Asociația ”Cartea Daliei” a gândit proiectul ca o punte de legătură între ei și societate – punte care poate fi susținută cu bunăvoința și implicarea voluntarilor din domeniul IT

În România există peste 25000 de persoane cu deficiență de auz, dintre care aproximativ 2000 sunt elevi. Pentru aceşti oameni, capacitatea de comunicare este redusă la limbajul mimico-gestual şi absența unui vorbitor specific lângă ei îi împiedică în a se integra în societate. Dintre adulți, 85% nu sunt activi pe piața muncii, iar în viitor acest număr va crește pentru că locurile de muncă moderne necesită abilități digitale.

Cercetările arată că în general, elevii cu deficiență de auz nu sunt educați în conformitate cu vârsta lor, iar acest lucru se întâmplă nu datorită faptului că au un handicap de învățare, ci pentru că sistemul de învățământ nu răspunde nevoilor lor.

Dacă în ziua de astăzi mulți elevi care frecventează o școală de masă au parte de sprijinul părinților și al profesorilor pentru a participa la activități prin care să își dezvolte aptitudini de a folosi și de a crea tehnologia, copiii cu deficiență de auz petrec mare parte din timpul lor pentru a depăși barierele de comunicare care există în viața lor.

 20 de elevi cu deficiențe de auz de la Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” din Iași  vor beneficia cursuri 

Asociația ”Cartea Daliei” a gândit proiectul ca o punte de legătură între ei și societate – punte care poate fi susținută cu bunăvoința și implicarea voluntarilor din domeniul IT.
Datorită succesului avut pe parcursul semestrului la Liceul Tehnologic Special pentru Deficienți de Auz din Cluj-Napoca, în care 30 de elevi au participat la un club de programare gratuit în domeniul IT, asociația își extinde proiectul și la Iași. La Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” din Iași, 20 de elevi cu deficiențe de auz vor beneficia de aceste cursuri.

Tehnologia îi poate ajuta să își depășească limitele și le poate deschide noi oportunități. Învățând să programeze, copiii își vor dezvolta nu doar aptitudini tehnice, ci și alte abilități precum creativitatea, comunicarea sau gândirea critică, care îi vor ajuta să aibă performanțe mai bune la școală. Un loc de muncă în societatea noastră digitală este strâns legat de tehnologie, iar pe termen lung, când acești copii vor fi adulți, șansele lor de a fi activi în societate și de a avea o viață mai bună vor crește semnificativ pentru că vor fi mai pregătiți să facă față cerințelor de pe piața muncii. Am gândit acest program pentru a da o voce celor care, în mod normal, nu sunt auziți în societatea de astăzi”, declară Oana Ciherean, fondatoarea Cartea Daliei.

În acest an, asociația își propune să implice în proiect peste 200 de copii cu deficiențe de auz și să îți extinde parteneriatele cu unitățile școlare care lucrează cu acest gen de copii.

LĂSAȚI UN MESAJ