Share

Cercetătorul Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică, atrage atenția asupra gradului ridicat de poluare, cu particule de praf, din Municipiul Iași

Măsurătorile realizate în urmă cu o săptămână la stațiile din Podul de Piatră și din Oancea, arătau faptul că aerul este aproape irespirabil, calitatea acestuia fiind catalogată drept ”nesănătoasă”.

Deși prof. Silviu Gurlui avertizează constant asupra valorilor mari de poluare, date confirmate inclusiv de Agenția pentru Protecția Mediului Primăria Iași nu a trimis până, în acest moment, nici măcar un comunicat prin care să informeze populația.

Cauzele POLUĂRII AERULUI în IAȘI

Cauzele poluării aerului în Municipiul Iași sunt multiple, iar soluțiile implementate sunt doar de moment și ineficiente deoarece nu se înțelege și nu se cunoaște situația mediului înconjurător.

Șantierele neîngrijite, numărul de mașini a căror normă de poluare este ridicată, traficul, timpii de așteptare la semafor, calitatea drumurilor, tipurile de mașini, usura autoturismelor, produsele chimice, produse de combustie, locomotivele diesel aflate într-o stare accentuată de uzură și lipsa vegetației crează un aer poluant extrem de nociv pentru populație

„În Iași există mai multe surse de poluare și o conjunctură de fenomene meteo care accentuează creșterea concentrației poluanților la sol. Printre sursele de poluare existente menționăm: șantierele neîngrijite, numărul de mașini a căror normă de poluare este ridicată, traficul, timpii de așteptare la semafor, calitatea drumurilor, locomotivele diesel aflate într-o stare accentuată de uzură, lipsa vegetației cât și mediul industrial.

Soluțiile luate de instituții nu au nici un efect deoarece nu se înțelege și nu se cunoaște situația mediului înconjurător, se iau măsuri dar fără rezultate.

Atunci când nu se înțelege situația din atmosferă, nu se înțelege care sunt compușii a căror nocivitate este toxică, cât poluează și ce poluează, soluțiile implementate sunt doar de moment și ineficiente.

În proiectarea soluțiilor pentru scăderea gradului de poluare instituțiile ar trebui să colaboreze cu Agenția de Protecție a Mediului și Garda de Mediu pentru a putea înțelege că  poluanții se amestecă, iar în timp se transformă devenind foarte nocivi. Momentan modul în care se acționează lasă de dorit. Doar prin această colaborare se pot crea soluții reale și durabile.

Din nefericire de la o măsurătoare la alta se observă o creștere a gradului de poluare, iar dacă este să analizăm din punct de vedere al particulelor PM2,5; PM10 și a unui grup de particule restrâns Iașul ocupă locul I, la nivel național”, a declarat cercetătorul Silviu Gurlui.

Adminstrația CHIRICA rămâne consecventă MĂTUROIULUI și LOPEȚII

În vestul țării curățenia stradală se realizează cu echipamente electrice, aspiratoare și mături electrice ecologice. În Iași administrația CHIRICA alege, în detrimental sănătății populației, curătenia ”clasică” cu măturoiul și lopata.

Citeste si   Cum înțelege Direcția Silvică IAȘI să "gospodărească" fondul FORESTIER! Piatra din albia RÂULUI dusă la proprietatea lui ALEXE!?

Doar în 2019, Servicii Publice Iași a încheiat  cu STRUNGARIU & CO RIGAMS L M SOCIETATE IN NUME COLECTIV  27 contracte pentru aceste ”produse revolționare” în domeniul curățeniei stradale.

Prin măturare praful este ridicat în aer și inhalat de populație provocând astfel, grave probleme de sănătate.

Anual, în Iași, sute de oameni mor din cauze, directe sau indirecte, a poluării orașului

Rapoartele Comisiei Europene și a instituțiilor de cercetare a calității aerului arată fără dubii că în Iași poluarea a luat proporții catastrofale.

Citeste si   3.353 cazuri noi de PERSOANE infectate cu SARS – CoV – 2 pe teritoriul ROMÂNIEI

În primăvara anului 2019 Mihai Chirica declara: ”Nu, nu este cel mai poluat oraș din țară, dar este adevărat că este poluatNu mi-am permis să spun că totul este perfect, iar Iașul este un fel de grădină a Maicii Domnului”.

Particulele sunt generate în mare parte de arderi (fum), de mașini (motoare), de activități industriale sau agricole (chiar și tăierea firelor de iarbă). O parte este dată și de praful mineral, cel pe care îl observați peste tot depus. Cercetătorul Silviu Gurlui, avertizează asupra faptului că aceste particule pot produce cancer, afecțiuni cardio-respiratorii, accidente cerebrale, etc.

Vineri, 18 octombrie, în intervalul 18.00 – 24.00, prof. Silviu Gurlui a efectuat măsurători în tot orașul și a prezentat concluziile pe pagina s-a de facebook.

La cotele actuale,  recomandările arată că ieșenii ar trebui să poarte măști de protecție

Prezint concentratiile particulelor PM2.5 si PM10 măsurate pe o distanță de 100 de km, timp de 6 ore. Harta poluării. De departe trebuie să spun că nu mă impresionează aceste valori, deși sunt imense pe alocuri, ci mai ales mirosurile, compușii chimici care se leagă de aceste particule materiale (acizi, oxizi, dioxine, detergenți, etc).

Dintre aceste particule, cele mai periculoase sunt cele mici. Adică PM2.5. Limitele, normal nu trebuie să depășească 25 de unități. Aceste particule pot produce cancer, afecțiuni cardio-respiratorii, accidente cerebrale, etc.

Urmează particulele mai mari, PM10. Cele mai mari particule sunt cauzate în principal de praful clasic. Acesta provine din starea drumurilor, din șantiere, din industrie, etc. O să vedeți mai jos că zonele cele mai poluate se învârt în jurul zonelor lipsite de vegetație, cu multă activitate de șantier, cu trafic sau în zonele cele mai joase care predispun fenomenele fizico-chimice să modifice dinamica acestor poluanți, să crească concentrația lor, să se transforme diferit ziua și noaptea, la temperaturi diferite sau alte condiții meteo.

De departe se vede clar că zona cea mai curată a Iașului este situată în jurul zonelor verzi. Zona Copou, Zona Agronomie, Zona Breazu.

Dacă privim mai de sus, vedem acolo că ne aciuim în jurul grădinii Copou. Așa se explică de ce în Păcurari, zona disnpre Gradina Copou este așa de curată și mai departe, la 1 km, la intrarea în Păcurari (zonă cu trafic infernal ce cuprinde orice tip de mașină). Practic este o diferență de 3 până la 4 ori mai mare poluarea la intrarea în Iași față de Piața Păcurari și de până la 6-7 ori mai poluatî zona de intrare în Iași prin Păcurari față de  zona de ieșire din Copou (Agronomie, Breazu).

Se văd valori foarte mari în zona apropiată caii ferate, de o parte și de alta, Zona Canta/bariera Dacia, Zona Alexandru, zona Zimbru”, a declarat Prof. Silviu Gurlui.

Citeste si   ALERTĂ meteo ANM: Vine gerul în România! Temperatura în județul IAȘI va ajunge la -10 grade

Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ