INTERVIU cu OTILIA TODOR, promotor al “metodei Feuerstein” în România și Decan al Facultății de Psihologie și Științele Educației “Spiru Haret” din Brașov (partea a II-a)

Prima parte a interviului poate fi lecturată aici . Pentru detalii suplimentare puteți consulta și site-ul oficial otiliatodor.ro

Acela a fost momentul în care am stiut ce voi face în restul vieții mele profesionale !

Reporter: Continuăm interviul nostru alături de doamna Todor. În această parte finală a interviului avem rugămintea să vă deschideți în fața cititorilor noștri și să ne oferiți câteva detalii neoficiale. Am dori să ne relatați modul în care v-ați “întâlnit” cu metoda și ulterior cum a fost ea implementată în România. Pentru început, spuneți-ne vă rog cum ați descoperit metoda Feuerstein?

Conf.  univ dr. Otilia Todor: Era într-o zi de joi, în anul 2006, lucrăm așa ca și acum la Facultatea de Psihologie și Științele Educației și eram asistenta prof. univ.dr. Daniel Mara (actualmente profesor la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu), în pauza cursului profesorul îmi propune să particip la o formare într-o metoda nouă în Romania cu rezultate spectaculoase în dezvoltarea și antrenarea creierului la toate nivelurile de vârstă.

Cursul se desfașura la Sibiu iar formatorul era o doamna Psihoterapeut din Italia.

Accept să particip, fară să stau pe gânduri iar în următoarea sâptămână aveam să mă întălnesc la Sibiu cu ‘Instrumentele’ care mi-au schimbat viața.

Acela a fost momentul în care am stiut ce voi face în restul vieții mele profesionale !

În anul 2006, aveam 6 ani de când lucram în universitate și căutam permanent o metodă, o tehnica psihologică, psihoterapeutică cu care să ma identific și pe care să o aprofundez în scopul dezvoltarii mele ca psihoterapeut, iar până la acel moment nu găsisem ceva potrivit personalității mele.
O data cu formarea mea în Programul de Îmbogățire instrumentală Feuerstein căutările mele au luat sfărșit iar demersul meu a fost direcționat spre a aduce această metodă și în școlile din România.

Emoția mea a culminat cu faptul că atunci, la curs, am aflat că profesorul care a construit aceste instrumente este romăn, născut în Botoșani și care trăia în Israel

În anul 2008 m-am înscris la doctorat la Institutul de cercetări C-tin Rădulescu Motru din cadrul Academiei Romane având ca temă de cerectare ’Stimularea cognitvă a copiilor cu cerințe educative speciale, integrați în școală de masă’, utilizând metoda Feurstein.

Cercetarea a fost realizată pe o perioadă de trei ani și a avut ca scop demonstrarea utilității acestei metode în dezvoltarea mentală a copiilor. Studiul a fost realizat comparativ atât asupra copiilor cu nevoie speciale cât și pe copii obișnuiți din școlile brașovene.

… această metodă este ceea care ne va permite să oferim copiilor noștri posibilitatea să îsi construiască o viața frumoasă, să fie independenți, să trăiască liberi și fară frică.

Profesorul Fuerstein mi-a scris în limba română după o perioada de 65 de ani în care nu mai folosise această limbă

După admiterea mea l-a doctorat în anul 2008, i-am scris profesorului Feuerstein prima scrisoare în care i-am prezentat planul cercetării mele pentru doctorat și i-am comunicat faptul că am înființat la Brașov Asociația Feuerstein – deschideti mintea ! acordându-i profesorului titlul de membru onorific.

A fost bucuros pentru demersul meu iar in septembrie 2008 am primit prima scrisoare oficială scrisă de profesorul Fuerstein. Mi-a scris in limba romana după o perioada de 65 de ani în care nu mai folosise această limbă.

Această metodă este ceea care ne va permite să oferim copiilor noștri posibilitatea să îsi construiască o viața frumoasă, să fie independenți, să trăiască liberi și fară frică

A fost o zi memorabilă pentru mine, iar atunci odatată cu acel mesaj am primit energia de care am avut nevoie pentru a rezista în timp, pentru a demonstra și a convinge societatea din Romania că această metodă este ceea care ne va permite să oferim copiilor noștri posibilitatea să îsi construiască o viața frumoasă, să fie independenți, să trăiască liberi și fară frică.

Reporter: Ce a urmat?

Conf.  univ dr. Otilia Todor: În urmatorii ani am participat la foarte multe cursuri de formare în Metoda Feuerstein, iar în paralel organizam pentru psihologii și cadrele didactice cursuri cu scopul de a se lucra în scoli cu copiii.

Am facut voluntariat o perioada de 10 ani în școlile brașovene, rezultatele fiind foarte ușor de observat.

Copiii isi imbunatateau rezultatele scolare, deveneau comunicativi si activi la ore, se ameliora comportamenutl agresiv si se diminua violenta.

Pe langa multe parteneriate incheiate cu scolile din Brasov am colaborat si la un proiect Comenius în parteneriat cu ISJ Brasov si Turcia care au avut ca scop diminuarea comportamentelor agresive in randul copiilor.

Rezultatele au avut ecou la vremea aceea profesorii din Turcia si Romania introducând ca optional in scoli aceasta metodă

În anul 2009 Profesorul Feuerstein a primit Titlul de doctor Honoris Causa din partea Universității UBB Cluj, ocazie cu care delegația condusa de domnii profesori Andrei Marga , si Stefan Szomoskozi, a obținut facilități financiare semnificative pentru romanii care doreau sa implemeteze aceasta metodă.

Profesorul Feuerstein a fost propus pentru Premiul Nobel pentru pace

În anul 2012, profesorul Feuerstein a fost propus pentru Premiul Nobel pentru pace, pentru cosntruirea acestor Instrumente cu care a reusit sa recupereze si sa stabilizeze o multitudine de copii deprivati cultural si social.
De asemenea in anul 2014, cand a decis sa plece printre stele, a fost numit de catre ministrul educatiei din Israel ca fiind ‘Einstein-ul pedagogiei contemporane!’, oferind lumii intregi o metoda care dezvlota mintea si inima !

În anul 2015, am devenit trainer acreditat de către Institutul Feuerstein din Israel, și organizez cursuri de formare in multe orase ale țării iar profesioniștii care au fost formați utilizează aceste instrumente în domenii variate cu rezultate remarcabile.

… sunt singurul trainer acreditat sa formeze specialisti Feuerstein in UK.

Reporter: În ce orașe se aplică metoda în România și în ce domenii?

Conf.  univ dr. Otilia Todor: În Brasov în educatie, psihopedagogie specială, clinică.
Oradea : domeniul educatiei.
Iasi: educatie, psihopedagogie specială , clinică.
Bucuresti: educatie, psihopedagogie specială , clinică.
Targu Mureș: educatie, psihopedagogie specială , clinică.

Din anul 2009 si pâna în prezent echipa cu care colaborez a realizat o serie de cercetari pe diferite domenii demonstrand efectele acestui program in dezvoltarea potentialului uman

Reporter: Metoda are utilitate și în domeniul universitar?

Conf.  univ dr. Otilia Todor: Am avut privilegiul de a forma profesori universitari de la Universitatea București, Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iasi, Universitatea Spiru Haret. Medici, directori de scoli, profesori invatatori, parinti, psihoterapeuti.

În acest an am avut o mare bucurie, am reușit împreună cu colegul și studentul meu dl Nistor Becia sa acredităm această metodă ca si metodă recunoscută si acceptată de societatea psihoterapeutilor independenti din Marea Britanie si sunt singurul trainer acreditat sa formeze specialisti Feuerstein in UK.

Reporter: În încheierea interviului nostru vă propun să revenim la Iași! Ce se va întâmpla în orașul nostru?

Conf.  univ dr. Otilia Todor: În aceasta luna la Iași vom avea ocazia să cunoaștem specialiștii din România și din străinătate care folosesc cu succes aceste instrumente. De asemena invitată de onoare este profesoara mea, doamna Maricica Haimovici, singura romancă care a lucrat alături de Profesorul Feuerstein o perioadă de mulți ani și a participat la construirea și dezvoltarea acestei metode absolut inovative.

O altă surpriză pregatită pentru acest eveniment va fi oferită de colega mea d-na Oana Rizescu, istoric, care ne va prezenta biografia lui Feuerstein

Despre aceasta se cunosc puține detalii în Romania. Vor fi prezentate și înscrisurile oficiale ale acestuia din perioada în care activa ca profesor la o școala specială din București. Și dacă vom avea noroc și teza de doctorat a profesorului scrisă sub îndrumarea marelui psiholog prof Jean Piaget.

Reporter: Vă mulțumim pentru amabilitatea de a răspunde întrebărilor noastre. Mult succes în desfășurarea evenimentului de la Iași și în activitatea dumneavoastră din Brașov și restul țării!

Conf.  univ dr. Otilia Todor: Mulțumesc și eu pentru oportunitatea oferită de a prezenta metoda Feuerstein și beneficiile acesteia. Vă așteptăm în număr cât mai mare la cursurile noastre. Mai multe detalii puteți afla consultând site-ul otiliatodor.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ