Share

La ședința din 24 iunie, reprezentanții Consiliului Județean Iași, au luat o decizie ce va avea efecte directe asupra bugetului populației. Este vorba de creșterea tarifelor serviciilor furnizate de compania ApaVital, aprovizionarea cu apă şi asigurarea evacuării (canalizării) şi epurării apelor uzate.

Astfel, începând de la 1 august 2020, prețurile la ApaVital vor crește cu 20% pentru serviciile furnizate, adică apa potabilă produsă, transportată, distribuită și tarifele de canalizare și epurare.

Conform informațiilor transmise de ApaVital, prețul la apa potabila va crește cu 74 de bani pentru fiecare metru cub distribuit iar la canalizare și epurare creșterea este de 92 bani pentru fiecare metru cub, prețurile fiind fară TVA.

 “Una din motivațiile acestei modificări este de natură investițională, trebuind asigurată cofinanțarea operatorului pentru circa 22 milioane de euro din cea mai mare investiție din fonduri europene în sistemele de apa și de canalizare, Proiectul Regional de Dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată, investiție în valoare de 507,3 mil euro. Această investiție va asigura accesul la apă pentru 200.000 noi locuitori, accesul la canalizare pentru  încă 80.000 locuitori precum și rezolvarea problemelor din zonele care întâmpină în prezent greutăți în alimentarea cu apă.

O alta motivație este legată de structura costului întrucât din anul 2017 când a avut loc ultima modificare prețul energiei a crescut cu 50% iar salariul minim cu 53%.

Metodologia de analiza cost-beneficiu releva că Iasul, care momentan este pe locul 37 din 44 ca și cost al serviciilor în rândul operatorilor regionali este la un indice de 1,9% din veniturile unei gospodării trebuie să crească acest procent pentru a putea beneficia de investiții finanțate de Comisia Europeană. Prin prezenta modificare se ajunge la un procent de 2,1% mult sub procentul maxim de 3,5%”, a declarat purtătorul de cuvânt ApaVital Iași, Răzvan Manolache.

Ieșenii văd în primul rând efectul direct pe care implicarea în acest proiect ”complex” îl are asupra bugetului lor, mulți locuitori susțînând că nu vor fi îmbunătățiri calitative majore pentru a justifica cheltuielile.

Citeste si   PIEȚELE sunt în PREFERINȚELE ieșenilor când vine vorba despre CUMPĂRĂTURI

Raportul de presă întocmit de ApaVital arată urmatoarele statistici care vin în completarea motivațiilor creșterii tarifelor:

“Comparativ cu prețurile/tarifele practicate de ApaVital S.A. în anul 2017, prețurile/tarifele actuale  cresc cu  10,04%. O analiză comparativă a contextului general privind creșterile de prețuri din ultimii trei ani relevă următoarele aspecte:

  • Prețul contractat al energiei electrice a crescut ca urmare a fluctuației pieței cu 50,03%, de la 0,3068 lei/kW în 2017 la 0,4603 lei/kW în 2020;
  • Salariul minim garantat pe economie a crescut de la 1.450 lei în anul 2017 la 2.230 lei de la începutul anului 2020, respectiv cu 53,79%.

În momentul de față, prețul apei potabile este de 3,74 lei/mc (4,08 lei/mc cu TVA), apa industrială este 2,82 lei/mc (3,07 lei/mc cu TVA) iar tariful la canalizare/epurare este de 2,78 lei/mc (3,03 lei/mc cu TVA).”

Regia de apă deține monopolul pe piață, motiv pentru care, în lipsa unei concurențe reale, ieșenii sunt nevoiți să accepte condițiile pe care ApaVital le oferă, în lipsa unei alternative.

Citeste si   7.753 cazuri noi de PERSOANE infectate cu SARS-CoV-2 pe teritoriul ROMÂNIEI

Banii nu le lipsesc nababilor de la ApaVital, iar modul în care dispun de veniturile instituției sunt la bunul lor plac. Chiar dacă sunt singuri în piață, reprezentanții ApaVital au găsit de cuviință să plătească sume exorbitante pentru promovare, unei firme locale abonate la contractele cu statul.

Este cunoscut publicului ieșean luxul în care trăiește reprezentantul ApaVital și numeroasele proprietăți din zone centrale. Dacă salariul pe o lună în anul 2019 a președintelui României este de 25.000 lei, Directorul ApaVital, Mihai Doruș, a încasat în aceeași perioadă 53.146 lei brut. Ceea ce înseamnă 10.000 euro pe luna, bani plătiți de o companie de stat.

Citeste si   GALA Dezvoltării Durabile are loc MÂINE

Salariile din această regie sunt o altă problemă, din moment ce ele depășesc cu mult media salarială din Iași și chiar națională. Toate aceste cheltuieli sunt posibile din taxele și impozitele ieșenilor care, în curând, vor crește considerabil.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ