Pentru Pavilionul 1 Bărbați din cadrul institutului de psihiatrie ce de mai bine de un secol dăinuie pe dealul Socolei din Iaşi, s-ar fi putut spune că timpul părea să se fi oprit de câteva zeci de ani

În clădirea cu tencuială veche, tâmplăria strâmbă şi scorojită la fel ca în majoritatea pavilioanelor în care doar managerii Boișteanu și Scripcaru au reușit să facă renovări importante la pavilioanele VI Femei, Post-Cură și respectiv II Femei, domnește aceeaşi atmosferă lugubră străpunsă când şi când de urletele nefericiţilor internaţi aici.

Şi deşi cu siguranţă fiori reci deja au început să vă strângă în spate, vă propunem să pătrundeţi măcar imaginar în acest mediu în care, sănătos să fii şi tot îţi vine să o rupi la fugă fără a mai privi măcar o clipă înapoi.

Şi cum ar putea fi altfel când sursele noastre din interior spun că şefa acestei clinici, medicul primar Donciu Dorina, are de fapt cu totul alte griji decât bunul mers al activităţii de îngrijire?

Se pare că pentru doamna şefă Donciu, care de câţiva ani deţinea şi administra spitalul privat “Memory” din Valea Lupului, problemele Socolei erau undeva departe, în vreme ce interesele ei principale erau la conducerea propriei afaceri

Astfel, la sfârșitul anului trecut doamna Donciu a fost declarată incompatibilă de către ANI, managerul declarând că habar nu avea despre această situație.

Deşi managerul Oprişanu, persoană care se presupune că are informații despre tot ce „mișcă” în domeniu, mai ales în Iași, ştia cu siguranţă sau ar fi trebuit să ştie că subordonata sa face concurenţă neloială institutului, acesta a preferat să “nu vadă” incompatibilitatea medicului Donciu şi să o folosească în rezolvarea propriilor probleme, prin numirea ei ca şefă a comisiei de disciplină care în timp a girat cercetarea disciplinară şi “executarea” salariaţilor ce nu au vrut să înţeleagă la timp cam cum merg treburile la Socola.

Sursele ne mai aduc aminte şi că în această clinică importantă, una dintre cele mai mari din Socola, totul a început să se ducă de râpă încă de prin anii `90 

Cine poate uita cum, spre exemplu Gheorghe Balan, unul dintre cei acuzaţi pentru uciderea liderului sindical Virgil Săhleanu, se internase în speranţa că va fi scos basma curată.

Degeaba s-a dat dispoziţie la vremea respectivă ca infractorul să fie sedat şi făcut legumă în încercarea de a-l scăpa de arestare, pentru că mascaţii l-au luat pe sus şi l-au pus în cele din urmă la locul potrivit, în arest.

Acesta a fost doar un episod reprezentativ pentru că, “legenda” spune că în mediile oculte, atunci când libertatea nu mai e o certitudine ci mai mult o speranţă, cei mai puţin norocoşi o caută la această clinică pe “mama infractorilor”, cea care reuşeşte de multe ori să îi scoată “basma curată” pe cei certaţi cu legea, “evaluându-i” şi declarându-i iresponsabili pentru faptele comise cu sau fără intenţie. Şi pentru că orice legendă conţine “un sâmbure de adevăr”, noi ne întrebăm cine o fi acest “personaj de poveste” ?

Întorcându-ne la subiectul dezbătut, ne dăm seama că lucrurile nu au cum să meargă bine la acest pavilion atâta vreme cât asistentă şefă este Andronic Alina, cea care a reuşit cu chin să intre în institut doar la Secţia exterioară Bârnova şi care ulterior”s-a orientat” printr-un transfer în institut

Se pare că orientarea o caracterizează cel mai bine pe Andronic pentru că ea este cea care în loc să repete primul an de facultate fiindcă pur și simplu era prea greu pentru ea, şi-a lăsat mască profesorii şi colegii din facultate când, profitând de lacunele de început ale sistemului de învăţământ superior a promovat direct în an terminal.

Se pare că acest tip de comportament a ajutat-o să devină şi femeia de casă a şefei sale, căreia îi face menajul, fiind văzută adeseori în timpul orelor de program la casa pe care aceasta o deţine în vecinătatea spitalului.

Opinia noastră este că doar slaba pregătire şi nesiguranţa în propriile cunoştinţe profesionale o pot determina pe doamna asistentă şefă să aibă o atitudine slugarnică, salutând cu obedienţă şi plecăciuni “Săr`na, doamna doctor, săr`na !”

Dar se pare că la Socola acest tip de atitudine umilă este chiar o bună recomandare

O astfel de atitudine a propulsat-o pe Andronic de-a dreapta … directoarei de îngrijiri Amalia Iuraşcu şi nu credem că doar invidia şi răutatea au făcut să se vorbească despre faptul că, nelipsită din comisiile de evaluare la angajare, Andronic a aflat şi cum a reuşit Iuraşcu, ca prin minune, să-şi cumpere în doar doi ani, pe lângă umila Dacie, un BMW.

Ba mai mult, dacă facem o mică paranteză şi ne uităm pe site-ul institutului, site administrat deplorabil și neactualizat la multe capitole de către firma prietenoasă cu managerul Oprișanu, vedem că Iuraşcu „ocupă” şi în prezent funcţia de director de îngrijiri, iar declaraţiile de avere şi de interese ne spun că, deşi aceasta a declarat în ultimul an venituri de simplă asistentă, în urma divorţului prin care a trecut cu mare tămbălău se pare că a reuşit nu doar prin farmecele sale să devină, în aceeaşi scurtă perioadă și unic proprietar al apartamentului achiziţionat în 2014 împreună cu fostul soţ . Ups! Dar ce mai contează că în ziua de azi totul e contra cost, ce mai contează acest amănunt?

Să revenim la clinica de coşmar 1B …

Care este totuși cauza debandadei organizate în această clinică?

Ziarul “Bună Dimineața Iași” a aflat că în ultimii ani politica dezastruoasă de angajări şi promovări după ureche şi competenţe extraprofesionale a dus la marginalizerea celor doi-trei profesionişi care ar trebui să constituie un exemplu pentru ceilalţi.

Restul, o apă și un pământ, postaci energici și ”cântăreți în strună” la urechea managerului. Ce meserie, ce compasiune, când o bună parte dintre cadrele medii și auxiliare se laudă, pe surse, că au fost promovate după ce au terminat așa cum au putut, cu chiu și vai școli sanitare făcute mai mult pe bani la „fără frecvență”, pentru simplul motiv că erau angajate deja.

Au ajuns astfel asistenți o mulțime de infirmieri, îngrijitori și chiar cadre tehnice din spital, care încă nu reueșesc să se ridice de la nivelul măturilor la cel al seringii, care au credibilitate bancară spre deosebire de tinerii absolvenți abia ieșiți de pe băncile școlilor, cu pregătirea necesară, dar buzunarele goale.

Ba colac peste pupăză, sursele din clinică spun că unele cadre poartă halate în loc de pijamale, aflându-se în diverse perioade dar și în prezent sub tratament medicamentos pentru diverse afecțiuni psihice.

Credem că tocmai această bulversare a ierahiei valorilor pe care conducerea o provoacă în cunoştinţă de cauză promovând adeseori nulităţi cu intenţia de a controla totul cu orice preţ, face ca mulți indivizi fără valoare să se coaguleze și să ajungă majoritari în astfel de colective

Ba unii dintre ei, mai slabi cu duhul, se laudă cum “aliniază” pacienţii, de parcă ar fi plătiţi să facă instrucţie şi nu îngrijirea persoanelor aflate în suferinţă, sau cu „invidie sau chiar admirație” povestesc modul în care unii colegi tratează pacienţii fără a avea mici cea mai vagă idee despre necesitatea de a respecta măcar cele mai elementare norme de etică.

De ce să ne mai mirăm că unii bolnavi au fost externați cu vânătăi sau bătuți de-a binelea, așa cum s-a întâmplat de atâtea ori?

„Norocul” a fost că nu funcționează camerele de supraveghere, ca în pavilionul administrativ unde se învârt doar hârțoagele și astfel vina poate fi dată pe pacienții violenți, ca și cum faptul că aceștia nu primesc o medicație corespunzătoare nu ar fi tot vina „pricepuților” ce ar trebui să îi trateze și să îi supravegheze.

Dar cum am putea să vorbim despre deontologie profesională când cea chemată să se ocupe de pregătirea continuă a cadrelor medii şi auxiliare din Institutul de Psihiatrie Socola este aceeaşi directoare de îngrijiri Amalia Iuraşcu

Poate că unii nutresc speranţe că recentul concurs pentru postul de director de îngrijiri şi omul nou care ar trebui să ocupe acest post vor aduce un aer proaspăt care să şteargă urmele “miasmei”, ce a rămas în Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași.

Noi însă continuăm să rămânem sceptici şi să monitorizăm situaţia pentru că am aflat că fosta unică aspirantă, până mai ieri, la funcţia de director de îngrijiri, asistent medical principal Ursache Mioara Loredana ar fi susţinut concursul în condiţii cel puţin dubioase:

  • Iuraşcu a renunţat aparent fără nici un motiv să îşi apere scaunul cu motoraş și salariul „gras”,
  • contrar uzanţelor toate probele s-au desfăşurat în aceeaşi zi “lipsind candidata de şansa de a se pregăti temeinic” pentru fiecare dintre ele
  • la un moment dat membrii comisiei au fost văzuţi pe coridor în timpul examinării, deşi regulamentul de concurs interzice părăsirea sălii înainte de terminarea examenului.

În aceste condiții „grele” candidata a obținut note peste 9 la toate probele și abia așteptăm să facă dovada acestei capacități extraordinare și „să urnească” în sfârșit activitatea cadrelor medii și auxiliare, activitate care în mandatul directoarei de îngrijiri Iurașcu, se împotmolise în bârfe, lupte inutile și răzbunări personale, în loc să primeze activitățile de îngrijire și de pregătire continuă a personalului.

Dacă până mai ieri exprimam dubii în privinţa acestei situaţii, cunoscând şi modul de lucru al managerului Oprişanu şi al echipei acestuia, acum ne exprimăm convingerea că Ursache nu este decât un pion împins momentan „la înaintare” pentru a o proteja pe Iuraşcu şi care va fi sacrificat la momentul oportun dacă epopeea ieşeană a managerului Oprişanu nu va fi întreruptă la fel de neaşteptat cum a început.

Dar timpul le rezolvă pe toate, așa că noi așteptăm cu răbdare deznodământul.

LĂSAȚI UN MESAJ