Share

În cadrul rubricii ”Agenda Primarului” ne propunem să venim în sprijinul unităților administrative-teritoriale în vederea dezvoltării mediului rural de la nivelul județului Iași.

Jurnaliștii publicației noastre vor ajunge în toate comunele ieșene pentru a realiza o radiografie a modului în care primarii reușesc să absoarbă fonduri guvernamentale și europene în comunitățile pe care le administrează.

Săptămâna aceasta ne aflăm în comuna Todirești și discutam cu primarul comunei, domnul  Ovidiu Droancă. 

Cum v-ați putea descrie comuna? Ce ar trebui să  știe cititorii despre comuna Dvs? 

Primar Ovidiu Droancă: Comuna Todirești este cea mai frumoasă comună din județul Iași  și spun aceasta   cu mândria cetățeanului care face parte din această comună, cu conștiința primarului care străbate zilnic  această comună  și știe toate frumusețile , realizările și neîmplinirile  ei.

Comuna Todirești este compusă din trei sate  și anume:  Băiceni, Stroești și Todirești , cu o populație de 5380 de locuitori, învecinându-se la  nord cu comuna Siretel, la  sud cu comunele Ruginoasa și Cucuteni, la  est cu comuna Cotnari și la  vest cu comuna Hărmănești.

După cum se observă suntem situați în mijlocul unei istorii a Moldovei  străvechi  reprezentată de Cultura Cucuteni,  edificiile  lui Ștefan cel Mare  din zona Cotnari și Palatul de la Ruginoasa  a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, iar după ultima descoperire arheologică  a domnului  conferențiar universitar  doctor istoric Vasile Cotiuga,  se  află pe teritoriul administrativ al comunei Todirești o cetate getică ce datează de peste două mii de ani.

Dar, după cum se spune  ,,omul sfințește locul”, așa și în comuna Todirești  locuitorii comunei  sunt oameni harnici, sufletiști, cu deschidere la nou și progres.  Cu o populație școlară de 860 de copii, ne situăm  în topul comunelor cu o natalitate foarte bună și rezultate bune la învățătură.

Procesul instructiv educativ se desfășoară  în două grădinițe cu personalitate juridică  în satul Todirești și încă două grădinițe  care sunt în subordinea Școlii Primare nr.2 și Școala Stroiești.

La acastă dată sunt în curs de modernizare  aproape toate unitățile de învățământ și sperăm ca până la începerea  următorului  an școlar să fie finalizate lucrările, urmând  ca procesul instructiv educativ  să se desfășoare  în sedii  care să corespundă standardelor impuse de comunitatea europeană.

Cea mai mare problemă  a comunei  râmân drumurile comunale . Din totalitatea celor 40 de km de drumuri comunale  și sătești am reușit printr-un efort financiar  deosebit  ca de la bugetul local  să modernizăm două tronsoane de drum de 1km  în satul Băiceni și 1,5 km de drum în satul Todirești.

Citeste si   Mihai CHIRICA a fost atacat cu IAURT de un PROTESTATAR! După incident, edilul a vorbit despre RETRAGEREA din POLITICĂ

Pentru a rezolva fie și parțial problema drumurilor  am depus  o cerere  de finanțare pentru modernizarea drumurilor  la MDRAP pentru încă 5km de drum, iar în prezent suntem  în stadiu de licitație  pentru un proiect  de lucrări și execuție pentru alți 5 km drum.

 Care este bugetul comunei pentru anul în curs? Cum  raspunde această valoare necesitățiilor pe care comuna le are? 

Primar Ovidiu Droancă: Cu privire la bugetul comunei pentru anul 2019, la această întrebare nu există  decât un singur răspuns simplu fără a preciza cifre și anume , că este insuficient, având  în vedere  toate problemele comunității  legate de modernizare de  drumuri, a unităților de învâțământ  și cele  legate de îmbunătățirea condițiilor de trai ale cetățenilor, fără să punem în calcul sumele necesare funcționării instituției.

Ce lucrări/acivități specifice aveți pregătite pentru această perioadă?

Primar Ovidiu Droancă: În afară de urmărirea desfășurării proiectelor de invesții care se află în curs de derulare, în perioada  pe care o parcurgem, în principal, avem în vedere  și luăm măsuri pentru eliminarea efectelor produse de căderile abundente de precipitații care ne-au afectat 10,3 Km de drum comunal,  menținerea aspectului gospodăresc al satelor din comună, asigurarea de bună calitate a serviciilor și cerințelor curente ale cetățenilor și nu în ultimul rând pregătirea începerii noului an școlar, chiar dacă  de curând  se finalizează anul școlar 2018-2019.

Ne puteți face o scurtă descriere a proiectelor pe care le aveți  în implementare? Vă rugăm să vă referiți la domeniu, valoare, termen de finalizare și sursa de finanțare. 

Primar Ovidiu Droancă: Începând cu  anul 2016 comuna se află  într-un complex proces  de reabilitare și modernizarea  după cum urmează:

 • Reabilitare, modernizare și dotare a Căminului Cultural, sat Todirești, comuna Todirești, judetul Iași. Finanțare de la AFIR -M7.6.

Valoarea este de 1.708.470,52 lei.

Se află în stadiu de execuție lucrări de 20 de luni.

 • Modernizare și dotare Grădinița, sat Todirești, comuna Todirești, județul Iași, finanțare de la AFIR -M 7.2.

Se află în stadiu de finalizare lucrări de execuție în  valoare de  1.083.296,81 lei. Termen de finalizare –peste 3 luni.

 • Reabilitare și modernizare Grădinița nr.3 sat Todirești, comuna Todirești, județul Iași finanțare – PNDL   FINALIZATĂ
Citeste si   Tribunalul IAȘI clasat pe locul 4 în ierarhia tribunalelor din ROMÂNIA având cel mai mare volum de ACTIVITATE în 2020

Valoarea: 708.472,00 lei.

 • Reabilitare și modernizare Școala Primară din satul  Stroești, comuna Todirești, județul Iași     finanțare PNDL

                  Termen de finalizare 24 luni

   Se află în stadiu de execuție lucrări în  valoare de 1.043.448,00 lei.

 • Modernizare drum sătesc DS 133 în satul Băiceni, comuna Todirești, județul Iași tronson 1 și Tronson 2 – finanțare din  Surse propii

FINALIZAT

 • Achiziție buldoexcavator pentru comuna Todirești, județul Iași

   Finanațare AFIR prin  GAL  VALOAREA 408.154,47 LEI

FINALIZAT

 • Achiziție tractor cu remorcă  pentru comuna Todirești, județul Iași

   Finanațare – din surse proprii

FINALIZAT

 • Reabilitare, modernizare și dotare Școala generală nr.1 Todirești, corp – B finanațare PNDL

Valoarea: 3.335.547,80 lei

Termen de execuție: 24 luni

 • Modernizare iluminat public în satele Todirești, Stroiești și Băiceni – finanațare din bugetul propriu al UAT Todirești, județul Iași, Valoarea este de  440.000 lei FINALIZAT
 • Modernizare prin asfaltare drumurile 133 Baiceni T1și T2  pe o lungime de 1.3 km-finalizat.
 • Modernizare prin asfaltare drum Todirești 1.426 KM –finalizat. Valoarea este de 1.227.343,13 lei.

 Ce planuri de investiții aveți în pregătire (dotări, modernizări, construcții)? 

Primar Ovidiu Droancă: 1.Modernizare prin  asfaltare  DS666 Băiceni 1.3 km  în curs de întocmire  documentația.

2.Modernizare prin  asfaltare drumuri Todirești 4.2 km se desfășoară licitația pentru proexecutare și executare.

3.Reparații curente  prin aplicare de material pietros  20 Km.

4.Extinderea rețelei de  distribuție a energiei electrice, 10 km.

5.Înființare parc de agrement pentru copii și tineret.

6.Dotare cu mobilier și aparatură IT pentru  primărie.

7.Reabilitare, modernizare și dotare Școala Gimnazială nr.1 Todirești – Corp A

Care este gradul de implicare al Primăriei pe care o conduceți în viața comunității sub aspect social? 

Primar Ovidiu Droancă: Primăria se implică în viața comunitatii sub toate aspectele participând la sprijinirea cetățenilor în rezolvarea problemelor cotidiene dintre care am putea enumera: orientarea persoanelor apte de muncă spre agenții economice care au locuri de muncă vacante, sprijinirea din punct de vedere material și administrativ a școlilor pentru îmbunătățirea procesului instructiv-educativ, asigurarea asistenței sociale pentru persoanele /familiile aflate în dificultate, etc.

De asemeni se acordă burse  de merit, premii în bani pentru elevii șefi de promoție, 500 lei pentru tinerii care sunt la prima căsătorie, 500 de lei pentru cuplurile care împlinesc 50 de ani de la căsătorie.

Citeste si   UNIREA de la 24 ianuarie 1859 – aportul MOLDOVENILOR şi bucovinenilor

Tot în acestă perioadă împreună cu o asociaiție non-guvernamentală din Austria  am constrit două case de locuit pentru două familii aflate în dificultate.

Ne puteti oferi câteva detalii despre activitățile cultural-artistice sau poate chiar sportive care se desfășoară în comuna Dvs pe parcursul anului? 

Primar Ovidiu Droancă:  Deși clădirea Căminului Cultural din Todirești se află în execuția lucrărilor de reabilitare și modernizare, condițiile de desfășurare a activităților culturale fiind mai greu de desfășurat, în anul 2019 s-au desfășurat în principal următoarele activități:

15 Ianuarie- Eminescu – poet național

                           Seară de poezie

24 Ianuarie- Unirea-Cuza Nădejdea românilor

                            Activitate -spectacol

24 Februarie- Dragobete sărută fetele

                         Activitate -artistico – plastică

9 Martie- Mamă pentru o zi !

                         Spectacol caritabil

2o Aprilie- VIN FLORIILE CU SOARE !

Spectacol cu temă religioasă , săptămânal, sub îndrumarea prof. Bocan Costică își desfășoară activitatea Academia de șah pentru copii, iar în data de 02.06.2019 a avut loc concursul pe clase și grupe de vârstă.

Astfel la categoria I-IV a obținut locul întâi eleva Ciuciu Erica, iar la categoria V-VIII a obținut locul întâi elevul Blmus Sebastian.

Cu privire la activitățile sportive putem să afirmăm fără niciun fel de rezervă ca echipa de fotbal AS  Todirești se află pe locul  3 în Liga V seria III Iași.

Cum apreciați relația cu autoritățiile județene? în ce măsură  ați beneficiat de sprijin din partea acestora? 

Primar Ovidiu Droancă: La solicitările noastre, cea mai mare bucurie pe care ne-a făcut-o conducerea Consiliului Județean Iași, atât mie ca primar cât și locuitorilor comunei Todirești este demararea lucrărilor  de modernizare a drumului județean Blăgești-Todirești-Cotnari,  lucrări care se află într-un stadiu avansat  și dacă timpul va fi favorabil  se estimează ca până la finele lunii august   circulația de la Todirești la Pașcani  se va face pe un drum la standarde europene.

Domnule Primar, vă urăm mult succes și vă mulțumim pentru amabilitatea de a răspunde întrebărilor adresate.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ