Share

Săptămâna aceasta, în cadrul rubricii Pacient în Iași, am ajuns la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie ”Cuza Vodă” din Iași, unde am discutat cu managerul spitalului, Robert Dâncă despre proiectele care se desfășoară în cadrul acestei instituții medicale.

CINE ESTE ROBERT DÂNCĂ?

Robert Dâncă, de profesie economist, a fost șeful Casei Județene de Asigurări de Sănătate Iași. În iunie 2017 a devenit primul manager economist al celei mai mari maternități din regiunea Moldovei. Pe parcursul celor 2 ani de activitate, Robert Dâncă a bifat numeroase reușite pentru Spitalul ”Cuza Vodă”, plasându-l în avangarda maternităților din întreaga țară.

SCURT ISTORIC AL SPITALULUI CLINIC CUZA VODĂ IAȘI

Spital cu tradiție, Maternitatea ”Cuza Vodă” din Iași funcționează în clădirile din ”ulița Goliei”, astăzi strada Cuza Vodă nr. 34. Având bazele din 1852, în aceste clădiri și-a desfășurat activitatea Institutul Gregorian, o școală de moșit, care avea ca sarcină secundară asistența copiilor orfani sau abandonați.

În urma înfințării Facultății de Medicină la Iași, în anul 1879, Institutul Gregorian intră în era învățământului universitar. Ulterior au fost construite pavilioanele II – VI, care cu timpul, au intrat în patrimoniul Ministerului Sănătății, trecând prin numeroase procese de modernizare și extindere.

Cu timpul spitalul s-a extins, a mai fost construită o clădire modernă, în prezent functionând cu 410 paturi şi cu 3 clinici universitare devenind totodată cea mai mare maternitate din Romania, locul unde au loc, în medie 6500 de nașteri pe an.

R: Ne puteți face o scurtă descriere a transformărilor prin care a trecut
maternitatea în ultimii doi ani?

Robert Dâncă: Dacă este să vorbim de transformările ce au avut loc în ultimii doi ani, putem spune că ne-am concentrat atenția asupra creșterii calității serviciilor medicale. În perioada decembrie 2016 – ianuarie 2018, din dorința de a afla cum sunt percepute serviciile medicale, dar și atitudinea personalului din cadrul maternității de către pacienții, am demarat o  anchetă folosind ca instrument de colectare a informațiilor chestionarul.

Citeste si   February’s Moonstruck! Ediția a V-a a concursului de FELICITĂRI și scrisori de DRAGOSTE în limba engleză

În urma analizei de către Observatorul Român de Sănătate a celor 122.423 de chestionare de satisfacție, Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginicologie „Cuza Vodă” Iași a obținut primul loc în țară, privind aprecierea pacienților în calitatea serviciilor medicale

Am mărit secția de Neonatologie cu 3 saloane, veniturile proprii au crescut de la 4200 lei pe lună la 63.000 lei pe lună, maternitatea a fost dotată cu o stație de oxigen proprie finanțată de Consiliul Județean Iași, dar și cu aparatură medicală de înaltă performanță. Am dotat secția de neonatologie cu 10 incubatoare și am implementat un sistem de cod de bare ce permite înregistrarea pacientelor, descărcarea medicamentelor și materialelor sanitare.

R: Ce proiecte are spitalul în derulare pentru perioada 2019-2020?

R.D: Dorim să ne păstrăm ritmul de dezvoltare de aceea în perioada 2019-2020 avem incluse pe lista de proiecte achiziționarea unei ambulanțe de transport nenomal care să deservească regiunea de N-E, înlocuirea unor echipamente uzate moral și fizic pentru a putea crește calitatea serviciilor medicale, continuarea lucrărilor de reabilitare a clădirilor pe interior și exterior cât și dotarea cu echipamente pentru intervenții chirurgicale intrauterine.

   R: Ce strategie de dezvoltare aveți, pentru perioada 2020-2025?

R.D: Bineînțeles, plănuim să investim în infrastructurile sanitare şi sociale astfel încât să obținem un raport cost-eficiență și un grad de satisfacție a pacienților, ridicat. În prezent, satisfacţiile/insatisfacţiile legate de servicii medicale, reprezintă un punct important de plecare pentru dezvoltarea și îmbunătăţirea sistemului medical, de aceea ne concentrăm atenția asupra calității serviciilor oferite, astfel încât acestea să fie în conformitate cu creșterea pacienților.

Planul de dezvoltare al Spitalului Clinic „Cuza Vodă” Iași 2020-2025 va cuprinde o serie de proiecte ce au ca și scop îmbunătățirea și diversificarea serviciilor medicale. În lista proiectelor sunt inluse:

1. Construirea unui centru de chirurgie robotică centrat pe creșterea calității actului medical coroborată cu confortul pacientului si scăderea stresului pacientului determinat de intervenția chirurgicala. Avantajele chirurgiei robotice constau în: reducerea zilelor de spitalizare, recuperarea rapidă a pacientelor, reducerea durerii postoperatorii. Folosirea robotului crește precizia și complexitatea actului medical prin detaliile anatomice dublate de stereotaxia imaginii 3D cu efectul de magnificare și utilizarea softurilor de îmbunătățire a imaginii tumorilor în timp real, intra operator.

  1. Construirea unui centru de aptitudini practice și simulare deoarece calitatea actului medical și reputația unui spital sunt dependente de resursa umana, de complexitatea serviciilor medicale și de disponibilitatea de a oferi aceste servicii pacientelor. Prin construirea acestui centru, tinerii medici din toata regiunea Moldovei vor avea ocazia învățării și creării unui pol de excelență universitară în ginecologie la Iași.
Citeste si   USL–ul renaște la IAȘI! Mihai "danone" CHIRICA reprezintă atât PNL cât și PSD în Consiliul Local

Primul centru național de stat de chirurgie fetală

Realizarea unui astfel de proiect va conduce la o adresabilitatea mai mare a acestor servicii către toate categoriile de pacienți. Spitalul Clinic ”Cuza Vodă” din Iași, cea mai mare maternitate din România, cu cel mai mare număr de nașteri va putea realiza intervenții chirurgicale in utero înainte de naștere, fiind o continuare firească a diagnosticului prenatal realizat la cele mai înalte standarde de către compartimentul de medicină materno-fetală.

  1. Laborator de genetică moleculară și genomică structurală în cadrul centrului de genetică a Spitalului Clinic „Cuza Vodă” Iași In cadrul diagnosticului prenatal se realizează screeningul pentru sindromul Down, Patau, Edwards, cele mai frecvente boli genetice determinate de prezența unui cromozom suplimentar determinând trisomiile 13, 18, 21. Aceste teste se pot face non-invaziv și elimină riscurile unei amniocenteze.

Robert DÂNCĂ: Utilizarea unui RMN de 1,5 tesla cu tub mărit de volum care să permită evaluarea unei femei gravide va fi o premieră pentru Iași și pentru Moldova.

  1. Centrul de diagnostic imagistic a endometriozei profunde, a patologiei tumorale ginecologice și a anomaliilor fetale prin rezonanța magnetică nucleară; protocoalele obstetricale de diagnostic al patologiei malformative fetale și a anomaliilor de placentație implică folosirea obligatorie a imagisticii de înaltă rezoluție dată de RMN. Utilizarea unui RMN de 1,5 tesla cu tub mărit de volum care să permită evaluarea unei femei gravide va fi o premieră pentru Iași și pentru Moldova.
  1. Construirea unui centru de reabilitare neonatală a patologiei loco-motorii diagnosticate imediat după naștere ce poate oferi un prim punct de plecare a terapiei de recuperare instituite precoce.
Citeste si   Autoturism de LUX recuperat de proprietar datorită POLIȚIȘTILOR de frontieră

Utilizarea unui RMN de 1,5 tesla cu tub mărit de volum care să permită evaluarea unei femei gravide va fi o premieră pentru Iași și pentru Moldova.

  1. Construirea unui centru de reabilitare neonatală a patologiei loco-motorii diagnosticate imediat după naștere ce poate oferi un prim punct de plecare a terapiei de recuperare instituite precoce.

R: Câți angajați are Spitalul ”Cuza Voda”, în momentul de față?

R.D: În momentul de față, în cadrul spitalului nostru își desfășoară activitatea aproximativ 700 angajați, raportat la un număr de 14.000 paciente/an deservind un număr de 6500 nașteri/an. Deși există un flux mare de pacienți zilnic, nu avem probleme legate de personal, nici o secție nu prezintă deficit de personal.

R: Considerați ca tinerele din România beneficiază de o educație corespunzătoare cu privire la sarcină/ naștere?

R.D: Din nefericire există numeroase cazuri în care tinerele nu sunt informate corespunzător asupra metodelor contraceptive, începerea vieții sexuale, evitarea unei sarcini nedorite, dar și multe altele. Deși gradul de informare cu privire la sănătatea sexuală crește de la an la an, mulți dintre tineri încă fac alegeri privind viața lor sexuală, bazându-se pe informații eronate.

Despre Campania “Pacient în IAȘI”

Domeniul sănătății reprezintă o prioritate în viața oricărei comunități! SĂNĂTATEA IEȘEANĂ este cu atât mai importantă cu cât anumite SPITALE din orașul nostru deservesc întreaga REGIUNE a MOLDOVEI.

Proiectarea activităților medicale din spitalele ieșene asupra pacienților din toate județele MOLDOVEI onorează dar, totodată și obligă.

“Pacient în Iași” poate fi un sucevean, vasluian, băcăuan, nemțean, botoșănean sau un ieșean!


Share
DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. DE INSATISFACTIILE PERSONALULUI V-ATI PUS INTREBARI? DE FENOMENUL DE MOOBING ,DE STRESUL SI HARTUIREA LA CARE E SUPUS ZILNIC, DE CAZURILE TOT MAI FRECVENTE DE IMBOLNAVIRI PROFESIONALE? POATE CA E MOMENTUL SA O FACETI PENTRU CA TOATE ACELE REZULTATE POZITIVE NU LE-ATI PUTEA OBTINE FARA UN PERSONAL APT, PREGATIT SI MOTIVAT. UNEORI E ATIT DE SIMPLU ! NU IMPLICA DECIT O ATMOSFERA DE LINISTE SI RESPECT CU RESPECTAREA MULTRIVNITELOR LEGI.

LĂSAȚI UN MESAJ