Share

Statistici privind consumul de băuturi

În anul 2018, comparativ cu anul 2017, consumul mediu de băuturi, pe locuitori, a evoluat astfel: consumul mediu de vinuri, pe locuitor, a crescut cu 2 litri, consumul mediu de bere a înregistrat o creştere cu 0,6 litri, iar consumul mediu de băuturi distilate (în echivalent alcool 40%) a crescut cu 1 litru.

 

Băuturile alcoolice distilate cuprind ţuică şi rachiuri naturale, coniac, whisky, rom, votcă, gin, lichioruri, alte băuturi obţinute prin distilare de cereale, precum şi alte preparate alcoolice. Consumul de băuturi nealcoolice, a scăzut cu 3,4 litri pe locuitor. În această categorie de băuturi sunt incluse apele minerale carbogazoase şi plate fără adaos de zahăr, îndulcitori sau arome şi băuturi răcoritoare pe bază de apă carbogazoasă şi plată, îndulcitori, arome de fructe, sucuri de fructe, bere nealcoolică.

Exportul de vinuri a crescut în anul 2018

Potrivit INS, resursele totale de vinuri au crescut, faţă de anul precedent, cu 1039,1 mii hl. Această creştere s-a datorat producţiei de vinuri care a fost mai mare cu 20,0% în anul 2018 comparativ cu anul precedent. Stocul iniţal de vinuri a crescut cu 11,0% (+271,9 mii hl), iar importul de vinuri a scăzut cu 19,5% (-94,3 mii hl) faţă de anul precedent. Ponderea producţiei de vinuri în resursele totale a crescut cu 3 puncte procentuale, faţă de anul precedent.

Citeste si   VIDEO Noi dezvăluiri, la Realitatea PLUS: Totul despre implicațiile miliardarului fără chip în denunțurile de la DNA, legătura cu Crin Antonescu, Marta

Atât aportul stocului iniţial, cât şi al importului la formarea resurselor totale de vinuri au scăzut cu 1, respectiv cu 2 puncte procentuale. Cea mai mare parte din resursele de vin a fost destinată consumului uman, care a crescut cu 372,6 mii hl, faţă de anul precedent. Exportul de vinuri în anul 2018 a crescut cu 48,9 mii hl faţă de anul precedent.

Producţia de bere a crescut, dar consumul populaţiei s-a menţinut constant

Resursele totale de bere au fost mai mari cu 181,1 mii hl, faţă de anul precedent, fiind asigurate în proporţie de 94,8% din producţie internă realizată în anul 2018. În anul 2018 faţă de anul precedent, importul de bere a crescut cu 9,0%. Comparativ cu anul precedent, disponibilul de bere pentru consum uman s-a menţinut aproximativ constant, iar producţia de bere a crescut cu 71,5 mii hl (+0,4%).

Citeste si   Teste RAPIDE la urgență pentru testarea covid! Ordinul aprobat astăzi de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru

Consumul de lichioruri, alcool etilic şi alte băuturi distilate a crescut cu 60% în 2018, faţă de anul precedent

Resursele de băuturi alcoolice distilate, au fost mai mari faţă de anul precedent, cu 48,5 mii hl alcool 100%. Producţia de băuturi alcoolice distilate, a fost constituită în cea mai mare parte din lichioruri, alcool etilic de fermentaţie alimentar şi alte băuturi alcoolice distilate. Disponibilul pentru consumul uman, a reprezentat 61,5% din resursele totale.

Consumul mediu de „spirtoase” pe cap de locuitor, a crescut cu 60,0% faţă de nivelul anului precedent. O altă grupă de băuturi alcoolice distilate este reprezentată de rachiurile naturale şi coniac. Comparativ cu anul 2017, producţia de rachiuri naturale şi coniac a crescut cu 15,8% (+10,8 mii hl alcool 100%).

Consumul mediu de „spirtoase” pe cap de locuitor, a crescut cu 60,0% faţă de nivelul anului precedent

Resursele totale de alcool, provenite din băuturi alcoolice distilate, vinuri şi bere, au fost asigurate, în proporţie de 75,4% din producţia internă, restul din import. Importul de băuturi alcoolice distilate, vinuri şi bere, a scăzut faţă de anul precedent cu 7,6%, iar exportul a crescut cu 25,8%. Însă, dacă avem în vedere cantităţile exportate, acestea au fost mai mici decât cele importate, cu 108,5 mii hl alcool 100%.

Românii preferă berea, care are cea mai mare pondere în consumul mediu de alcool pe locuitor: 48,9% bere, urmată de vin 30,4% şi spirtoase 20,7%.. În concluzie, românii au consumat în anul 2018, mai multe băuturi alcoolice, pe cap de locuitor cu 2 litri de vin, cu 1 litru de spirtoase şi 0,6 litri de bere mai mult, faţă de anul precedent. Consumul de apă minerelă şi sucuri a scăzut în anul 2018 faţă de 2017, cu 3,4 litri mai puţin pe locuitor. Noul An să fie întâmpinat cu sănătate, bucurie şi cu un consum moderat de alcool”, menţioneză Ciprian Iftimoaei, director adjunct al DJS Iaşi.

Citeste si   VIDEO | Cercetătorii confirmă: Luna are rezerve de apă sub formă de gheață

Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ