În câteva luni, carnea de porc românească s-ar putea scumpi la raft din cauza pestei porcine. Creşterile de preţ ar fi de câţiva lei pentru fiecare sortiment, avertizează unii specialişti

Dacă anul trecut România se afla printre primele trei ţări din Uniunea Europeană cu cea mai ieftină carne, anul acesta clasamentul s-ar putea modifica radical. Deocamdată din piaţa noastră internă se asigură 50% din consumul de carne de porc. Doar că procentul al putea scădea, dacă pesta porcină nu va fi ţinută în frâu de autorităţi.

Galantarele magazinelor se umplu cu carne de import. Anul trecut, de pildă, cea mai mare cantitate, peste 232 de mii de tone, a fost adusă din ţări precum Germania, Spania sau Ungaria. Importăm de 7 ori mai mult decât exportăm. În România un kilogram de file de porc costă între 18 şi 25 de lei, în Italia între 35 şi 40 de lei, iar în Bulgaria poate fi cumpărat cu 15 lei.

Dacă pesta porcină se va extinde atunci vom putea să avem o producţie mai mică de carne de porc românească şi se va vedea asta şi la raft pentru produsele autohtone. Şi vom mai putea asista la un fenomen, spun procesatorii: vom ajunge să mâncăm preparate produse în România, dar mai mult cu carne din import.

LĂSAȚI UN MESAJ