Gripa ucide de la o zi la alta

Crește numărul deceselor cauzate de gripă, la nivelul județului Iași. În prezent șase persoane au fost ucise de acest virus, după cum a declarat prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase ”Sfânta Paracheva” din Iași.

În interviul ce urmează medicul a vorbit despre virusul care a făcut ravagii în acest sezon în toată țara.

G.I. Numărul ieșenilor uciși de gripă a crescut în ultimele zile. Câte persoane decedate sunt înregistrate în prezent?

Prof. dr. Carmen Dorobăț: In Spitalul Clinic de Boli Infectioase Iasi sunt înregistrate 6 decese, toate la persoane de peste 50 ani cu boli asociate importante, cardiace și respiratorii.

G.I. Cum își pot da seama ieșenii că au contactat virusul ucigaș?

Pr. dr. Carmen Dorobăț: Simptomele de gripa sunt: febra de 39 grade, stare generala puternic influentata – ”pacientul are senzatie de sfarseala”, lipsa poftei de mancare, cefalee, durerei articulare, musculare, tuse. Gripa nu lasa pacientul sa se ridice din pat.

Intr-o viroza simptomele nu sunt atat de puternice. Acestea sunt: febra 38-39 grade, cefalee, tuse, dureri articulare, musculare dar care lasa pacientul sa-si desfasoare activitatea de zi cu zi.

G.I.: Din cauza cărui tip de virus au decedat cei șase ieșeni?

Prof. dr. Carmen Dorobăt: Exista 3 tipuri de virus gripal: A,B,C.                                      Cazurile grave din spital au fost date de tulpina AH1N1 – tulpina care se gaseste in vaccinul din acest sezon, iar persoanele vaccinate sunt protejate.

G.I.: Cum ne putem proteja de gripă?

Prof. dr. Carmen Dorobăt: În primul rand prin vaccinare, apoi spalarea pe maini cu apa si sapun, purtarea de masca de protectie, odihna, alimentatie echilibrata care inseamna toate principiile alimentare (glucide, lipide, proteine – inclusiv proteina de origine animala).

In spitale masuri specifice, respectiv: limitarea orelor de vizita, limitarea numarului de vizitatori, materiale de protectie (masti, halate si papuci de protectie), dezinfectanti și medicatie specifica antivirala.

G.I.: Cei îi sfătuiți pe ieșeni să facă pentru a evita îmbolnăvirea cu gripă?

Prof. dr. Carmen Dorobăț: Recomand in primul rand vaccinarea, care se poate face si in acest moment, protectia aparand in 10-14 zile, evitarea aglomeratiei in spatii inchise, purtarea de masca de protectie si sa se prezinte la medicul de familie la aparitia febrei.

De aceste masuri trebuie sa tina seama in special pacientii cu capacitate scazuta de aparare a organismului: diabet, boala cronica pulmonara, renala, cardiaca, boli autoimune, reumatologice.

LĂSAȚI UN MESAJ