Share

Costel ALEXE, nominalizarea Președintelui PNL Ludovic ORBAN, la Ministerul Mediului

În contextul discuțiilor începute de Președintele PNL Ludovic Orban pentru formarea noului guvern, iată că Iașul figurează cu două nominaliăzări politice în persoana deputatului Costel ALEXE pentru Ministerul Mediului și a istoricului Liviu BRĂTESCU pentru Ministerul Culturii

Nominalizarea deputatului PNL Iași, Costel ALEXE, la Ministerul Mediului, ne oferă posibilitatea unei interesante analize socio-politice a parcursului profesional înregistrat de către acest tânăr om politic.

Alexe și-a început cariera politică sub directa îndrumare a fostului deputat ieșean Relu FENECHIU

Această apropiere a fost determinată de misiunea lui Alexe de realizare a sondajelor de opinie pe raza județului Iași pentru PNL. Loialitatea a fost prima lecție politică pe care și-a însușit-o tânărul Alexe.

Pentru loialitate a și fost recompensat cu funcția deconsilier județean PNL în perioada 2008 – 2012, dar și cu o funcție administrativă în fiefulPNL de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliară Iași.

Prima funcție la Cadastru afost aceea de Consilier Serviciul Juridic și Relații cu Publicul ocupată din 2006. Credincios și perseverent, Alexe a fost avansat Director interimar la Oficiul de Cadastrusi Publicitate Imobiliară Iași în vara lui iunie 2012, însă Fenechiu avea planuri mari pentru el.

În toamna aceluiași an, Alexe este nominalizat pentru poziția de deputat în Parlamentul României. Mișcarea a fost genială pentru Relu Fenechiu, care presimțea probabil că dosarul
Transformatorul se apropie de finalizare, iar decizia va echivala cu finalul său politic.

FENECHIU și-a salvat moștenirea politică

Relu Fenechiu a fost condamnat în 2014 la 5 ani de închisoare cu executare, în dosarul „Transformatorul”.

Potrivit unui alt dosar de corupție, „în perioada 2012-2014, suspectul Fenechiu Relu, în calitate de ministru al Transporturilor, a pretins şi a primit de la o firmă de software, un procentaj de 15% din valoarea a două contracte promovate de Ministerul Justiţiei (în valoare de 14.700.000 lei fără TVA) şi de o societate farmaceutică cu acţionar majoritar Ministerul Sănătăţii (în valoare de aproximativ 1.800.000 euro), pentru sprijinul promis şi acordat în câştigarea şi derularea acestor proiecte.

Citeste si   Ludovic Orban, după valul de creșteri de cazuri COVID. Care sunt scenariile pregătite de autorități

Concret, sprijinul acordat de suspectul Fenechiu Relu s-a materializat prin intervenţia sa la funcţionari din cadrul Ministerul Justiţiei sau la persoane din conducerea societăţii farmaceutice, asupra cărora avea influenţă la acel moment”, informa Direcţia Naţională Anticorupţie.

Costel ALEXE, tânărul crescut de Fenechiu era deja în parlament! Moștenirea politică a fost salvată!

Activitățile politice și afacerile familiei ALEXE

Deși face parte din noua generație de politicieni, principiile de lucru ale lui ALEXE au rămas cele învățate de la mentorul său, Relu FENECHIU.

Similar cu modul de operare al lui Relu Fenechiu, tânărul Alexe a început să înființeze firme pe numele apropiaților pentru a nu fi pus sub acuzare pentru trafic de influență și conflict de interese.

Astfel au apărut firme precum Moldavia Topo-Cad, birou de cadastru și topografie, Corporex, AGROIASI SRL, MOBILIS IDEAS SRL, PUBLIC OUTDOOR SRL, SMART IDEAS 2013 SRL sau, Eni One Construct.

 

Toate aceste firme gravitează în jurul deputatului Costel ALEXE, fiind într-un fel sau altul administrate sau deținute de frații, soția, finii și în general rude prin alianță cu liberalul ieșean.

Încrengăturile create de Alexe sunt deja destul de ramificate și este foarte dificil să fie prezentate într-un singur material

Spre exemplu firma de cadastru este trecută pe numele fratelui deputatului ieșean. Asociat unic și administrator în Moldavia Topo-Cad SRL este ALEXE Florin. Această firmă a fost înființată în 2011. Firma care desfășoară în principal activitati de inginerie și consultanță tehnică legate de acestea este de fapt un birou de cadastru și topografie.

De ce cadastru? Răspunsul este evident: primul job politic primit de Alexe de la Fenechiu la stat a fost la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliară Iași. Firește că Alexe nu își putea trece firma de cadastru pe numele său din moment ce lucra el însuși la Oficiul de Cadastru. Însă, trecând firma pe numele fratelui său, liberalul a considerat că evită conflictul de interese.

Citeste si   Candidați surpriză la alegerile parlamentare: Marcel Pavel și Sanda Ladoși, pe listele unui partid politic

La fel de interesant este și modul în care fratele său a primit din partea primăriilor, dar și a altor instituții ieșene contracte publice care vizează lucrări de cadastru.

Ultimele două contracte prinse de Alexe au fost în comuna liberală Aroneanu, în lunile martie și mai 2019.

Influența lui Alexe în Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliară Iași este una considerabilă, iar mărturie în acest sens poate depune chiar și finul său Ionel Panainte, care
lucrează ca Registrator în această instituție.

Alexe neagă bunele relații cu Primarul Mihai Chirica, însă fina sa și-a deschis loc de joacă într-un punct termic central al Primăriei Iași

Chiar dacă neagă orice legături de natură economică, influența nașului Alexe asupra familiei Panainte este una extrem de benefică. Dacă Ionel Panainte a primit post la stat în instituția condusă de nașul său, iată că liberalul i-a purtat noroc în afaceri și finei sale.

Anca Elena Panainte, a reușit imposibilul în relația cu Primăria Iași: ca prin minune, educatoarea a reușit să intre în grațiile Primarului Chirica și a secundului său Gabriel Harabagiu.

Fără a tine cont de relația de cumătrie dintre soții Alexe și Panainte, Chirica a avizat transformarea a jumătate din Punctul Termic 6 Socola, pe Aleea Rozelor 34 în loc de joacă, cunoscut acum sub denumirea Strumphy Family.

Acestea sunt doar câteva dintre activitățile economice desfășurate de rudele deputatului ieșean, desigur fără a beneficia de influența acestuia.

Tot fără influența lui Costel Alexe a prins și soția acestuia două contracte pe consultanță și la Primăria Dumești în valoare de peste 200.000 RON într-un singur an. Contractele au fost derulate pe firma Corporex SRL, al cărei unic actionar și administrator este ALEXE RALUCA ELENA, soția deputatului ieșean.

Citeste si   Cristian Rizea, MUTARE spectaculoasă, de la Chișinău: DECIZIA care lovește la vârful politicii din România

Frații prind contracte publice, soția prinde contracte publice, finul este angajat în unitatea condusă de naș, iar fina primește avizele necesare din partea cercului restrâns al Primăriei Iași și toate fără influența deputatului Costel ALEXE.

 

Cârdășie politică și trafic de influență marca Fenechiu

Când s-a format USL-ul în 2012, atât Fenechiu cât și Nichita se mândreau cu faptul că la Iași, Uniunea Social-Liberală funcționa deja din 2007. Și aveau dreptate! Deși pozau în opozanți politici, Fenechiu și Nichita aveau o relație consolidată pe compromis politic în Consiliul Local Iași. Acest mod de a face politică, probabil l-a marcat profund pe tânărul Alexe.

Ani la rând, Relu Fenechiu s-a prezentat public ca un personaj integru și principial.
Probabil în sinea lui, traficul de influență și vânzarea unor component uzate către statul roman erau o normalitate.

 

Iașul merită mai mult

Iașul într-adevăr merită mai mult! Ieșenii merită să fie reprezentați atât în Parlament de oameni integri și cu principii onorabile. Avem nevoie de reprezentanți dedicați menirii lor de oameni politici, care să pună interesul Iașului pe primul loc în prioritățile lor curente. Iașul a suferit foarte mult în momentul condamnării lui Relu Fenechiu și a arestării sale chiar de pe scaunul ministerial. A fost o lovitură cumplită și din păcate nu a fost singura.

Cristian Adomniței a fost un alt exemplu de dezamăgire profundă. Un alt exponent al școlii
Fenechiste, care a demonstrastrat o lipsă totală de onoare. Un dezinteres total față de proiectele Iașului. La nivel declarativ și tânărul deputat Costel Alexe propagă un viu interes față de prioritățile Iașului. În fapt Alexe nu are nici un proiect pentru Iași pe agenda sa de parlamentar.

Lipsa proiectelor publice se poate explica însă prin atenția cu care își cultivă relațiile de cumătrie politică și de afaceri.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ