Share

În curând, pe lângă ”Magiunul de Topoloveni”, ”Salamul de Sibiu”, românii vor putea să se bucure și de un desert de marcă: ”Cornulețele și Sărățelele de Iași”

Aurelia Pănică este antreprenoarea căreia i se datorează această reușită care va mai adăuga un semn în dreptul Iașului, pe harta gastronomiei naționale și europene. La nivel național, sunt 783 produse tradiționale înregistrate oficial.

Iașul avea până acum, în datele oficiale ale Ministerului Agriculturii din 2013, 16 produse tradiționale. Condițiile pentru ca un produs să primească acest statut râvnit de ”produs tradițional” sunt: dovada că acel produs are o tradiție de peste trei decenii în județul unde se face atestarea, dovada folosirii în procesul de producție a ingredientelor existente pe plan local, dovada folosirii unei tehnologii tradiționale de fabricație.

Citeste si   Coronavirus la Rapid București! Principalul marcator, Cătălin Hlistei, testat pozitiv

Iașul avea până acum, în datele oficiale ale Ministerului Agriculturii din 2013, 16 produse tradiționale

Povestea a început de la aniversarea fetei noastre, la 3 ani. Am făcut atunci ca fiecare, un tort, prăjituri. Prietenii şi rudele au apreciat gustul şi au început să ne încurajeze să deschidem o afacere, după care la finalul lui 2017 am înfiinţat firma, iar în 2018 am deschis primul laborator pe bază de comenzi. Ca orice lucru, este greu, dar cu multă muncă şi dăruire reuşeşti să ajungi unde îţi propui. Printre produsele noastre, avem foarte multe din patiseria tradiţională: faguri, nuci, cornuleţe cu rahat sau cu nucă şi gem, sărăţele cu telemea de vacă, cu caşcaval, cu mac. Toate sunt făcute cu reţete mai vechi de 30 de ani, reţete pe care le făceau mamele şi bunicile noastre acasă”, a declarat Aurelia Pănică.

Citeste si   Tratament COVID inventat de o elevă de 14 ani. Tânăra a folosit mai multe modele simulate pentru a identifica molecula care blochează virusul

Cornulețele ”de Iași” sunt făcute cu rahat, gem, nucă, iar sărățelele de ”Iași” sunt preparate cu mac, cașcaval, telemea

La eveniment, au participat din partea autorităților publice și autorităților de control, Prefectul de Iași, Marian Grigoraș, Viceprimarul Iaşului, Radu Botez, Directorul Executiv al Direcției pentru Agricultură Iași, Gabriel Hoha. Diecția pentru Agricultură Iași este instituția asigură cadrul în care antreprenorii se implică în procesul de atestare al unui produs tradițional, de la consultanță şi întocmirea documentației, până la gestionarea îndeplinirii condițiilor și la controlul sanitar-veterinar, efectuat de către specialiștii de la Direcția Sanitar-Veterinară.

Citeste si   38 unități de ÎNVĂȚĂMÂNT și 90 de CLASE au făcut lecții ONLINE în scenariul ROȘU la IAȘI

Alături de ei, au mai participat și alți antreprenori care aveau deja atestate pentru produse tradiționale.

Desigur, atât pentru Iași, cât și pentru România, numărul acestor produse este mult mai mic decât produsele definite ca fiind ”tradiționale”. Acest fapt se datorează birocrației și greutăților de care au parte întreprinzătorii care se încumetă să pornească pe acest drum. Un produs ”tradițional” ajunge să fie, mai scump decât unul obișnuit, iar acest lucru îl face, încă de la început, mai puțin atractiv pentru un public care preferă să se uite mai mult la preț, decât la calitate și etichetă.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ