Share

După o pauză de un an, Festivalul Filmului European revine la Iași

 

Festivalul Filmului European revine la Iași, între 12 și 14 mai, la Casa de Cultură „Mihai Ursachi”, cu 9 producții foarte recente, puse la dispoziție de ambasadele și institutele culturale din Finlanda, Germania, Franța, Polonia, Ungaria, Lituania.

Ediția 2017 a Festivalului Filmului European din Iași va fi inaugurată cu Cealaltă parte a speranței (Finlanda, 2017, r. Aki Kaurismäki). Filmul a deschis pe 4 mai ediția din București, ca premieră națională în România, și este filmul de gală în toate cele 5 orașe ale Festivalului.

„Ne-am străduit să obținem, pentru prima dată în istoria Festivalului, ca filmul din deschidere să poată fi văzut nu doar în București, ci și în orașele care găzduiesc edițiile locale. Sunt încântat că putem oferi un film foarte nou, al unui foarte valoros regizor, care tocmai a câștigat Ursul de Argint pentru Cel mai bun regizor, la Festivalul Internațional de la Berlin – 2017.” Alex Trăilă, director artistic al FFE.

„Filmul de gală nu este doar foarte apreciat pentru calitatea sa artistică, dar are mai ales capacitatea de a atrage atenția asupra uneia dintre temele de mare actualitate pe agenda publică europeană: migrația. Ca să parafrazez cuvintele lui Kaurismaki de la conferința sa de presă de la Berlin, după primirea Ursului de Argint, filmele nu pot să oprească un război, dar pot să prevină conflicte și să faciliteze armonizarea diferențelor prin dezbatere.” Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român.

În selecția de la Iași un loc aparte îi revine producției semnată de Gabriel Achim, Ultima zi (România, 2016)

Este tot un film nou, care intră în cinematografe o dată cu ediția FFE din Iași. Filmul a primit Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea lungmetraj la TIFF 2016, și este programat pe 13 mai, la ora 20:30. După proiecție, o parte din echipa de producție va fi prezentă pentru o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Alte două filme-reper sunt Imaginea de apoi (Polonia, 2016), ultimul film al lui Andrzej Wajda (reputatul regizor polonez s-a stins din viață în octombrie 2016) și documentarul lui Sergei Loznitsa, Austerlitz (Germania, 2016).

Ambasadorul ediției 2017 a FFE, Paul Negoescu, este autorul spotului de promovare,

 

Program – Casa de Cultură „Mihai Ursachi”:

Vineri 12 mai, 19:30        Cealaltă față a speranței (Finlanda, 2017)

Sâmbătă 13 mai

15:00                     24 de săptămâni (Germania, 2016)

17:00                     Mercenarul (Franța, 2016)

18:45                     Imaginea de apoi (Polonia, 2016)

20:30                     Ultima zi (România, 2016) – proiecție urmată de Q&A


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ