Share

Vineri, 24 iulie a avut loc ultima întâlnire din cadrul Conferinței Naționale de Patologie Infecțioasă ce s-a desfășurat în acest an la Iași.

În timpul evenimentului au fost respectate toate măsurile de siguranță

Evenimentul a avut loc în aer liber, pe terasa sălilor Chopin și Vivaldi situate la etajul doi al Palas Mall. Toate măsurile de siguranță au fost respectate, autoritățile și invitații respectând cu strictețe distanțarea socială și normele impuse de Ministerul Sănătății.

Conferința a început cu discursul Doctorului Carmen DOROBĂȚ, ce a evidențiat parcursul pe care l-a avut sistemul medical ieșean în această perioadă. De asemenea, aceasta a lansat cartea ”Management-ul medical și administrativ al pacientului cu SARS-CoV2” și a dăruit invitaților câte un exemplar.

”Noi toți, profesori din centre regionale sau universitare, șefii secțiilor de boli infecțioase din România am fost prezenți la aceste discuții și am ajuns la concluzia că față de momentul 15 martie acum călcăm pe un teren mult mai sigur. Avem la dispoziție o gamă largă de medicamente chiar dacă aceste sunt ”off-label”, chiar dacă acestea nu sunt adresate specific acestui virus atunci le avem la dispoziție, știm să le folosim, știm să individualizăm această terapie pentru fiecare pacient în funcție de vârstă și comorbidități.

Acum legat de partea Administrativă am să vă spun că nici aici nu a fost deloc ușor. A fost o luptă care a venit foarte brusc și nu se termină la fel de brusc, este o luptă care continuă însă continuă din punct de vedere organizatoric și administrativ într-un ritm mai domol. Veșnic gândim circuite, veșnic gândim amplasările de pacienți. Suntem în legătură permanent cu autoritățile locale, cu Direcția de Sănătate Publică, cu Ministerul Sănătății pentru că în orice moment trebuie să știm aici la Iași și ceea ce se întâmplă eventual la nivelul zonei de Nord-Est a României.

Ca urmare ne aflăm într-un moment de relaxare cum cadrele medicale și-ar fi dorit și vedeți numărul care apare în fiecare zi, un număr care nu ne dă o stare de liniște. Și cadrele medicale trebuie să aibă un concedi neaparat , ne aflăm într-o perioadă de concedii, trebuie să le dăm eșalonat pentru o perioadă mai scurtă de timp. Și organizarea și partea de administrație va avea permanent de gândit, permanent de stat în priză pentru că doar așa calitatea actului medical se va desfășura în condiții cât mai bune” a declarat manager-ul Spitalului de Boli Infecțioase Iași, Carmen DOROBĂȚ.

Manager-ul Spitalului de Boli Infecțioase Iași, Carmen Dorobăț, a lansat în cadrul acestui eveniment cartea ”Management-ul medical și administrativ al pacientului cu SARS-CoV2” în care a vorbit despre eficiența și organizarea personalului medical în situații de criză.

Citeste si   VIDEO l 1 DECEMBRIE 2020 la IAȘI! Fără PARADĂ militară și PUBLIC la ceremonia de Ziua NAȚIONALĂ

Invitați de seamă au vorbit în cadrul acestui eveniment. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a luat și el parte la utlima întâlnire din cadrul Conferinței Naționale de Patologie Infecțioasă.

”În calitate de Ministru, vin la invitația doamnei profesor pe care o felicit pentru toată activitatea, felicit colectivul de la Boli Infecțioase și o felicit pentru această carte.

Uitându-mă prin această carte ”Management-ul medical și administrativ al pacientului cu SARS-CoV2” îmi aduc aminte și obsev că se împlinesc patru luni de când toată lumea denumea Suceava: Lombardia României”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul sănătății.

Fiecare invitat a luat pe rând cuvântul vorbind despere eficiența de care a dat dovadă sistemul medical din Iași.

În timpul Conferinței Naționale de Patologie Infecțioasă directorul DSP Iași, Lucian Indrei, a declarat:

”Cerințele cu totul deosebite au dus la măsuri deosebite. Spitalul de Boli Infecțioase Iași a fost în prima linie și dacă la început a plecat cu un pavilion încet, încet și-a transformat întreaga activitate în asistență medicală pentru pacienții cu COVID-19. Greul a stat și stă în continuare pe Spitalul de Boli Infecțioase. Trebuie să subliniez faptul că întreg sistemul medical ieșean, toate unitățile sanitare au contribuit”

În această perioadă tensionată, cadrele medicale, au dat dovadă de profesionalism.

”Mă bucură invitația dumneavoastă și faptul că putem participa, noi cei din medicina de urgență, alături de colegii de la Boli Infecțioase și alte specialități. Mă onorează cu atât mai mult având în vedere situația deosebită în care ne aflăm și e bine că reușim să facem știință de înaltă calitat în condițiile astea în care trebuie să facem în primul rând medicină și o facem în fiecare clipă” a declarat Prof. dr. Diana Cimpoeșu.

În cadrul acestui eveniment a participat și primarul, Mihai Chirica. Acesta a fost lăudat de Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, pentru măsurile pe care le-a luat joi în Municipiul Iași.

Citeste si   (P) MARICEL POPA, președintele PSD IAȘI: „IAȘUL a fost CĂLCAT în picioare de guvernul LIBERAL!”

Având în vedere numărul de îmbolnăviri în creștere, oficialitățile au considerat necesară revenirea la câteva restricții ce erau impuse de autorități și pe timpul stării de urgență.

Începând din data de 23 iulie 2020, pe o perioadă de două săptămâni, locuitorii municipiului Iași trebuie să poarte mască de protecție în zonele publice și să evite locurile aglomerate.  De asemenea, în transportul public în comun se va circula doar pe locurile destinate pasagerilor.

Poliția locală se va asigura de respectarea acestor norme

”Având în vedere situația din România referitor la creșterea alarmantă a numărului de infectări am decis în cadrul Comitetului Local pentru situații de urgență de joi să reluăm o parte din măsurile instituite în timpul stării de urgență respectiv cele legate de prezența oamenilor în spațiile publice și în transportul public în comun unde de astăzi se circulă doar pe locurile de pe scaune, în piețe toată lumea trebuie să poarte mască și cumpărătorii și vânzătorii.

De asemenea am cerut poliției locale să insiste mai mult în zonele în care se aglomerează lumea inclusiv pe terase, cluburi, cafenele, peste tot. Este nevoie să facem acest demers pentru că se vede foarte clar ce se întâmplă în țară. Aceste măsuri sunt monitorizate timp de două săptămâni după care vom relua analiza și vom vedea dacă vom continua cu ele sau le vom reduce cum a fost anterior” a declarat primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica.

După această perioadă de două săptămâni este posibil ca măsurile să fie aplicate pe o perioadă mai lungă în funcție de resultatele din urma testărilor.

Citeste si   VIDEO l 1 DECEMBRIE 2020 la IAȘI! Fără PARADĂ militară și PUBLIC la ceremonia de Ziua NAȚIONALĂ

Se încearcă prevenirea și evitarea instituirii unei noi stări de urgență

Ministeru Sănătății încearcă să mărească nivelul de testări ce se efectuează zilnic pentru a depista cât mai rapid persoanele infectate. Pe acest subiect, în timpul conferinței de la Iași Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a declarat:

”În acest moment avem 133 de puncte de testare cu o capacitate de 28.000 de teste prelucrate pe zi dacă la aceste puncte se va lucra în trei schimburi. În acest moment nu putem spune că realizăm acest număr de teste fiindcă acel aparat ține foarte mult de extractorul pe care îl are sau de personalul care lucrează pe acel aparat. Experiența își spunecuvântul în acest context plus că în această perioadă avem și cetățeni care pleacă în concedii și solicită acele teste”


Share

LĂSAȚI UN MESAJ