Share

Rezultatul alegerilor din Franta este previzibil în contextul în care candidata de extremă dreapta este considerată un personaj excentric. Pentru publicul din România o comparație asemănătoare poate fi realizată cu Corneliu Vadim Tudor. Vadim a fost contracandidatul lui Ion Iliescu în alegerile prezidențiale din anul 2000.

Franta: Emmanuel Macron iese pe primul loc cu 23,75 la sută din sufragii, Marine Le Pen, pe locul doi cu 21,53 procente

E vorba deci de o diferenţă substanţială de mai bine de două procente dar în acelaşi timp este cel mai bun scor din istoria extremei drepte franceze, potrivit rfi.ro.

Citeste si   #alegeriSUA: Statul New York va verifica vaccinurile validate de administraţia Trump

Primele declarații

Centristul independent Emmanuel Macron a declarat că “în mod clar întoarcem o pagină a vieţi politice franceze”. Cel care are probabil mari şanse să devină pe 7 mai cel mai tânăr preşedinte al Franţei – are doar 39 de ani – a promis că vrea să fie preşedintele patrioţilor în faţa ameninţării naţionaliste”.

Citeste si   Recuperarea lui Navalnîi va dura 'încă mult timp' în Germania (purtătoare de cuvânt)

Finalista Marine Le Pen a salutat “rezultatul istoric” pe care l-a obţinut, cel mai ridicat înregistrat vreodată de un extremist de dreapta la un scrutin prezidenţial. Ea estimează că turul doi le va da ocazia francezilor să aleagă între “marea alternanţă” şi “o lume fără reguli”.

Conservatorul François Fillon, eliminat din turul doi după ce a fost pus sub urmărire judiciară şi o campanie în care numele său a fost implicat, citat într-o serie de presupuse afaceri de corupţie şi nepotism, a estimat că “nu avem de ales decât să votăm contra extremei drepte care ea, dacă ajunge la putere, nu va aduce decât necazuri, diviziuni şi haos”.

Citeste si   Mike Pompeo în Grecia, săptămâna viitoare, în pline tensiuni cu Turcia

Benoît Hamon, candidatul învins al socialiştilor, a chemat “s-o batem cât se poate de tare” pe marine Le Pen.


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ