Share

Criza generată de pandemia de Coronavirus a zguduit majoritatea economiilor lumii, având consecințe devastatoare. În acest sens, trebuie create din nou locuri de muncă, trebuie repornit totul aproape de la zero, la fel ca în anul 2008. Incertitudinea pe plan extern a generat, în primul trimestru al anului 2020, un impact major asupra comerțului internațional, motiv pentru care prețurile la combustibili și la produsele alimentare s-a micșorat, însă a crescut cerea internă de produse de toate tipurile.

O analiză comparativă a comerțului internațional desfășurat în lunile martie 2020 și martie 2019 arată o scădere considerabilă, cu 22.5 procente, motiv pentru care au fost suspendate mai multe contracte de muncă. Lipsa comenzilor la unele produse și servicii a generat un haos în modalitatea de gestionare a afacerilor iar companii internaționale percum Delphi sau Electra au recurs la tăieri salariale, la suspendarea contractelor de muncă sau chiar la desfacerea lor.

Citeste si   CARANTINA prelungită cu 7 zile în municipiul Sibiu. Deplasările în ziua votului vor fi permise

Reporterii ziarului “Bună Dimineața Iași” au stat de vorbă cu un angajat al companiei Electra, care a declarat:

“Pe perioada pandemiei am lucrat, eu cel puțin nu m-am confruntat cu probleme, însă am colegi cărora li s-a suspendat contractul de muncă sau au intrat în șomaj tehnic. Problema a fost când am ieșit din pandemie, pentru că, din lipsa comenzilor, o perioadă de mai multe săptămâni am lucrat doar 4 zile pe săptămână.“

Distribuția comerțului internațional pe zone geografice în primul trimestru al anului 2020 se prezintă astfel: Europa se situează pe primul loc, cu un procent de 87,6% din exporturi și 86,8% din importuri; urmează Asia cu 8,1% exporturi și 12% importuri; America Centrală și de Nord cu 3,7% exporturi și 0,5% importuri; pe ultimul loc situându-se Africa cu 0,6% importuri și 0,7% exporturi.

“În ceea ce priveşte comerţul internaţional, în luna martie 2020, exporturile au însumat 72328 mii euro, fiind cu 22,5% (-21010 mii euro) mai mici comparativ cu luna martie 2019, iar importurile au însumat 84874 mii euro, în scădere faţă de luna martie 2019 cu 15,0% -15024 mii euro). Soldul operaţiunilor de comerţ internaţional în luna martie 2020 a fost de -12546 mii euro (-6560 mii euro în luna martie 2019).

Balanța comercială pentru întreaga perioadă considerată este excedentară în ceea ce privește operațiunile de comerț exterior derulate cu partenerii din America Centrală și de Nord și deficitară în relația cu țările din Europa și Asia, în special cu China, Turcia, Republica Moldova, Ucraina și Federația Rusă.” a declarat dr. Ciprian Iftimoaei, director executiv adjunct al Direcției Județene de Statistica Iași.

Conform datelor statistice puse la dispoziție de Direcția Județeană de Statistica Iași, importurile și exporturile s-au concetrat cel mai mult pe mașini, aparate și echipamente; metale și articole confecționate din metale; produse ale insustriei ușoare; produse ale industriei chimice.

Citeste si   VIDEO Prima reacție a premierului Ludovic Orban în legătură cu numirea politică a directorului de la SGA Mureș

Politica economică pe care ar trebui să o demareze autoritățile va juca un rol important în ceea ce privește limitarea efectelor crizei economice. În momentul de față nu putem spune dacă revenirea va fi sub forma unei creșteri anterioare crizei, cert este că, treptat, toate economiile se vor diversifica și rămâne de văzut ce va inseamna noul “normal”.

Citeste si   VIDEO l 1 DECEMBRIE 2020 la IAȘI! Fără PARADĂ militară și PUBLIC la ceremonia de Ziua NAȚIONALĂ


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ