Share

Lipsesc medicamente complet necesare din farmacia Institutului Regional de Oncologie. Stocurile de citostatice, antibiotice și anestezice, care fac parte din schema standard pentru tratamentul de chimioterapie, sunt aproape epuizate

Încă din luna mai, conducerea IRO se confruntă cu această problemă însă nimeni nu a luat vreo măsură.

Mii de bolnavi, veniți pentru tratament, la Institutul Regional de Oncologie din Iași, sunt în pericol de a nu-și putea continua medicamentația. Unele citostatice lipsesc de luni bune, iar pacienții diagnosticați cu forme grave de cancer, pot ajunge în imposibilitatea finalizării tratamentului.

Citeste si   Studenții TUIAȘI dau viață campusului! În Tudor Vladimirescu s-a inaugurat un PARC cu mobilier URBN unic în IAȘI

“Stocurile pentru medicamentația oncologică se apropie de o zonă critică. Din păcate, sunt medicamente pe care, la acest moment, nu le găsim la furnizorii care au câștigat licitațiile. Acest fapt reprezintă o problemă reală pentru noi. Sunt câteva medicamente în tratamentul oncologic pentru pacienții cu tumori solide, la care stocurile sunt zero, e vorba de Uracil și Oxaliplatina, care apar în schemele standard. Ele se pot, parțial, înlocui cu alte medicamente”,– a declarat profesor universitar dr. Gabriel DIMOFTE, director medical IRO Iași.

Conducerea IRO a făcut sesizări și la Ministerul Sănătății încă de acum câteva luni, despre lipsa medicamentelor

“Sunt medicamente care ne lipsesc, în acest moment, medicamente care sunt foarte importante în curele pe care pacienții le fac în Institut. Unele pot fi înlocuite cu molecule, altele, în schimb, nu pot fi înlocuite. Este foarte important să se rezolve problema medicamentației pacienților oncologici, deoarece aceștia nu pot aștepta și este foarte important ca tratamentul să se facă la timp și nu cu discontinuitate.

Am fost puși în situația de a deconta, din venitul propriu, pacienților peste 10 mii de euro la un singur pacient, sume considerabile pe care noi le decontăm din venituri proprii și nu din programul de Oncologie”, a declarat Mihaela GROSU, manager IRO Iași.

Citeste si   Sentință DEFINITIVĂ pentru fostul SECRETAR al Primăriei Târgu-Frumos! Felicia SPULBER condamnată la ÎNCHISOARE cu suspendare

Pacienții știu de lipsurile din farmacie, așa că unii dintre ei și-au cumpărat singuri medicamentele. Alți pacienți, însă sunt nevoiți să aștepte. Multe dintre citostaticele din schemele de chimioterapie nu pot fi înlocuite cu alte medicamente, spun medicii din Iași. Ministerul Sănătății a dat asigurări că problema va fi remediată, însă nu a precizat exact perioada în care stocurile vor fi realimentate.

Citeste si   Liceul TEORETIC de Informatică „Grigore Moisil” IAȘI - Cum ar fi ȘCOALA pe INSTAGRAM?

Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ