Share

Consumatorii casnici ieșeni care folosesc gazele naturale pentru încălzire ar putea plăti facturi mai mici cu sume cuprinse între 60 și 150 lei/lună începând de iarna aceasta în situația în care schimbă contractul sau furnizorul.

Evaluările autorității de concurență indică faptul că unii consumatori casnici ar putea beneficia de reduceri și mai importante, de peste 200 lei/lună de iarnă. Este vorba de gospodării cu consum mai ridicat de gaze naturale, de exemplu locuințe situate în zone mai friguroase ale țării.

Consiliul Concurenței realizează o anchetă la nivelul furnizorilor de gaze naturale pentru a diferenția prețurile practicate de furnizori clasici precum E.ON/DelgazGrid față de noile companii apărute pe piața liberalizată.

La sfârșitul lunii iunie 2020 (înainte de a fi demarat procesul de liberalizare), clienții casnici cărora li se furnizau gaze naturale în regim concurențial reprezentau 12,1% din totalul consumatorilor casnici, ajungând la circa 19% în iulie 2020.

Citeste si   Actorul VLADIMIR CIOBANU s-a stins din viață

Cu toate acestea, doar 2% dintre clienții casnici care au trecut în regim concurențial în luna iulie au făcut acest lucru concomitent cu schimbarea furnizorului de la care achiziționau gaze naturale în regim reglementat.

Bogdan CHIRIȚOIU, președintele Consiliului Concurenței a declarat că vor colabora cu Autoritatea de reglementare în domeniu și cu Autoritatea pentru Protecție Consumatorilor pentru a verifica condițiile generale de furnizare a gazelor naturale și a contractelor de furnizare și pentru a identifica posibilele clauze abuzive sau practici înșelătoare.

Credem că acest lucru este rezultatul unui cumul de factori. Pe de o parte, în perioada verii, volumul redus al gazelor naturale consumate nu a generat un interes deosebit pentru schimbarea furnizorului, așa cum s-ar putea să fie cazul în timpul sezonului rece, când consumatorii ar putea fi mult mai interesați de prețul gazelor naturale și de diferențele de preț ale diverșilor furnizori.

Pe de altă parte, ofertele de gaze naturale realizate la debutul procesului de liberalizare s-ar putea să nu fi fost suficient de atractive pentru a determina schimbarea furnizorului curent de gaze naturale de către clienții casnici. Nu în ultimul rând, nivelul de informare a consumatorilor cu privire la procesul de liberalizare, în general, și la modalitatea de schimbare a furnizorului, în particular, ar putea fi mai redus decât cel dorit.

Vom colabora cu Autoritatea de reglementare în domeniu și cu Autoritatea pentru Protecție Consumatorilor pentru a verifica condițiile generale de furnizare a gazelor naturale și a contractelor de furnizare și pentru a identifica posibilele clauze abuzive sau practici înșelătoare. Trebuie descurajat orice comportament incorect al furnizorilor de gaze naturale, deoarece poate submina întregul proces de liberalizare a activității de furnizare de gaze naturale către clienții casnici”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Începând cu iarna aceasta, consumatorii de gaze naturale din IAȘI pe lângă plata redusă la gaze naturale, au posibilitatea să-și schimbe furnizorul fără niciun cost suplimentar.

Citeste si   Presa, ca instrument de șantaj. Cazurile Dan Diaconescu, Antena Grup și Radu Budeanu. Rizea spune tot

Pentru a opri valul de plecări ale clienților din Iași către alți furnizori de gaze naturale, E.ON și DelgazGrid a impus o serie de clauze scandaloase în contractele încheiate cu consumatorii casnici.

 


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ