La inițiativa Federației Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic, la sfârşitul lunii noiembrie a.c., în municipiul Dorohoi, a fost organizat un eveniment de comemorare a victimelor care au fost deportate în Transnistria, în perioada 1941-1942.

Din partea Consiliului Județean Botoşani au participat la eveniment domnul Costică MACALEȚI – președinte și d-na. Otilia MORUZ – director executiv.

Acțiunile au constat în : dezveliri de plăci comemorative, depuneri de coroane, ceremonialuri religioase mozaice, simpozioane și expoziții și au suscitat interesul unui număr mare de persoane, reprezentând fie instituții ale statului, fie societatea civilă și membri ai comunității evreiești.

comemorare-victime

Au fost prezenți reprezentanți ai Ministerul Culturii și Cultelor, Ministerului Afacerilor Externe, ai Bisericii Ortodoxe Române, parlamentari botoșăneni, reprezentanți ai Primăriei Dorohoi, Institutului pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel” și ai cultului mozaic din România.

Citeste si   EXCLUSIVITATE! Interviu cu candidatul PSD la Primăria Municipiului BOTOȘANI, Cosmin ANDREI


Discursurile s-au axat pe toleranță etnică și pe importanța comemorării victimelor din cea mai neagră perioadă a istoriei omenirii – cel de-al doilea Război Mondial.

”Cu adâncă durere, amintim de comunitatea evreiască din Dorohoi, majoritatea bătrâni, copii și femei dar și de familii de rromi, care au fost deportați către ținutul situat între râurile Nistru și Bug, fiind supuşi unui regim de exterminare” a declarat președintele Consiliului Județean Botoșani.

Acesta a mai adăugat că Astăzi, nu putem decât să ne aducem aminte cu tristeţe de acele evenimente şi să învăţăm cu toţii că excesele de putere, indiferent ale cui ar fi, nu trebuie tolerate sub nicio formă. Holocaustul este o problemă a tuturor iar comemorarea victimelor unor orori petrecute cu peste şapte decenii în urmă este o importantă dovadă de maturizare a societăţii româneşti”

DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ