Colectarea deșeurilor din comunele ieșene o adevărată problemă pentru locuitori!

Comuna Miroslovești avea încheiat un contract de prestări servicii cu firma piteșteană GIREXIM pentru preluarea deșeurilor, începând cu luna aprilie. Datorită procedurii și datorită licitațiilor inițiate de ADIS  deșeurile din comună nu sunt colectate de la fiecare gospodărie în parte, ci fiecare localnic ”își cară gunoiul cu ce poate” circa 600 de metri până la stația de colectare a deșeurilor.

Proces greoi: licitație pentru colectare deșeuri și licitație pentru sortarea deșeurilor

Contactat de către reporterii ziarului Bună Dimineața Iași, Președintele ADIS, Romeo Olteanu ne-a explicat de ce firma Girexim nu își poate onora serviciile. Situația persistă în comunele ieșene încă din luna aprilie, iar executarea serviciului de colectare a deșeurilor va începe la finele lunii august.

Cei de la Girexim încă nu au început să colecteze pentru că nu s-a dat drumul la stațiile de sortare de la Ruginoasa, Bălțați și Țuțora. Pubelele au fost duse de către ADIS prin firma GIREXIM care a câștigat licitația de colectare. Au fost rugați primarii  că prelungească contractele pe care le-au avut cu fostele firme care executau acest serviciu de colectare al deșeurilor de la fiecare gospodărie în parte.

La cele două stații de sortare se va da drumul după două luni. Colectarea o face Girexim, însă licitația pentru sortarea deșeurilor a fost câștigată de un consorțiu din Portugalia, iar ADIS este o structură care monitorizează proiectul. Practic, stațiile de sortare vor fi funcționale în termen de 60 de zile”, a declarat Președintele ADIS, Romeo OLTEANU.

Taxă pe gunoi de 50 RON/persoană 

Localnicii comunei Miroslovești sunt revoltați pe situația întâmpinată, în condițiile în care taxa pe gunoi este de 50 RON pe cap de locuitor. Gunoiul este cărat în prezent de către gospodari până la stația de gunoi, aceștea parcurg zilnic peste jumătate de kilometru pentru a arunca deșeurile.

”S-a venit cu tomberoanele pentru a fi date locatarilor de pe data de 15 martie. Ni s-a transmis că de pe data de 1 aprilie va veni mașina de gunoi ca să colecteze deșeurile de la fiecare gospodărie în parte.  Nici până astăzi nu s-a deplasat nimeni să ridice gunoiul. S-a perceput o taxă în valoare de 50 RON de persoană.

Într-o familie cu cinci membri ar veni o taxă de 250 RON pe gospodărie pentru un an întreg.  A trecut jumătate de an, iar noi am plătit gunoiul și nu a venit nimeni să-l ridice. Noi ducem în prezent gunoiul la tomberonul pus de Primăria Miroslovești și parcurgem în jur de 600 de metri.  Gunoiul este cărat de fiecare cetățean în parte până la tomberon”, a declarat un cetățean, care a dorit să își păstreze anonimatul.

Primarul comunei este presat de către localnici pentru că cei de la firma Girexim nu și-au onorat serviciile de colectare

Primarul la rândul său este nemulțumit de faptul că ADIS nu oferă un răspuns cert cu privire la acestă situație și amână preluarea deșeurilor, lăsând toată responsabilitatea primarului.

”Este de vorba de firma Girexim care a promis că de la 1 aprilie că va colecta gunoiul de la fiecare gospodărie. Noi acum avem încheiat un contract pentru colectarea deșeurilor doar de la  punctele fixe.  Până în prezent, nu avem cum să facem colectarea deșeurilor din poartă în poartă până nu vine firma Girexim. Se vede că cei de la ADIS s-au mișcat greu cu licitația”, a declarat primarul comunei Miroslovești, Constantin COJOCARU.

Gunoiul se va ridica de la fiecare gospodărie,  începând cu data de 22 august 

Am cerut un punct de vedere si unui reprezentant al firmei ADIS, care ne-a transmis că după data de 22 august se vor efectua serviciile de colectare a gunoiului de la fiecare gospodărie în parte.

Contractul este la nivel de județ cu operatorul care a câștigat licitația (n.r. firma Girexim Pitești) pentru colectare și transport deșeuri. Pentru zona respectivă, (n.r. Miroslovești) deșeurile trebuie duse la stația din Miroslava, nefiind realizată licitația pentru operarea instalațiilor nu am putut da ordin de începere a colectării deșeurilor.

Primăria Mirosloverști avea contract de prestări servicii cu FC Domindian  cu clauză suspensivă. După 22 august va fi operabil serviciul de colectare a deșeurilor de la fiecare gospodărie”,  a declarat Radu CÂȚU, specialist tehnic ADIS.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ