Share

Spitalul mobil va avea o capacitate de 250 de paturi, va dispune de o zonă specială pentru analize medicale și testarea pacienților

Plenul Consiliului Județean, întrunit în ședință cu caracter de îndată,  a suplimentat astăzi cu  20,5 milioane de lei (4,1 milioane de Euro), suma alocată inițial pentru achiziția Spitalului Mobil Covid-19 -Regiunea Nord-Est România.

Astfel, valoarea totală cu care va contribui CJ Iași la cumpărarea unității medicale este de aproximativ 14,5 milioane de euro. Restul, până la 17,6 milioane de euro – cât este estimarea de cost, va fi suportat de Consiliul Județean Neamț.

Achiziția se va realiza prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Euronest din care cele două județe fac parte.

Spitalul va avea capacitatea de 250 de paturi, va dispune de o zonă specială pentru analize medicale și testarea pacienților, săli de operații, saloane de terapie intensivă cu o capacitate de 70 de paturi, sală de nașteri, depozite de materiale și echipamente medicale și va fi ajunge la Iași complet echipat.

Unitatea medicală mobilă va fi amplasată în afara orașului, pentru evitarea aglomerării urbane, în Parcul Industrial TransAgropolis de la Lețcani, situat pe drumul european E583, cu acces ușor pentru transportul medical din celelalte județe ale Moldovei. Locația beneficiază de toate utilitățile necesare funcționării unui astfel de obiectiv: apă, energie electrică, canalizare, generatoare de curent electric, încălzire, platformă betonată.

Termenul de livrare pentru spitalul mobil este de 15-20 de zile iar montarea durează între cinci și șapte zile

Consiliile județene care contribuie financiar la achiziția spitalului își vor putea  recupera investiția, din fondurile europene alocate României, special pentru acțiunile de prevenire și combatere a noului virus.

După pandemie spitalul va putea fi utilizat, pentru campanii sau caravane medicale în zonele rurale ale Moldovei, pentru orice altă situație de urgență medicală sau va putea fi dat în administrarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Tot astăzi, plenul a alocat suma de 1,61 milioane de lei pentru plata unor servicii hoteliere destinate repausului între ture sau gărzi, pentru personalul medical și auxiliar implicat în tratarea bolnavilor cu Covid-19, din unitățile sanitare din subordinea Consiliului Județean Iași.

Maricel POPA: ”Nu-i mai putem aştepta pe partenerii din Moldova care au promis că vin alături de noi şi s-au răzgândit”

Astăzi (08.04. -n.r) am convocat o ședință de îndată la ora 15.00 pentru a suplimenta suma privind spitalul mobil cu 4.1 milioane de euro. Totodată vrem să achiziționam tuneluri de dezinfecție pentru personalul medical din spitale şi pentru oricine vine cu boli cronice în spitale. Suma este necesară pentru achiziția spitalului mobil.

Nu-i mai putem aștepta pe partenerii din Moldova care au promis că vin alături de noi și s-au răzgândit. Pentru acest spital mobil contribuie CJ Iași cu 14,7 milioane euro și CJ Neamț cu 3,2 milioane euro. Ceilalți colegi din Moldova nu au venit în parteneriat. CJ Bacău nu a reușit să identifice suma pentru a contribui la spital. Am decis împreună cu colegii mei să alocăm noi suma din bugetul CJ Iaşi. Fiecare zi contează şi nu mai așteptăm și alte aprobări”, a declarat Maricel Popa, președintele CJ Iași.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ