Share

Munca nedeclarată reprezintă activitatea prestată de salariat către angajator, fară a avea un contract legal de muncă, privind executarea activității.

Riscurile sunt mari, pentru fiecare parte implicată, având în vedere faptul că salariatul nu are un loc de muncă sigur, nu are drept la pensie, la asigurare de sănătate, la concediu sau șomaj și nu acumulează vechime în muncă, toate acestea duc la inegalități sociale grave, dar mai ales au un impact economic pe termen lung. Mai mult decât atât, amenda pentru prestarea serviciului la negru este în valoare de până la 1.000 de lei.

Citeste si   Vin sărbătorile, cum facem să petrecem, dar să ținem virusul la distanță

Pentru angajator, acesta se confruntă cu probleme de natură administrativă, având în vedere că nu își poate controla angajatul, iar amenda este de 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificata fară un contract individual de muncă. Totuși, aceste lucruri nu sunt străine nici în județul Iași, iar avantajul imediat este de a fi scutit de plata impozitelor și a contribuțiilor la stat.

Pe partea de relații de muncă, au fost verificate, în ultimele 2 luni, 153 de entități private și au fost date 58 e amenzi și 134 de avertismente. O entitate poate primi avertisment pentru o anumită neregulă și o amendă pentru alta. Amenzile s-au ridicat la suma de 815.000 lei.

„Principalele sancțiuni au fost pentru munca nedeclarată, adică persoanele care lucrează la negru, fără un contract activ de muncă. Am găsit persoane care lucrau la negru mai ales în domeniul construcțiilor, unde, în general, găsim cele mai multe nereguli. Am rămas surprins pentru că am găsit persoane fară contract de muncă și la terase sau servicii de catering.

Firmele trebuie să aibă mare grijă pentru că se dau amenzi foarte mari. Pentru o persoană care nu are contract de muncă, entitatea primește o amendă de 20.000 lei. Au fost entități unde am găsit și 6 persoane care lucrau fară contact de muncă activ. Numărul este mic, pentru că daca ar fi să verificăm toate firmele de construcții, sigur ar fi mult mai multe amenzi”, a declarat sef ITM Iași, Costel GROJDEA.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ