Share

Colegiul Tehnic “Petru Mușat” Suceava implementează, în perioada august 2020 – septembrie 2022, proiectul POT – PARTENERIAT, OPORTUNITATE, TRANSFER DE COMPETENȚE”, finanțat în cadrul Programului Operațional Capital Uman.  Valoarea totală a proiectului este de 2.366.599,94 lei.

Obiectivul general al proiectului constă în dezvoltarea aptitudinilor și competențelor profesionale practice specifice pentru 181 elevi

Obiectivul general al proiectului constă în dezvoltarea aptitudinilor și competențelor profesionale practice specifice pentru 181 elevi, din care aproximativ  60% din mediul rural, înmatriculați în sistemul național de învățământ profesional – nivel de calificare 3, la Colegiul Tehnic Petru Musat din Suceava,  prin programe de învățare la locul de muncă, în domeniile Mecanică, Turism și Alimentație Publică, Comerț, Estetică și igiena corpului omenesc, Electromecanică, Electric și Fabricarea produselor din lemn, domenii din sectoare  cu potențial competitiv și de specializare inteligentă, identificate conform SNC si SNCDI, în vederea inserției viitoare, pe piața muncii, a cel puțin 39 de elevi.

Citeste si   În municipiul SUCEAVA au început lucrările de REABILITARE a treptelor și aleilor! Lucian HARȘOVSCHI:  „Avem în vedere CREAREA RAMPELOR de acces pentru persoanele cu DIZABILITĂȚI”

Obiectivele specifice ale proiectului:

– Dezvoltarea și furnizarea de servicii integrate de orientare, consiliere profesională și dezvoltare personală în sprijinul tranziției de la școală la viața activă pentru 181 de elevi, dintre care minim 136 (peste 75%) dobândesc o calificare, 39 (minim 21%) se angajează și 19 (peste 10%) își continuă studiile sau urmează alte cursuri de formare.

– Participarea la programe de învățare la locul de muncă performante, interactive și inovative și competiții profesionale pentru 181 de elevi si angajarea a minim 39 (21%) dintre aceștia ca urmare a finalizării acestora.

Dezvoltarea de parteneriate între unitățile de învățământ și partenerii de practică / potențiali angajatori pentru susținerea și îmbunătățirea procesului educațional și în vederea facilitării accesului pe piața muncii, inclusiv prin crearea unui sistem de informare coordonată, între toate părțile implicate (elevi, părinți, angajatori, unități de învățământ).

Printre rezultatele proiectului se numără: 181 elevi selectați, 181 de subvenții acordate, 4 medii de practică dotate – 1 atelier pentru domeniul Mecanică; 1 atelier pentru specializarea Ospătar (chelner), Vânzător în unități de alimentație; 1 atelier pentru specializarea Bucătar; 1 atelier pentru specializarea Frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist, 181 de convenții-cadru încheiate între organizatorii de practică, partenerii de practică și elevii participanți.

Citeste si   Au fost emise Ordine ale Prefectului Județului Suceava privind CONVOCAREA consilierilor locali/judeţeni declaraţi aleşi la data de 27 septembrie 2020

 

„Activitățile de consiliere, orientare profesională și dezvoltare personală a elevilor din cadrul proiectului vor ajuta grupul țintă să-și identifice propriile calități și înzestrări personale, să cunoască cerințele și oportunitățile pieței muncii și să primească îndrumare spre obținerea calificării vizate.

În plus, serviciile de consiliere și orientare profesională le vor oferi elevilor informații actualizate privind competențele teoretice și practice necesare la angajare, situația actuală de pe piața muncii locale și naționale și prognozele asupra evoluției viitoare a acesteia, astfel încât aceștia să cunoască pașii necesari pentru a se îndrepta către o carieră de succes.”, a declarat Director Colegiul Tehnic „PETRU MUSAT” ,  Maria Teodoreanu.

Elevii din clasele a 10 și a 11 învățământ profesional, care vor face parte din grupul țintă vor primi subvenții în cuantum de 150 lei pe săptămâna pentru perioada de instruire practică, 9 respectiv 10 săptămâni.

Citeste si   VEZI situația EPIDEMIOLOGICĂ la nivelul țării! Pe teritoriul ROMÂNIEI, au fost CONFIRMATE 182.854 de cazuri de persoane INFECTATE cu noul coronavirus

La finalul proiectului,  grupul țintă va deține competențele necesare ocupării postului vizat, va fi capabil să utilizeze echipamentele/programele folosite de către principalii angajatori de pe piața muncii în domeniul urmărit, să se prezinte și să obțină un loc de muncă conform domeniului studiat.

Proiectul va genera un efect pozitiv pe termen lung pentru grupul țintă,  prin dezvoltarea abilităților interpersonale și competențelor specifice și practice direct la angajatori, care să le permită fie accesul pe piața muncii.

Beneficiile proiectului vor fi cunoscute și multiplicate și în afara grupului țintă sau a unității de învățământ sprijinite, atât prin intermediul rețelei de parteneri și de colaboratori, a evenimentelor dedicate, cât și a altor programe de formare, desfășurate și  popularizate în afara proiectului.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ