Share

Consilierii județeni au aprobat astăzi alocarea a 10,3 milioane de euro pentru achiziția spitalului mobil destinat cazurilor diagnosticate cu Covid- 19

Suma reprezintă contribuția Județului Iași la realizarea acestui proiect care va fi implementat împreună cu consiliile județene din Neamț și Bacău.

”În contextul actual pandemic se impune luarea de urgență a măsurilor de evitare a răspândirii virusului, testării și tratării pacienților infectați. Județul Iași este implicat în lupta cu acest inamic invizibil încă din prima zi. Spitalele din județ au adresabilitate regională. Pe lângă internarea cazurilor de coronavirus aici trebuie să fie tratați și pacienți cu alte afecțiuni.

Este doar o chestiune de timp până când capacitatea de preluare a județului Iași, dar și a celorlalte unități medicale din Moldova va fi depășită. Analizând modul de intervenție al statelor care au trecut prin această criză, consider că una dintre cele mai bune măsuri pe care o putem implementa în Moldova este aceea de a instala facilități medicale mobile în afara marilor aglomerări urbane, cum este acest spital.

Citeste si   Vești bune pentru ELEVII din Coada Stâncii! REABILITAREA și MODERNIZAREA școlii va fi FINALIZATĂ la sfârșitul acestui AN

Așteptăm în continuare implicarea financiară, nu doar declarativă, a altor administrații locale și județene”, a afirmat Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.

Achiziționarea acestei unități mobile, în valoare de 17,6 milioane de euro, se va face prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST. Consiliile Județene Bacău și Neamț au răspuns pozitiv solicitării de realizare a proiectului, sumele alocate fiind de 4,1 milioane de euro – Județul Bacău și 3,2 milioane de euro, Neamț. Contribuția fiecărui județ a fost stabilită în funcție de numărul de locuitori.

Citeste si   Depistat conducând un autoturism, FĂRĂ a deține PERMIS DE CONDUCERE și fiind sub INFLUENŢA ALCOOLULUI

Banii pot fi ulterior recuperați din fondurile europene alocate României de UE, special pentru acțiunile de prevenire și combatere a noului virus

Pentru amplasarea spitalului, care va avea 250 de paturi, va deservi întreaga Moldovă și va ajunge la Iași complet echipat, este propus Parcul Industrial TransAgropolis de la Lețcani, situat pe drumul european E583, în afara aglomerării urbane, cu acces facil pentru transportul medical din celelalte județe ale Moldovei.

Citeste si   ARTĂ murală la Serviciul de AMBULANȚĂ Județean IAȘI

În plus, locația beneficiază de toate utilitățile necesare funcționării unui astfel de obiectiv: apă, energie electrică, canalizare, 4 generatoare de curent electric, încălzire, platformă betonată existentă pe care poate fi  amplasat spitalul.

Unitatea va dispune de o zonă specială pentru analize medicale și testarea pacienților, săli de operații, saloane de terapie intensivă cu o capacitate de până la 70 de paturi, depozite de materiale și echipamente medicale. Timpul de livrare a unei astfel de unități medicale mobile este de 15-20 de zile iar montarea durează între cinci și șapte zile.

Personalul medical va fi asigurat, prin detașare, de către județele implicate în proiect.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ