Share

De mai bine de 8 luni de zile ne confruntăm cu pandemia de Coronavirus. De asemenea, sistemul sanitar a ajuns la colaps, iar pandemia a zdruncinat  întreaga economie și ramurile ei. Printre domeniile de activitate afectate de pandemia de Covid-19 se numără și turismul din România.

Agențiile de turism încearcă din răsputeri să facă față acestei situații cu care nu s-au mai confruntat niciodată.

Pentru a putea înțelege cum reușește să supraviețuiască turismul în această perioadă, am discutat cu reprezentanți ai agențiilor de turism, oameni ancorați în acest domeniu grav afectat.

Potrivit directorului agenției Avraam Travel, Costel Bârleanu, odată cu această criză s-a modificat și comportamentul clienților în raport cu anul trecut, iar de anul viitor se gândește să caute noi modalități de a atrage clienții cu altfel de programe și oferte deoarece clienții par că și-au schimbat ierarhia.

„În cadrul agenției noastre numărul de turiști a scăzut foarte mult și suntem pe minus”

 

„Noi  ne ocupăm de excursii și circuite. La noi ca și o agenție de turism merge foarte prost, iar comportamentul clienților s-a modificat în raport cu anul trecut.

De la anul ne gândim să căutam modalități noi de a atrage clienții cu altfel de programe și oferte pentru că practic s-a resetat modul de gândire, modul de a interacționa sau de a pleca. Clienții sunt mult mai reținuți, nu mai au încredere, și-au schimbat din păcate ierarhia. Și nu s-a schimbat în bine, pentru că au devenit mai irascibili, suspicioși, răutăcioși.

Iar toate aceste lucruri s-au schimbat din cauza pandemiei de Covid-19 și la tot ce se întâmplă acum. În cadrul agenției noastre numărul de turiști a scăzut foarte mult și suntem pe minus”, a declarat Costel Bârleanu, directorul Agenției de Turism Avraam Travel pentru Ziarul Bună Dimineața Suceava.

Chiar dacă operatorii din cadrul agenției Avraam Travel vor petrece trecerea dintre ani în Bucovina, având un pachet de 5 zile care include transport, cazare, masă și alte facilități și surprize, numărul persoanelor care au rezervat acest pachet este unul foarte mic, comparativ cu anii trecuți.

Totodată, oamenii nu își mai fac planuri de vacanțe în preajma sărbătorilor, mai mult decât atât, activitatea de rezervare a pachetelor turistice pare a fi inexistenă.

Trecerea dintre ani o vom petrece in mod tradițional in Bucovina. Avem un pachet complet de 5 zile care include transport autocar, cazare, masă , plimbare cu mocănița, vizităm Casa lui Ion Creangă și Cetatea Neamțului, Mănăstirea Humor, Mănăstirea Voroneț  și Cetatea de Scaun din Suceava.

Avem câteva persoane care au rezervat acest pachet, însă nu ca în anii trecuți. Nu am adunat un grup foarte mare până acum.

Operatorii din domeniul turismului susţin că după perioada din primăvară a anului 2020, care a fost o perioadă de coșmar, la momentul actual activitățile turistice se derulează la 30-40% din valorile anului trecut.

„Avem autocare care sunt practic trase pe dreapta și nu au mai circulat de 6-8 luni de zile. Este cumplit”

Pe acest sector de turism și transport de persoane este dezastru. Șoferii au plecat în străinătate să muncească pentru că aici nu se „mișcă” nimic.

Nici nu ne putem face o strategie pentru anul viitor pentru că nu știm ce se va întâmpla. În primăvară spre exemplu toți am publicat programe pentru sărbătorile de Paști și 1 Mai, dar le-am resetat din cauza situației din țară.

De la o zi la alta situația este incertă și nu avem o bază de la care să pornim să ne putem face o strategie”, a declarat Costel Bârleanu, directorul Agenției de Turism Avraam Travel pentru Ziarul Bună Dimineața Suceava.

Potrivit Guvernului, s-a constatat în privința agențiilor de turism, o reducere a cifrei de afaceri cu 60,5%, în primul semestru 2020, comparativ cu primul semestru 2019.

Cei mai afectați au fost contribuabilii mari cu -71,4%, urmați de cei mijlocii cu 62,8% și de contribuabilii mici cu 51,6%.

 

 


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ