Share

Ce reprezintă examenul de rezidențiat?

Rezidențiatul reprezintă o formă specifică de învățământ postuniversitar pentru absolvenții licențiați ai facultăților de medicină, medicină dentară și farmacie, care asigură pregătirea necesară obținerii uneia dintre specialitățile cuprinse în Nomenclatorul specialităților medicale, medico-dentare și farmaceutice pentru rețeaua de asistență medicală.

Ministerul Sănătăți stabilește prin ordin specialitățile și durata pregătirii prin rezidențiat, organizează procesul de admitere și prin ordin comun cu ministrul educației, cercetării și inovării stabilește regulamentul de efectuare a pregătirii prin rezidențiat.

În 2019, absolvenții se confruntă cu o situație fără precedent. Ministrul Sănătății a declarat că tinerii medici nu pot susține examenul de intrare în rezidențiat pe 17 noiembrie, ci va fi amânat pentru data de 8 decembrie.

Citeste si   Maricel POPA, acuzații GRAVE la adresa lui Costel ALEXE. M.P: ”Ca DEPUTAT, nu a făcut nimic pentru IEȘENI, iar ca MINISTRU, nici atât”

“Ne aflăm într-o situație fără precedent. Pentru prima oară concursul de Rezidențiat este în pericol de a nu se mai desfășura, iar 5684 de absolvenți ai promoției 2019 în medicină, medicină dentară și farmacie riscă să nu poată continua pregătirea într-o specialitate. Ministerul Sănătății a întocmit toate actele necesare, dar având în vedere că la Ministerul Educației Naționale nu a fost numit un ministru sau ministru interimar, suntem în imposibilitate de a emite aceste acte normative și prin urmare de a susține acest concurs la data de 17 noiembrie 2019. Astfel, concursul național se va desfășura în data de 8 decembrie 2019”

Această situație a impus o discuție cu conducerea Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași. Luminița IANCU, prorectorul universității, a declarat:

Citeste si   Persoane REȚINUTE pentru conducerea unui vehicul FĂRĂ permis de conducere sau cu permisul REȚINUT

Luminița IANCU: „Pentru UMF Iași această incertitudine și amânare a examenului de rezidențiat presupune un efort mai mare, întrucât dacă în mod normal aveam 10 zile să ne pregătim, acum timpul este mult mai scurt”

„La nivel local, pregătirea examenul de rezidențiat decurge la fel ca în anii anteriori, când toate etapele examenului de rezidențiat s-au desfășurat conform metodologiei, fără incidente. Pentru UMF Iași această incertitudine și amânare a examenului de rezidențiat presupune un efort mai mare, întrucât dacă în mod normal aveam 10 zile să ne pregătim, acum timpul este mult mai scurt.

Trebuie să ținem cont că în acest concurs sunt implicate 500 persoane și avem nevoie inclusiv de sprijinul autorităților locale (poliție, jandarmerie ș.a.m.d). Noi deja ne-am organizat, nu aveam neapărată nevoie de un semnal din partea ministerului, știam că examenul de rezidențiat se va desfășura în aceeași parametri și avem acest exercițiu din anii trecuți”.

Joi, 5 decembrie 2019, site-ul rezidențiat.ms.ro și site-urile universităților de medicină și farmacie din țară vor afișa repartiția candidaților pe săli, în funcție de domeniul pentru care s-au înscris

Examenul de rezidențiat se va desfășura duminică, 8 decembrie, iar pe 17, 18 și 19 decembrie candidații își vor alege posturile/locurile în funcție de punctajul obținut, urmând ca în ianuarie 2020 să semneze contractile cu spitalele la care au fost acceptați.

Citeste si   Cu ce ne ALIMENTĂM creierul? Top 5 cele mai ACCESATE site-uri din România

Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ