Share

În cadrul Conferinței de Boli Infecțioase au fost prezentate în cea de-a 2-a zi o multitudine de subiecte relevante în contextul situației epidemiologice din țară.

Conferința a continuat să se desfășoare în mediul online

Evenimentul a fost organizat sub îndrumarea Universității de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, în colaborare cu Societatea Română de Boli Infecţioase şi Spitalul de Boli Infecțioase ”Sf. Paracheva” din Iaşi.

Având în vedere situația generată de virusul SARS-CoV2, necesitatea unei întâlniri în care să se discute soluții la nivel național este primordială.

În deschidere, în cea de a doua zi de conferință, ziua a început cu prezentarea prof. dr. Diana Cimpoeșu despre Medicina de Urgență și despre sacrificiile pe care le fac cei ce lucrează în prima linie în lupta cu noul Coronavirus.

Din partea Centrului Regional Iași, în timpul prezentării despre evoluția infecției cu noul virus, Conf. Univ. Dr. Elena Voichița LĂZUREANU a declarat:

”Mi-a plăcut faptul că ne-am împărtășit din experiențele pe care le-am avut în contextul actualei pandemii, fiindcă altfel nu puteam ști similitudinile și diferențele; fiecare ne cunoaștem experiențele proprii dar nu știm la nivel  național cum s-au desfășurat lucrurile”

În cadrul acestei Conferințe Naționale, Prof. Univ. Dr. Carmen DOROBĂȚ, managerul Spitalului de Boli Infecțioase ”Sf. Paracheva” din Iaşi a declarat:

”Această conferință reprezintă o premieră oricât am vrea să fim de modești. La Iași, am vrea să spunem că este prima conferință națională care se referă la această infecție ce a fost prezentă nu numai pe teritoriul României, ci este încă prezentă pe tot globul. Sigur, în primul rând ne vom referi la infecția cu noul Coronavirus, este prima conferință online la nivel național care s-a organizat.

Noi infecționiștii de fiecare dată discutăm și despre alte patologii, facem updatări în ceea ce privește infecția cu virusul HIV, cu virusul hepatitic B și C și despre antibioterapia infecțiilor grave; aria este cu atât mai largă, cu atât mai mult acum când ne aflăm în această pandemie, și avem nevoie de interdisciplinaritate, de comunicare între specialități.

De aceea, așa cum foarte bine ați subliniat, este o întâlnire care se adresează nu numai medicilor infecționiști, dar și medicilor cu care colaborăm în special în această perioadă: medicilor ATI-ști, epidemiologi, de medicină de familie, din zona UPU și bineînțeles toate celelalte specialități”

Conferința a continuat cu discursul susținut de Dr. Carmen MANCIUC pe tema experienței directorilor într-un spital medical ce se află în prima linie în lupta cu noul CoronaVirus. Întrebată de reporterii ziarului ”Bună Dimineața Iași” cum a decurs conferința Dr. Carmen MANCIUC a declarat:

” Așteptările noastre au fost mari ca în fiecare an pentru că așa cum știți această conferință este o tradiție pentru şi Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Iaşi. Este un moment în care suntem alături de prieteni dragi, colegii noștri din toată țara, și ne împărtășim din experiența acumulată într-un an de zile. În acest an așa cum și titlul conferinței o spune extrem de explicit am avut o mare provocare.

Este o foarte generoasă patologie pe care am discuta-o, au fost titluri importante și așa cum titlul conferinței o spune alături de infecția cu noul Coronavirus am discutat și probleme cu care patologia infecțioasă este deja familiarizată dar în care desigur sunt noutăți. Din infecția cu virusurile hepatitice, noile antibiotice, provocări ale începutului de mileniu și în patologia aceasta antibacteriană și nu în ultimul rând infecția HIV-SIDA”

Personalități importante din lumea medicinei au luat cuvântul în cea de a doua zi de conferință

Din partea Centrului Regional din Constanța dr. Irina Magdalena Dumitru a vorbit în timpul conferinței pe tema factorilor de prognostic nefavorabili în cazul infecției cu SARS-CoV2.

Citeste si   Mihai CHIRICA își dă arama pe FAȚĂ, uitând că nu mai este la PSD: începe să-și critice OMOLOGUL liberal de la CLUJ și vrea ”Cerbul de Aur” la IAȘI

Evenimentul va continua și astăzi în mediul online iar o parte dintre subiectele de maxim interes ce vor fi prezentate în cursul acestei zile sunt: Coinfecția HIV-SARS-COV2, Infecția cu SARS-COV2 la copii precum și Femeile și infecția HIV în centrul și estul Europei.


Share

LĂSAȚI UN MESAJ