Share

Starea de urgență a fost proclamată în data de 16 martie 2020 pe întreg teritoriul României. Elevii ieșeni au început să studieze de acasă, în cadrul programului intitulat ”Școala de acasă”

Inspectoratul Școlar Județean Iași a declarat că pe durata stării de urgență, elevii ieșeni învață de acasă. Practic, Ministerul Educației nu a avut o strategie pregătită pentru o situație de acest tip, fapt ce se poate desprinde din declarațiile ISJ Iași: ”Nu doresc să avansez soluții și să anticipez măsuri pentru perioada care va urma, nu putem ști care este durata de suspendare a cursurilor și nici modul în care se vor derula examenele naționale. Am convingerea că Ministerul Educației va găsi formula cea mai potrivită pentru noi toți.”

Se arată, totodată, că profesorii și părinții au creat căi de comunicare, precum grupurile de lucru, pentru a putea rezolva sarcinile didactice:

Citeste si   ZI de SĂRBĂTOARE națională! Peste 700.000 de ROMÂNI poartă numele Sfântului ANDREI

”Cunoscând foarte bine aceste realităţi, profesorii ieşeni de la numeroase şcoli din mediul urban, dar şi rural, acolo unde există dotare tehnică corespunzătoare, au creat grupuri de lucru în care profesorii oferă elevilor pachete de învăţare ce cuprind scheme de lecţii, fişe de lucru, prezentări (…) Este esenţial ca în această perioada sarcinile de lucru în mediul on line să nu vizeze predarea, pentru că ar fi dezavantajaţi elevii care nu au acces la tehnici moderne de învăţare la distanţă.”

Totuși, situația de față impune modificarea anumitor metodologii și etape, precum mișcarea personalului didactic (pretransfer, detașări etc), putând influența examenul național de titularizare și examenele naționale ale elevilor

Se știe că anual au loc restrângeri de activitate, în funcție de desființarea unor clase sau posturi, ceea ce implică relocarea cadrului didactic titular rămas fără post, pe un alt post. Mulți profesori sunt supuși mișcărilor de personal, precum pretransferul și detașarea, sunt în perioada întocmirii dosarelor de evaluare. Suplinitorii nu știu ce vor face anul următor.

Citeste si   VIDEO l Fără PARADĂ militară și fără PUBLIC la ceremonia de Ziua NAȚIONALĂ la IAȘI

În plus, există riscul ca admiterea la liceu și Bacalaureatul să sufere anumite întârzieri, pentru că înainte ca elevii să se prezinte la examenul propriu-zis, ar trebui să înceapă evaluarea competențelor digitale. Totodată, ar trebui să se facă selecția cadrelor didactice care să asiste sau să corecteze lucrările. În plus, vor fi centre de examen unde elevii vor trebui să se ducă pentru a susține examenele.

Examenul de Bacalaureat influențează direct admiterea la facultate, ceea ce pune probleme începerii viitorului an universitar. Este posibil ca examenele să se desfășoare în toamnă, iar admiterea să se suprapună cu programul de toamnă al universităților.

La liceele MAPN, MAI, instituțiile de învățământ superior  militar vor fi afectate perioadele de preselecție, ceea ce generază un plus de incertitudine în învățământul românesc

ISJ Iași arată că o parte din cursurile de pregătire, inclusiv pentru examenele naționale, se pot realiza cu ajutorul TVR: ”Programul TELEŞCOALA realizat de M.E.C. în colaborare cu TVR poate fi o foarte bună ISJ cale de învăţare pentru elevii care dispun de acces la serviciile oferite de televiziunea publică.”

Elevii de clasa a VIII-a se pot pregăti în fața televizorului pentru română și matematică de la 9.00 la 10.00, în timp ce elevii de clasa a XII-a vor avea la dispoziție intervalul orar 15.00-15.00 –două lecții pe săptămână la română și matematică și cțte o lecție pe săptămână la biologie, fizică, chimie, istorie, geografie.

Citeste si   (P) PSD Iași: ”Ciocoii de ieri, LIBERALII de azi! Cresc taxele și IMPOZITELE locale în primăriile CONTROLATE de PNL-iști”

Problemele ridicate de această epidemie vor aduce multe incertitudini pentru învățământul ieșean.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ