Suprafețele mici sunt potrivite pentru a încerca o afacere nouă, de nișă și tocmai de aceea sunt deseori preferate de fermieri, mai ales de cei aflați la început de drum

Majoritatea fermierilor din țara noastră lucrează loturi mici. Peste 800.000 de fermieri lucrează terenuri de până în 5 hectare, iar o asemenea suprafață nu poate aduce suficient de multe profituri, astfel încât să permită investiții serioase în mecanizare sau extindere.

Totuși, cu alegerile potrivite, chiar și o suprafață mică, de până la 5 hectare, poate fi suficientă pentru o afacere profitabilă și promițătoare.

Fermierii preferă să cultive suprafețe mici, în primul rând, deoarece investiția inițială este mai redusă. Începând cu o suprafață mai mică, este mai simplă realizarea unei strategii pentru gestionarea activității și ulterior pentru vânzarea produselor.

Citeste si   Liviu ANTONESEI: ”Un mic pas ÎNAPOI, unul mare înainte în zona TRANSPARENȚEI”

Chiar dacă se vorbește adesea despre culturi ce pot aduce mici averi în scurt timp, realitatea este că niciuna dintre plantele enumerate mai sus nu va aduce profit din primul an.

Este nevoie de circa 2 – 3 ani pentru amortizarea investiției și abia apoi se poate trece pe profit. Chiar și în aceste condiții, însă, ele reprezintă unele dintre cele mai rapide căi către un profit sigur pe termen lung.

Alte două condiții importante se referă la îngrijirea și protecția culturii, respectiv la găsirea din timp a clienților pentru recolta respectivă

Aceștia pot fi din categorii diverse: angrosiști, supermarketuri, procesatori din industria farmaceutică sau cosmetică, respectiv firme din străinătate.

Exporturile necesită însă un grad de efort mai mare, precum și o altă logistică de transport al produselor, dar promit și profituri mai mari.

Citeste si   ACȚIUNI ale POLIȚIEI ieșene pentru SIGURANȚA cetățenilor

Printre cele mai eficiente culturi agricole se enumeră cătina și fructele de pădure

Cătina și-a câștigat reputația unui fruct cu proprietăți miraculoase pentru imunitate, iar costurile întreținerii culturilor nu sunt deloc ridicate.

Agricultorii au nevoie de 1.500-3.000 de euro pentru a începe să cultive cătină, iar investiția se recuperează încă din primul an. Un hectar de cătină echivalează cu circă 15 tone, iar la un preț de 10-20 de lei pe kilogram, agricultorii reușesc să obțină profituri semnificative, cu minimum de efort.

Murele și afinele sunt renumite pentru antioxidanții pe care îi conțin și care au efect benefic asupra pielii și a organismului, deoarece combat eficient procesul de îmbătrânire.

Citeste si   Bilanț OFICIAL: 151 DECESE cauzate de INFECȚIA cu coronavirus, în România

Fie că sunt crescute pentru fabricarea gemului, a siropurilor sau pentru a fi comercializate în marile lanțuri de magazine, aceste fructe pot aduce profituri uriașe agricultorilor.

Murele pot da un profit și de 50.000 de euro pe hectar, însă ai nevoie de cel puțin 10.000 de euro pentru a le cultiva, iar vârful de producție este atins abia în al patrulea an, când plantele ajung la maturitate.

Cultivarea afinelor este și mai scumpă, de până la 20.000 de euro/hectar, însă poți începe și cu o parcelă mai mică de pământ. Un kilogram costă în jur de 10-15 lei, iar la un hectar obții o producție de maximum 10 tone.