Share

În timp ce statisticile ne prezintă date concrete, procesul creativ ilustrează cel mai bine sentimentele trăite de populație. Literatura și arta ne oferă un nou punct de vedere asupra situației de criză.

Când analizăm aceste opere și scrieri observăm că trăirile pe care le-am avut au fost stări generale resimțite de locuitori și ne regăsim unii pe alții în detalii.

Multe lucrări celebre au la bază evenimente asemănătoare iar relatarea lor este menită să ne aducă mai aproape unii de alții. ”Decameronul” de Giovani Boccaccio,Ciuma” scrisă de Albert Camus, narațiunea scurtă ”Masca Morții Roșii” de Edgar Allan Poe au toate în comun traume colective ce au conturat gândirea populației și au influențat generațiile ce au urmat.

Citeste si   Prefectura IAȘI a distribuit materialele SANITARE pentru desfășurarea alegerilor PARLAMENTARE din 6 decembrie

”Moartea neagră” și-a lăsat amprenta în viața și operele celebrului scriitor William Shakespeare. Acesta a început să compună faimoasele sale sonete în urma închiderii teatrelor din Londra.

Una dintre cele mai violente pandemii din istoria lumii a dus la apariția multor opere ce sunt studiate și în prezent

Cîrciuma Poeziei”este un grup ieșean ce și-a propus să promoveze toate tipurile de scriere a poeților locali și nu numai. Pasionații de literatură de toate vârstele trimit redacției constant lucrări. Acestea sunt publicate și citite de iubitorii de cultură.

Citeste si   Maricel POPA, președintele PSD Iași: 1 milion de FAMILII vor beneficia de racordare GRATUITĂ la rețeaua de GAZE!

Întrebat de reporterii ziarului ”Bună Dimineața Iași” dacă această perioadă a influențat cantitatea și calitatea lucrărilor publicate de ”Cîrciuma Poeziei” membrul fondator al grupului ieșean, Ionuț-Tiberiu Bălan, a declarat:

Cîrciuma Poeziei consideră că, deși cantitatea scrierilor ajunse la redacție e mai mare, calitatea lor e constantă, nefiind alterată de situația generală actuală. În același timp, Cîrciuma Poeziei observă o lipsă a altor tipuri de scriere care erau prezente în trecut, pînă la apariția stării de urgență, ulterior, de alertă

Literatura ne învață despre aceste timpuri grele și despre felul în care ne formează ca oameni. Ne oferă perspective diferite asupra unui eveniment dar cel mai important e faptul că ne ajută să vedem similitudinile dintre experiențele noastre.

 Și cantitatea, dar și calitatea lucrărilor mi-au fost afectate. Oricît de abstract ar suna, am scris mult mai puțin decît înainte, deși am avut timp. Calitatea lor a fost afectată nu din cauza presiunii, ci din simplul fapt că, fiind îngrădit de la conversații generale, m-am retras mult prea mult spre mine, ceea ce a făcut ca scrierea mea să devină repetitivă. Deși ultimele două luni au fost mai relaxate, nu pot să nu resimt tensiunea colectivă care intră și peste scrierile mele, din nefericire” a declarat Ionuț-Tiberiu Bălan, membru fondator al grupului Cîrciuma Poeziei


Share

LĂSAȚI UN MESAJ