Share

În cadrul rubricii ”Agenda Primarului” ne propunem să venim în sprijinul unităților administrative-teritoriale în vederea dezvoltării mediului rural de la nivelul județului Iași.
Jurnaliștii publicației noastre vor ajunge în toate comunele ieșene pentru a realiza o rediografie a modului în care primarii reușesc să absoarbă fonduri guvernamentale și europene în comunitățile pe care le administrează.

Săptămâna aceasta ne aflăm în comuna Țuțora și discutam cu domnul Cristinel Albu, primarul comunei.

Cum v-ați putea descrie comuna? Ce ar trebui să știe cititorii despre comuna Dvs?

Bugetul comunei pentru anul 2019 este de 3.017.270 lei. Bugetul pentru anul 2019 este destul de limitat pentru a putea dezvolta proiecte majore, însă acoperă cofinanțările pentru proiectele pe care le avem în curs de realizare.

Țuțora este o comună din județul Iași, România și este formată din satele Chiperești, Oprișeni și Țuțora (reședința).

Comuna se află în marginea estică a județului, pe malul drept al Prutului, la granița cu raionul Ungheni din Republica Moldova.

Este străbătută de șoseaua județeană DJ249, care o leagă spre sud de Prisăcani, Grozești și Gorban (unde se termină în DN28), și spre nord de Ungheni și Victoria (unde se termină în DN24). Din acest drum, la Țuțora se ramifică șoseaua județeană DJ249E, care o leagă spre vest de Tomești. Conform datelor oferite de INS populația comunei la sfârșitul anului 2018 este de 2207 locuitori.

Suprafața totală agricolă a comunei Țuțora este de 3807 ha. Din punct de vedere al infrastructurii pe raza UAT Țuțora există 51 km de drumuri din care 40 km drumuri sătești și 11 km drumuri județene.

De asemenea, pe raza UAT Țuțora există 2 grădinițe, 2 școli, 1 sală de sport și un dispensar medical modernizat în cadrul programului PNDL II în anul 2018.

Care este bugetul comunei pentru anul în curs? Cum răspunde această valoare necesităților pe care comuna le are ?

Bugetul comunei pentru anul 2019 este de 3.017.270 lei. Bugetul pentru anul 2019 este destul de limitat pentru a putea dezvolta proiecte majore, însă acoperă cofinanțările pentru proiectele pe care le avem în curs de realizare. Avem în vedere anual accesarea de fonduri nerambursabile, iar anul 2019 îl vedem ca un an promițător pentru investiții.

Ce lucrări / activități specifice aveți pregătire pentru această primavară ?

a) Am depus o cerere de finanțare în anul 2018 în cadrul programului în cadrul Joint Operational Programme Romania –Republic of Moldova ENI 2014-2020, în vederea asfaltării a 5 km de drumuri sătești, proiect ce a trecut în luna martie de pasul 1 (Verificare cerere de finanțare) și a trecut la verificare proiect din punct de vedere tehnic și economic.

Citeste si   Vești bune pentru locuitorii Comunei UNGHENI! Vor fi reabilitați 6,4 km din DJ249A, Mânzătești – Ungheni

b) Anul acesta dorim să modernizăm sistemul de iluminat public cu lămpi de tip led.

c) Obținerea finanțării pentru înființarea rețelei de canalizare în comuna Țuțora, județul Iași prin Fondul Național de investiții, cerere de finanțare depusă pe 07.05.2019;

d) Obținerea finanțării pentru înființarea rețelei de gaz în comuna Țuțora;

e)În prezent echipa de muncitori a comunei Țuțora desfășoară activitățile specifice sezonului de primăvară, constând în: decolmatarea șanțurilor, curățarea rigole-
lor, curățarea pomilor, igienizarea străzilor.

Ne puteți face o scurtă descriere a proiectelor pe care le aveți în implementare? Vă rugăm să vă referiți la domeniu, valoare, termen de finalizare și sursa de finanțare.

Din punct de vedere cultural-artistic organizăm anual concerte, cu ocazia sărbătorilor pascale și cu ocazia sărbătorilor comunei. În cadrul Sărbătorilor Comunei Țuțora, ce au loc în perioada 8-9 septembrie, în data de 8 septembrie având loc concerte de muzică tradițional românească, urmând ca pe data de 9 să aibă loc activități culturale, dar și artistice, unde copii din comună își etalează momentele pregătite în cursul anului.

a) În primăvara anului 2019 dorim să procedăm la finalizarea procedurii de
licitație și atribuirea contractului de lucrări pentru obiectivul de investiții ‘’Construire și dotare Casă de cultură în sat Țuțora, comuna Țuțora, județ Iași’’, obiectiv în valoare de 2.145.847 lei (fără TVA), realizat în colaborare cu Compania Națională de Investiții, la care dorim să demarăm lucrările în vara acestui an. Acesta va fi dotat cu echipamente de ultimă generație, conform proiectului.

b) În toamna anului 2018 am semnat contractul de execuție lucrări pentru obiectivul de investiții ‘’Înființare bază sportivă în sat Țuțora, comuna Țuțora, județul Iași’’, lucrări în valoare de 450.000 lei(~100.000 euro), lucrări ce sunt în
execuție și se vor finaliza în vara acestui an. Proiectul este finanțat prin AFIR și acesta va include parcare, tribune, vestiare și sistem de irigație, conform devizului general cerințelor la nivelul FRF.

Cristinel ALBU: “Am întocmit documentația necesară și am depus solicitare de finanțare în anul 2018 către MDRAP pentru obiectivele de investiții”

c) De asemenea, am întocmit documentația necesară și am depus solicitare de finanțare în anul 2018 către MDRAP pentru obiectivele de investiții: ‘’ Înființare rețea canalizare în comuna Țuțora, județul Iași’’, proiect cu o valoare de 20.168.215 lei și pentru obiectivul de investiție: ’’Înființare distribuție gaze naturale în comuna Țuțora cu sate aparținătoare Chiperești, Țuțora și Oprișeni, județul Iași’’, investiție în valoare de 3.259.130 lei.

Citeste si   Primăria GOLĂIEȘTI nu mai are PRIMAR! Sentinţa PENALĂ a rămas definitivă

d) Drumul județean DJ249E, care străbate comuna Țuțora și ne leagă de comuna Tomești, în lungime de 7.8 km este în procedura de licitație, având termen de depunere a ofertelor 16.05.2019, având o valoare de 10.119.639,00 lei(fără TVA). Având în vedere starea precară a acestui drum, ne bucurăm să vedem scoaterea la licitație pentru modernizarea întregului drum.

e) În vara anului 2018 am finalizat lucrările la obiectivul de investiție ‘’Reabilitare și modernizare dispensar medical în comuna Țuțora, județul Iași’’, obiectiv în valoare de 871.871,00 lei, finanțat prin PNDL II, finalizat și recepționat la data de 12.07.2019. În acest dispensar își desfășoară activitatea 2 cabinete stomatologice, un cabinet medical uman, o farmacie și un cabinet pentru radiologii dentare. Sperăm să mai atragem medici care să desfășoare și alte activități, bisăptămânal sau la ce interval doresc.

Care este gradul de implicare al Primăriei pe care o conduceți în viața comunității sub aspect social ?

Singura dezamăgire este starea extrem de rea a drumului județean DJ249E care leagă Tomești de comuna Țuțora, un motiv de nemulțumire în rândul locuitorilor din comună și nu numai, care sunt nevoiți să meargă foarte prudent atât iarna, cât și în perioadele ploioase pentru a evita accidentele. Sperăm că se va realiza modernizarea acestui drum, așa cum este prevăzut în bugetul.

La nivel social desfășurăm ocazional acțiuni caritabile la sărbătorile religioase (Sărbătorile
Pascale, Crăciun), pentru familii cu copii sau bătrânii defavorizați din comuna Țuțora. De asemenea, oferim sprijin financiar în vederea branșării la utilități persoanelor defavorizate și sprijin pentru intrarea în legalitate a persoanelor fără acte de identitate sau acte de stare civilă.

Un alt aspect foarte important este premierea elevilor cu rezultate foarte bune la școală, premierea constând în finanțarea unei tabere școlare în vacanța de vară .

Ne puteți oferi câteva detalii despre activitățile cultural-artistice sau poate chiar sportive care se desfășoară în comuna Dvs pe parcursul anului?

Din punct de vedere cultural-artistic organizăm anual concerte, cu ocazia sărbătorilor pascale și cu ocazia sărbătorilor comunei. În cadrul Sărbătorilor Comunei Țuțora, ce au loc în perioada 8-9 septembrie, în data de 8 septembrie având loc concerte de muzică tradițional românească, urmând ca pe data de 9 să aibă loc activități culturale, dar și artistice, unde copii din comună își etalează momentele pregătite în cursul anului.

Citeste si   PSD și-a anunțat CANDIDATUL pentru Primăria Muncipiului IAȘI în persoana Cameliei GAVRILĂ

De asemenea de zilele comunei au loc și activități sportive organizate de Consiliul Local al comunei Țuțora, mai exact concursuri de atletism și ciclism.

La nivelul comunei Țuțora își desfășoară activitatea și Asociația ‘’Bucuriile vieții’’, asociație susținută și din fondurile Primăriei Comunei Țuțora, desfășurând activități cultural-religioase și tabere de copii anual

Asociația este compusă din copii din comuna Țuțora, aceștia putând participa la atelierele saptămânale de pictură, dans și multe altele. Obiceiurile și tradițiile de iarnă au loc în cadrul sediului Primăriei Comunei Țuțora, tinerii din comună prezentându-și momentele tradiționale organizate.

La nivelul comunei Țuțora evoluează și echipa de fotbal A.S. Țuțora, echipă fondată în anul 2014 și este susținută din bugetul local, iar echipamentele și necesitățile auxiliare sunt oferite de sponsorul echipei. Echipa ne reprezintă momentan în liga a V-a, anul acesta având ca obiectiv promovarea, fiind neînfrântă în sezonul acesta.

Cum apreciați relația cu autoritățile județene? În ce măsură ați beneficiat de sprijin din partea acestora ?

În relația cu autoritățile județene nu am întâmpinat probleme, aceștia sprijinindu-ne în dezvoltarea situației economico-sociale din comună.

Singura dezamăgire este starea extrem de rea a drumului județean DJ249E care leagă Tomești de comuna Țuțora, un motiv de nemulțumire în rândul locuitorilor din comună și nu numai, care sunt nevoiți să meargă foarte prudent atât iarna, cât și în perioadele ploioase pentru a evita accidentele. Sperăm că se va realiza modernizarea acestui drum, așa cum este prevăzut în bugetul.

 

Consiliul Județean pentru anul 2019, și odată cu terminarea procedurii de achiziție vor începe lucrările, poate în vara acestui an, la această porțiune de drum care ridică extrem de multe nemulțumiri, atât în cadrul localnicilor cât și a celor ce vizitează comuna.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ