Share

La nivelul Spitalului Județean Suceava funcţionează Secţia și Ambulatoriul de specialitate Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, care deservesc toate persoanele cu diabet zaharat din Județul Suceava.

Recent s-a aprobat organigrama spitalului ce menţine în structură Centrul Județean de Diabet zaharat care funcționează de sine stătător, în strânsă colaborare cu Secția Diabet zaharat, nutriție şi Boli Metabolice din cadrul Spitalului Județean de Urgenta “Sf. Ioan cel Nou”, DSP Suceava, CAS Suceava, in coordonarea medicului şef al Secției Diabet zaharat, nutriție şi boli Metabolice.

Activitatea complexă desfăşurată cuprinde internări continue şi de zi, consultaţii în ambulatoriul de specialitate, derularea programului naţional de diabet zaharat pentru pacienții cu sisteme de monitorizare continuă a glicemiei, sisteme de pompe de insulină, cu respectarea criteriilor de eligibilitate.

Numărul pacienților din județul nostru beneficiari de sisteme de monitorizare continuă a glicemiei este  de peste 70, la care se adăugă un număr de 16 pacienți cu pompe de insulină şi un pacient cu pompa de insulină augmentată cu sistem de monitorizare glicemica continuă. Consumabile pentru sistemele menționate anterior se eliberează numai prin farmacia cu circuit închis a Spitalului Județean Suceava, suma alocată pentru acest an fiind de peste 1 milion de lei  faţă de 65.680 lei anul trecut.

Citeste si   Cum a AFECTAT pandemia ACTIVITATEA agențiilor de TURISM: ”Numărul de TURIȘTI a scăzut foarte MULT și suntem pe MINUS”

În Județul Suceava sunt peste 22 000  pacienți cu diabet zaharat, din care 138 sunt copii

Pacienţii diagnosticaţi şi urmăriţi în Spitalul Judeţean Suceava primesc, încă de la debut un glucometru în mod gratuit. Prescrierea testelor de automonitorizare a bolnavilor cu diabet zaharat insulinotrataţi se face împreună cu prescrierea tratamentului cu insulină, pe acelaşi formular de prescripţie medicală, pe o perioadă de maximum 3 luni. Numărul de teste de automonitorizare este de până la 400 teste/3 luni pentru copilul cu diabet zaharat tip 1, până la 200 teste/3 luni pentru adultul cu diabet zaharat tip 1 automonitorizat şi până la 100 teste/3 luni pentru bolnavul cu diabet zaharat de tip 1 automonitorizat cu sistem de monitorizare continuă a glicemiei sau cu pompe de insulină cu senzori de monitorizare continuă, precum şi pentru adultul cu diabet zaharat tip 2 şi alte tipuri de diabet zaharat insulinotratat.

Citeste si   (P) Constantin Daniel CADARIU (PNL): „Liderul PSD Suceava, senatorul Ioan STAN, a ajuns să bată câmpii pe probleme EXTREM de serioase ale ROMÂNIEI în această perioadă de PANDEMIE”

Datorită pandemiei, activitatea ambulatoriului de diabet zaharat se realizează prin consultații la distanță, prin telemedicină care oferă un număr mare de servicii, un ajutor medical mult mai convenabil şi accesibil.

În acest fel, prin telemedicină se permit consultațiile zilnic, ori de câte ori este nevoie, minimizând riscul complicațiilor pe termen lung şi reducând către zero riscul infectării COVID a pacienților noştri cu diabet zaharat. Împreună cu conducerea actuală a Spitalului Județean Suceava, managerul dr. Alexandru Calancea, am identificat un spaţiu nou, o clădire care va avea 2 etaje şi va fi dedicată exclusiv activităţii medicale a Centrului Antidiabetic Judeţean Suceava. Astfel, se permite accesul pacienţilor direct, putând fi consultaţi „faţă în faţă”, într-un spaţiu izolat de clădirea spitalului, fără a mai exista riscul de infectare COVID 19.

Odată cu data de 14 noiembrie, când este marcată Ziua Mondială a Diabetului Zaharat, transmitem un mesaj de încurajare pentru pacienţii noştri a căror viața s-a schimbat: trebuie să fie de două ori mai atenţi la gestionarea bolii de bază, cât și la adaptarea la aceste vremuri provocatoare. Un alt efect semnificativ, dar rar discutat, al diabetului este impactul asupra sănătăţii emoţionale. Un număr mare de persoane cu diabet zaharat simt anxietate, nelinişte sau alte stări emoţionale dificile. Aceste emoţii negative pot îngreuna controlul diabetului. Este important să se ia în considerare sentimentele pacienţilor în legătură cu diabetul şi să fie ascultaţi. Provocarea este cum să obţină / menţină un control glicemic bun şi cum să se descurce cu solicitările zilnice pentru diabet în relaţie cu toate celelalte solicitări ale vieţii în pandemie.

Citeste si   (P) VIDEO I Viorel SEREDENCIUC, PNL Suceava: ”PNL și-a PROPUS o creștere ECONOMICĂ în următorii PATRU ani de 6%”

Împreună cu echipa managerială a Spitalului Judeţean Suceava condusă de dr. Alexandru Calancea şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Suceava, pornim pe un drum nou – o investiţie modernă, rapid realizabilă,  dedicată exclusiv pacienţilor noştri cu diabet zaharat.

 


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ