Share

Obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) ale Agendei 2030, se constituie într-un instrument util pentru autoritățile și instituțiile locale și regionale pentru buna gestionare a problematicii de competența lor, nivelul local fiind cel mai apropiat de cetățeni, oferind o cunoaștere detaliată a necesităților comunităților

Consiliul Județean Iași este prima unitate administrativ teritorială din România care și-a asumat localizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă din Agenda 2030, prin calitatea de partener în cadrul proiectului transnațional „Orașe echitabile: integrarea Agendei 2030 în politicile locale în perioada de migrare și flux de refugiați”, finanțat prin programul EUROPE AID, liderul de proiect fiind Regiunea Emilia Romagna, Italia.

Autoritățile și instituțiile publice locale pot stabili prioritățile la nivel local și pot monitoriza progresul în rezolvarea problemelor locale. Deși ODD-urile sunt globale, realizarea acestora depinde de abilitatea de a le aplica în comunitățile locale. Toate ODD-urile au ținte care se referă la responsabilități ale autorităților și instituțiilor locale sau regionale. Aceste autorități pot aborda obiectivele și țintele propuse în mod practic și le pot adapta la contextul local.

Expansiunea Municipiului Iași către comunele limitrofe și dezvoltarea spaţială a întregii Zone Metropolitane Iași sunt strâns legate de rolul de centru economic, polarizator al forţei de muncă din regiune și de accesibilitatea sistemului de transport care sprijină navetismul. Aproximativ 18000 de locuitori din comunele din zona metropolitană au locul de muncă în Municipiul Iași.

Citeste si   UPDATE! ALEGERILE LOCALE 2020! Află ce spun candidații IEȘENI.

Comunele cu cea mai mare pondere a persoanelor angajate în Iaşi sunt: Miroslava, Valea Lupului, Ciurea, Tomeşti şi Holboca. Datele Comisiei Naţionale pentru Prognoză referitoare la evoluţia indicatorilor economici şi social în profil teritorial, pentru perioada până în 2022, arată că judeţul Iaşi va rămâne un pol de dezvoltare economică în regiunea Nord-Est, de atractivitate în special pentru tinerii în căutare de locuri de muncă


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ