doilea masterat de la Harvard Kennedy School of Government, SUA, unde a a studiat între anii 2009-2010.Inainte de a intra in politica, Sandu a activat in cadrul Ministerului Economiei (1994-1998 si 2005-2006) in calitate de consultant si ulterior de sef al Directiei generale de politici macroeconomice si programe de dezvoltare. Intre 1998 si 2005, a fost economist in cadrul Oficiului Bancii Mondiale in Moldova. In perioada 2010-2012, ea a fost consilier al Directorului Executiv al Bancii Mondiale (Washington DC, SUA). Maia Sandu nu este căsătorită. Vorbește engleza, româna, rusa și spaniola.

Citeste si   Ludovic Orban a anunțat care este condiția pentru o guvernare PNL-USR-PLUS după alegerile parlamentare

 


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ