Cioloș, despre majorarea salariilor:”Impactul va fi devastator. Vom sesiza Curtea Constituțională”

0
Share

Prim-ministrul Dacian Cioloș susține că majorarea salariilor din Sănătate şi Educaţie, cu 15%, va avea un impact devastator. ”Cu şase luni înainte de alegeri, nu poţi lansa astfel de iniţiative”. A adăugat premierul, anunțând că Guvernul va sesiza Curtea Constituțională pe această lege de aprobare a OUG 20.

”Mă întreb dacă PSD și cei care au votat această lege chiar vor să se aplice. Sunt mai multe încălcări ale legislației și ale Constituției pe care este imposibil să nu le fi conștientizat”. A declarat prim-ministrul Dacian Cioloș.

Premierul susține că nu s-a făcut o dezbatere reală, transparentă, a amendamentelor care au fost propuse. Guvernul a solicitat detalii. ”Se discutau amendamente care nu erau formulate clar. E nevoie de un punct de vedere al Guvernului, care ar fi avut posibilitatea să dea calcule precise cu privire la impact. Impactul e devastator”, a explicat acesta.

Citeste si   Leul din videoclipul lui Dani Mocanu a fost găsit. Marcel Vela, reacție de ultimă oră: "Legea trebuie respectată de toți"

”Majorarea salariilor din Sănătate şi Educaţie, cu 15%, va avea un impact devastator”

Nu se poate ca parlamentarii să nu fi știut de existența legii. La șase luni înainte de alegeri nu se mai adoptă acte normative care prevăd măriri de salarii, este de părere premierul. În plus, consideră acesta, dacă s-ar fi dorit ca această lege să fie constituțională și aplicabilă s-ar fi respectat principiul bicameralismului. ”Dacă o lege este modificată fundamental față de formula votată de cealaltă cameră, este întoarsă la camera inițială pentru a fi discutate amendamentele. Ordonanța 20 a trecut fără modificări”, a spus el.

Citeste si   Familiile victimelor incendiului de la Spitalul din Neamț vor primi de la stat ajutoare de urgență

Așa cum a fost modificată, această OUG recreează și chiar adâncește inechitățile salariale pe care Guvernul a încercat să le corecteze, a mai precizat Cioloș. ”Impactul bugetar al acestei OUG este de 4,8 miliarde. Aceste decizii au un impact recurent. Trebuie să asiguri în fiecare an această creștere a masei salariale, care reduce foarte mult marja de manevră pentru alte politici la fel de importante în Educație, în Sănătate”, a adăugat prim-ministrul.

Citeste si   Culisele statului paralel, ora 18:00 - Retrocedări cu cântec. Cum a fost privatizat sectorul 6 pe bucăți

Dacian Cioloș susține că modificarea acestei OUG periclitează posibilitatea de a adopta și de a aplica o lege a salarizării unitare, iar acest impact bugetar care vizează doar Sănătatea și Educația va avea un efect negativ asupra marjei bugetare.

”O abordare populistă, electorală, fără o dezbatere publică riscă din nou să pună în pericol posibilitatea ca Guvernul și Parlamentul care vine să adopte și să aplice o politică a salarizării unitare, să pună pe baze sănătoase întreg sistemul de salarizare. Cerem un control de constituționalitate”, a conchis prim-ministrul, subliniind că Guvernul nu contestă nevoia de ”ajustare, de mărire a salariilor”.

 


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ