Share

LIVE UPDATE: Votul s-a încheiat. Și-au exercitat dreptul de vot un număr de 251 de parlamentari. Potrivit rezultatului oficial în urma numărării voturilor, moțiunea de cenzură pentru demiterea cabinetului Grindeanu a trecut.

Sorin Grindeanu a pierdut lupta cu Liviu Dragnea. Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu a fost adoptată cu 241 de voturi pentru.

Pentru prima data dupa 1989, un guvern A FOST DEMIS printr-o motiune de cenzura care a fost depusa chiar de partidele care l-au sustinut la investire, PSD si ALDE. În perioada următoare vor fi declanșate consultări la Cotroceni pentru numirea unui nou premier și coagularea unui nou cabinet de miniștri.

Moțiunea de cenzura – faza votul în Parlament

Ședința plenului Parlamentului în care se dezbate și votează moțiunea de cenzură “România nu poate fi confiscată. Apărăm democrația și votul românilor” a început. Moțiunea de cenzură este inițiată de parlamentarii PSD și ALDE împotriva Guvernului condus de Sorin Grindeanu. Pentru a fi adoptată este nevoie de cel puțin 233 de voturi “pentru”.

Citeste si   Nicușor Dan și alți trei deputați și-au dat demisia din Parlament pentru a putea ocupa alte demnități publice

Doar premierul Sorin Grindeanu, ministrul Comunicațiilor, Augustin Jianu, și secretarul general al Guvernului, Victor Ponta, s-au aflat în banca destinată membrilor Guvernului, miercuri, în timpul dezbaterii moțiunii de cenzură. Pe de altă parte, mai mulți membri demisionari ai Guvernului, care au și statut de parlamentar, și-au ocupat locurile în sala de plen.

În cadrul discursului alocat guvernului, Premierul Sorin Grindeanu a declarat că a acceptat funcția de prim-ministru pentru că liderul PSD, Liviu Dragnea, i-a promis că este prietenul său și că îl va susține.

Mai mult, acesta a invocat creditul acordat lui Liviu Dragnea atunci când a acceptat miniștri impuși de acesta, sugerând indirect că nu toți membrii cabinetului au fost agreați de domnia sa, dar că s-a conformat deciziei partidului care i-a dat votul de încredere.

De asemenea, premierul Grindeanu a afirmat că “jocul” cu excluderile din PSD trebuie să înceteze, deoarece nu ajută România în niciun fel, stiripesurse.ro.

Citeste si   REPLICA lui Nicolae Bănicioiu după ce DNA a cerut ridicarea imunității. Fostul ministru, acuzat de luare de mită

La rândul său, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a declarat că nu și-a dorit niciodată să se ajungă la situația actuală, afirmând că adoptarea moțiunii de cenzură înseamnă continuarea guvernării PSD – ALDE așa cum au vrut românii la alegerile din decembrie 2016. Totuși Liviu Dragnea nu a adus niciun argument în plus care să justifice în fața parlamentarilor decizia de înlăturare a guvernului condus de Sorin Grindeanu.

Traian Băsescu: ”PSD trebuie trimis în opoziție”

Deși nu și-a exercitat dreptul de vot, fostul președinte, actual parlamentar PMP, Traian Băsescu a declarat că ”atât Sorin Grindeanu, cât și Liviu Dragnea trebuie să plece din viața politică”.

Mai mult, acesta consideră moțiunea de cenzura  de astăzi drept o parodie. ”O parodie de moțiune în care s-a transferat o problemă internă a PSD-ului în instituțiile statului, din păcate. Și nu la orice instituții, ci la Guvern și Parlament, iar PSD nu face decât să confirme că este inapt pentru guvernare. După părerea mea, indiferent care va fi rezultatul votului de astăzi, PSD trebuie trecut în opoziție”.

Parlamentarii USR s-au abținut de la vot

Citeste si   100% TU DECIZI! Carmen Dan, mărirea și decăderea. Secretara de școală ajunsă șefă la Interne

USR nu va vota la moțiunea de cenzură, a declarat miercuri deputatul formațiunii Dan Barna, care consideră că Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu trebuie să-și asume eșecul guvernării în aceeași măsură cu Sorin Grindeanu.

“Moțiunea de cenzură PSD-ALDE este împotriva propriului Guvern. Considerăm că ceea ce se întâmplă astăzi în Parlamentul României este mai degrabă o reglare de conturi între două găști din cartierul politicii românești și noi nu vrem să girăm prin votul nostru niciuna dintre aceste grupări într-o moțiune care nu are niciun fel de legătură cu cetățenii României. Această moțiune este expresia neechivocă a eșecului guvernării PSD-ALDE, nu doar a Guvernului Grindeanu” a afirmat Barna, în plenul Parlamentului, potrivit agerpres.ro.


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ