Share

Deficitul de muncitori calificaţi în construcţii, estimat de patronate la circa 200.000 de angajaţi, a condus la o creştere a costurilor de construcţie cu 10-15% în ultimii doi ani, iar situaţia se agravează. Dezvoltatorii imobiliari încep să îşi pună problema de scădere a calităţii.

„Deja simţim că preţurile de construcţii cresc. Există o lipsă de forţă de muncă calificată. Vedem constructori care aduc muncitori din Vietnam şi China. Situaţia este similară în toată regiunea. În Polonia se aduc muncitori din Ucraina“, a declarat David Hay, CEO-ul AFI Europe Romania, proprietarul mallului AFI Palace Cotroceni.

În aceeaşi notă, Geo Mărgescu, directorul general al dezvoltatorului Forte Partners, spune că firma sa a experimentat o creştere a costurilor de construcţie cu 10-15% în ultimii doi ani.

„În acest moment calitatea construcţiilor este o preocupare pentru noi şi mai puţin întârzierea proiectelor cauzate de lipsa muncitorilor calificaţi. E mult mai greu să lucrezi acum decât era în urmă cu 3-4 ani“, spune Mărgescu.

Constructorii sunt dispuşi să ofere salarii mai mari pentru a aduce în ţară românii care muncesc pe şantierele din Occident şi se gândesc să atragă muncitori şi din Asia, doar pentru a acoperi deficitul de forţă de muncă, estimat de patronat la 200.000 de angajaţi. În disperare de cauză, antreprenorii cer controale mai drastice pe şantiere pentru a opri munca „la negru“, care le fură oamenii.

Citeste si   Ia pastila SRS: Școala prin telepatie

Sursa: capital.ro


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ