Share

A căzut cortina peste spectacolul alegerilor locale și județene la Iași. Mihai Chirica nu a avut prea mari emoții în privința câștigării Primăriei, pozând clar în favorit. După euforia aflării rezultatelor, la Iași, configurația actuală a Consiliului Local, generată de alegerile locale de duminică 27 septembrie 2020, va începe jocul rece al calculelor pe hârtie.

Cine va face parte din Consiliul Local Iași?

Liliana Pintilie, Eduard Boz, Daniel Juravle, Alin Andrieş, Bogdan Iliescu, Ciprian Bostan, Iuliana Tăutu, Silviu Apostol, Călin Scripcaru, Tudor Dornean, Florentin Ciobotaru vor fi reprezentanții PNL în Consiliul Local.

Filip Hăvârneanu, Iulian Nicolau, Ionuţ Anastasiei, Diana Finkelştain, Ana Raluca Roşu, George Pleşu, Iulian Huşanu, Răzvan Timofciuc şi Andrei Popescu se vor lupta în Consiliul Local din partea USR-PLUS.

 Elvira Rotundu, Bogdan Balanişcu, Marian Dălban, Bogdan Crucianu şi Ovidiu Laicu vor fi consilierii locali din partea PSD.

Dorina Isopescu, Cosmin Marcovici (în prezent este secretar de stat la Ministerul Culturii) sunt consilierii trimiși de PMPFlorin Briaur este prezent ”rezerva PMP” în cazul în care Cosmin Marcovici ar alege să își continue activitatea la Ministerul Culturii.

Cum va juca Mihai Chirica ?

Deși Mihai Chirica a spus în una dintre ultimele conferințe de presă de dinaintea alegerilor că ”face parte din tânăra generație” și că ”s-a lepădat de PSD”, nimeni nu trebuie să uite că rămâne un maestru al combinațiilor transpartinice, fiindcă ”imperiul imobiliar” din Iași nu ar putea să se prăbușească.

În prezent, PNL nu poate conta sigur pe USR-PLUS sau pe PMP, din cauza rivalității dintre Mihai Chirica și  Cosette Chichirău. PSD, deși a pierdut, reușește să dețină ”pachetul de aur” , asemeni marilor magnați din lumea afacerilor care controlează acționariatele companiilor prin așa-zisele ”pachete de aur”, procentele de acțiuni care pot înclina balanța.

Citeste si   Ludovic Orban a anunțat lista oficială PNL pentru alegerile parlamentare - Ce surprize sunt

Bogdan Crucianu, prezent și acum în Consiliul Local Iași este sută la sută omul lui Mihai Chirica. Având un teren de 500 mp (interdicția de a construi pe suprafeșe mai mici sau egale cu 500 mp a fost abolită pentru apropiații lui Mihai Chirica), a reușit să primească dreptul de a ridica un imobil cu trei etaje. În plus, după rețeta lui Chirica din combinația de la Neagra Șarului, Bogdan Crucianu a primit încă 540 mp în concesiune de la Primărie în zona Podu de Fier. Mama lui Bogdan Crucianu și-a luat trasnferul de la Probota și lucrează în Primăria lui Mihai Chirica, unde fiul ei este consilier local.

Bogdan Crucianu, șef al Tineretului Social Democrat a reușit să devină și Director al Casei Studenților. În plus, a câștigat și dreptul de a fi furnizor la Poliția Locală și la Termo Service, prin intermediul firmei SC Safe Wheels SRL, al cărei unic acționar este.

Bogdan Crucianu a fost apropiat și de Gheorghe Nichita, fostul primar al Iașului, acum fiind legat trup și suflet de Mihai Chirica. Bogdan Crucianu a fost și în apropierea lui Gabriel Harabagiu fostul viceprimar al Iașului.

Este clar pentru oricine cunoaște politica ieșeană că Bogdan Crucianu va fi ”mâna prelungită” a lui Mihai Chirica, adică votul lui va fi pentru proiectele lui Mihai Chirica chiar dacă reprezentanții PSD din Consiliul Local ar susține proiectele USR.

Cum pot fi aduși actualii consilieri PSD la ”matca” lui Mihai Chirica ?

Elvira Rotundu, director la Colegiul  ”Costache Negruzzi” este și ea parte a cercului de putere din Iași. Este clar că, la un moment dat, se va baza pe Mihai Chirica, în condițiile în care PNL va face numirile în funcțiile de directori la liceele ieșene. Deși e membră PSD, Elvira Rotundu ar putea beneficia de „noncombatul” PNL la numirea ca director de liceu. Așadar, Mihai Chirica va mai putea conta pe încă un vot la nevoie.

Citeste si   Înscriere surpriză în PNL - Va candida pe liste la alegerile parlamentare

Bogdan Balanişcu este de fel de prin Botoșani. În 2017, spera să fie ”uns ” director al Aeroportului Iași de către Maricel Popa. În același an, în declarația de avere, Balașnicu avea de plătit rate de 1200 RON lunar, deși abia câștiga 903 RON lunar. Numele lui Bogdan Balașnicu este legat de calitățile de co-fondator și partener asociat al KONCYLION, companie axată pe servicii integrate de dezvoltare. Acum, Iașul are nevoie de dezvoltare, deci Bogdan Balanișcu ar putea să o ducă bine pe bani publici. Însă, pentru asta, va trebui să ”pupe mâna ”nașului” Chirica” (”naș” în alt sens decât rudenia).

Marian Dalban este cunoscut ca lider al studenților de la UAIC Iași, membru în comisiile de specialitate permanente ale ARACIS (Științe ale Comunicării Științe Politice). În plus, Marian Dalban este bun prieten cu Marius Minea, consilier județean PNL, președinte al TNL Iași, Marius Minea mulțumindu-i în 2019 lui Dalban că a fost invitat de acesta la antena 1 Moldova cu proiectul TNL Iași, ”Gala Tinerelor Valori”. Prieteniile trainice în politică se urzesc și se țes din anii studenției, așa că Marian Dalban ar putea să dea votul PNL, când interesele sale viitoare o vor cere. De unde știm că un student cu rezultate școlare bune de altfel, ca el nu va ajunge să ocupe un post pe undeva ? La UAIC, unde rector este Tudorel Toader, care nu mai este în relații bune cu PSD, consilier la vreun parlamentar de la iarnă sau la vreun europarlamentar sunt unele din alternative. Postul de consilier local este pentru oricine cheia de la o mină de aur sau de la un zăcământ de petrol.

Citeste si   Alexandru Rafila recunoaște că tatăl său a colaborat cu Securitatea: "Sunt afectat emoțional. Nu văd unde este vina mea"

Ovidiu Laicu era la sfârșitul anului 2019 Director al Direcției de Drumuri și Poduri Iași, dând în judecată instituția fiindcă i-a fost reziliat contractul de mandat. Ovidiu Laicu știe că PNL va continua trendul ascendent și ar dori să aibă ”uși deschise”. De aceea, o eventuală ”rugăminte” de la Mihai Chirica nu va putea fi refuzată. Un membru PSD poate trece ușor neobservat la numiri prin teritoriu dacă PNL tace și știe că se poate baza pe cineva.

Așadar, la un moment dat, Mihai Chirica ar putea să-și aservească total membrii PSD ai Consiliului Local, ”unindu-i” cu reprezentanții PNL.

Consilierii USR au și ei ”bube în cap” ?

Deși, teoretic, membrii USR-PLUS din Consiliul Local au făcut campanie împotriva PSD și a lui Mihai Chirica (chiar dacă a candidat din partea PNL, a fost omul PSD mulți ani), s-ar putea ca și o parte din ei să poată fi dacă nu ”chemați la ordin”, să pună măcar ”batista pe țambal”.

Răzvan Timofciuc a plecat din PNL la pachet cu Marius Bodea și tot așa au ajuns și în USR-PLUS. Date fiind rezultatele lui Bodea, Timofciuc poate să revină la intenții mai bune dacă Mihai Chirica știe cum să-l atragă.

Filip Hăvârneanu, ”tânăra speranță” a USR a rămas în memoria ieșenilor pentru criticile adresate managerului Beatrice Rancea, în scandalul de la Opera din Iași, când nu s-a aflat pe aceeași lungime de undă cu șefa lui, Cosette Chichirău. În plus, multe deconturi de benzină au fost făcute de Filip Hăvârneanu pe datele de identificare ale automobilului personal din banii USR.

Filip Hăvârneanu a mai stârnit polemici în partid, provocând plecarea multor membri ai USR din partid. Lotus Hăvârneanu, mama lui Filip a fost adusă în partid tocmai ca aripa Cosette Chichirău să aibă cât mai mulți reprezentanți la momentul fuziunii cu PLUS.


Share

LĂSAȚI UN MESAJ