Share

Viceprimarul Iașului, Gabriel HARABAGIU, este mai nou factorul central în determinarea funcționării rulotelor care comercializează produse alimentare în zonele centrale ale municipiul Iași

Ne referim în principal la comerțul bazat pe închirierea temporară practicat în unele zone ale Iașului (Zona Centrală, Parcul Copou, Parcul Expoziției,  amplasamentele din împrejurul facultăților).

Funcționarea rulotelor ca mici restaurante este posibilă prin intermediul unor inginerii de tip administrativ care a creat deja o rețea de tip monopolist! Aceste elemente sunt prezente din momentul alegerii locației până la funcționarea efectivă a afacerii. Ca un factor suplimentar de asigurare a controlului exercitat asupra acestui tip de activitate economică, sunt reglementate  acte normative de protecție a securității alimentelor eliberate de către persoane incluse în camarila viceprimarului.

HARABAGIU propune, HARABAGIU semnează

Cum a reușit HARABAGIU să extindă acest tip de afacere?

Acest tip de comerț prosperă, zilnic, autorizațiile fiind aprobate doar de către o așa-zisă comisie condusă de către viceprimarul Gabriel HARABAGIU. Pe site-ul Primăriei Iași componența și denumirea acestei comisii nu apare nicăieri. Nu apare nici un regulament de funcționare a acestei comisii și cu atât mai puțin nu sunt prezentate CRITERIILE folosite de către această în PROCESUL de ATRIBUIRE a spațiilor DOAR către anumite FIRME!

 Surse din primăria Iași au precizat pentru Ziarul Bună Dimineața Iași, sub protecția anonimatului, că ar fi vorba despre o Comisie de Amplasare care hotărăște cine poate beneficia de aceste chirii temporare și care sunt locațiile vizate!

Tot pe surse am aflat că întrunirile acestei comisii ar avea loc în biroul lui Harabagiu! Contrar legii administrației publice și a transparenței deciziilor în spațiul public, nu există un orar public al datelor când această comisii se întrunește.

Citeste si   Primarul comunei MIROSLAVA, Dan NIȚĂ a depus JURĂMÂNTUL pentru mandatul 2020-2024

Viceprimarul Harabagiu a refuzat orice contact cu presa pe acest subiect, motiv pentru care toată această activitate publică de reglementare a comerțului stradal pe raza municipiului Iași este înconjurat de o perdea densă de dezinformări și secrete bine păstrate.

Care este rolul acestei secretizări?

În mod evident putem discuta despre o rețea organizată în scopul asigurării și păstrării monopolului în favoarea anumitor firme care beneficiază de condiții speciale în desfășurarea activităților de comerț stradal pe amplasamente publice închiriate cu caracter temporar!!!

Primăria, sub directa coordonare a viceprimarului Gabriel HARABAGIU, NU ASIGURĂ condiții egale de participare la licitarea spațiilor publice în regim de închiriere temporară

Conform procedurilor aprobate prin HCL 410/2016, un întreprinzător privat care dorește să amplaseze un chioșc sau o rulotă pe domeniul public are de parcurs mai multe etape. În primul rând acesta trebuie să depună o cerere la Primăria Municipiului Iași iar această solicitare ajunge direct pe masa comisiei de amplasare condusă de către viceprimarul, Gabriel HARABAGIU. Ultima semnătură este cea a primarului Mihai CHIRICA.

Tinerii care doresc să înființeze o societate și sunt la început de drum în domeniul antreprenorialului, sunt respinși în majoritatea cazurilor de către această rețea bine pusă punct.

În edițiile viitoare, vom prezenta cazuri multiple în care antreprenorii ieșeni au fost respinși fără drept de apel și ce e mai grav, fără o evaluare efectuată pe baza unor criterii bine determinate.

Citeste si   Frig CRUNT în Spitalul SOCOLA! Pacienții și cadrele medicale TREMURĂ de FRIG în saloane

Beneficiarii contractelor de închiriere sunt mereu aceeași! Doar câteva firme beneficiază și de prelungirea contactelor tot fără licitație

NEW BAUEN BUILD SRL este una dintre aceste firme condusă de un „amic” al viceprimarului Harabagiu, un oarecare Puiu NEDELCU

NEW BAUEN BUILD SRL este fosta firmă BABY SHOWER SRL-D și are același CUI 29343074.

 

BABY SHOWER SRL-D a fost înființată în 2011 de Anemarie RĂCHITEANU, soția lui Mircea ROTARIU, fostul șef al lui Puiu NEDELCU și actualul prieten al lui Harabagiu.

NEDELCU a fost în trecut angajatul lui ROTARIU la Condex SRL.

După ce Condex SRL a fost vândută, Rotariu l-a angajat pe Nedelcu la OMR Instalații SRL și, pe urmă, la OMR Grup Development SRL. După ce aceste firme au intrat în insolvență, Rotariu l-a angajat pe Nedelcu la SC Birov SRL, firmă condusă de soțul Anemariei RĂCHITEANU, Lucian RĂCHITEANU.

Puiu Nedelcu devine asociat unic din 2015 la SC New Bauen Build SRL, fiind omul pe care HARABAGIU îl conduce după propriile nevoi și interese

Cu o vechime de 7 ani, o cifră de afaceri de 276.585 lei, un profit de 7.623 lei și 3 angajați, NEW BAUEN BUILD SRL, figurează ca firmă a furgonetei din Parcul Expoziției, fiind folosită drept paravanul principal al lui HARABAGIU, în domeniul ”afacerilor”.

 

Ajunși la mână lui HARABAGIU

Pe premisa menționată anterior, ”Harabagiu propune, Harabagiu semnează”, constatăm cu stupoare că viceprimarul Iașului dictează ce se deschide și ce nu este permis, în domeniul comerțului stradal sezonier desfășurat pe raza municipiului Iași.

Citeste si   VIDEO Președintele Klaus Iohannis cere măsuri urgente și coordonare la nivel european pentru combaterea pandemiei

Putem înțelege de ce un număr atât de mare de contracte de închiriere temporară, care în cea mai mare parte sunt prelungite prin acte adiționale pe parcursul mai multor ani, reprezintă o formă de eludare a prevederilor legale.

În acest context, consilierul local din partea PNL, Răzvan TIMOFCIUC, a depus o sesizare către Consiliul Concurenței la Inspectoratul teritorial Iași

”Vă semnalez faptul că Primăria Municipiului Iași închiriază domeniului public către persoane fizice sau juridice în vederea amplasării de tonete, gherete, chioșcuri, rulote, terase sezoniere, tarabe flori naturale, automate, vitrine frigorifice/lăzi frigorifice, organizarii de târguri comerciale într-un mod netransparent și neconcurential.

În prezent, închirierea temporară a domeniului public de către o persoană fizică sau juridica depinde de un inspector din cadrul Biroului Avize Mici întreprinzători și de Comisia de analiză a situației amplasamentelor temporare pe locuri publice și a functionării agentilor economici pe raza Municipiului Iași, desemnată într-un mod netransparent prin dispozitia primarului să decidă cine merită și cine nu merită să închirieze domeniul public în vederea desfășurării de activități economice sezoniere”, se arată în sesizarea înaintată de către TIMOFCIUC.

Monopolul instaurat asupra comerțului stradal sezonier desfășurat pe raza municipiului Iași reprezintă în mod evident o încălcare flagrantă a drepturilor pe care antreprenorii ieșeni le au în raport cu autoritatea locală.

Reglementarea situației și stoparea acestui monopol este un pas absolut necesar în vederea însănătoșirii mediului economic ieșean. Ziarul “Bună Dimineața Iași” va reveni cu detalii asupra acestui subiect în edițiile viitoare!


Share
DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. […] În Municipiul Iași, modalitatea de închiriere temporară a domeniului public de către persoane fizice sau juridice în vederea amplasării de tonete, gherete, chioșcuri, rulote, terase sezoniere, tarabe flori naturale, automate, vitrine frigorifice/lăzi frigorifice, organizării de târguri comerciale, se realizează, în prezent, într-un mod netransparent și neconcurențial. […]

LĂSAȚI UN MESAJ